Íme, egy újabb gombás recept, ami azt bizonyítja, hogy a termesztett gombafajták milyen sokoldalúan felhasználhatók. A klasszikus vadas mártás és krumpligombóc mellé hús helyett próbáld ki a portobello gombát. A portobello a húsokhoz nagyon hasonló ízű és állagú gombafajta. Grillezve, serpenyőben lepirítva, darálva, vagy akár töltve is fogyasztható. Ha vega vagy, vagy éppen böjtölsz, akkor készítsd el ezt a húsmentes vadas verziót, nem fogod megbánni.

portobello- chefgomba

Hozzávalók (~4-6 főre)

4-8 db Chefgomba portobello

2-3 ek. olívaolaj

~ A mártáshoz~

4-6 db nagy sárgarépa

1 db nagy fehérrépa

¼ zeller (nagyobb zellergumó negyede)

1 db közepes fej vöröshagyma

1-2 ek. kristálycukor

1 ek. kacsazsír

2 ek. liszt

1 db zöldségleves kocka

½ kk. szárított majoranna

½ ek. mustár

1 karika citrom + citromlé, ízlés szerint

2-3 ek. tejföl

só, bors, ízlés szerint

~ A krumpligombóchoz ~

1 kg burgonya
300 g liszt
1 ek. búzadara
30 g sertészsír
1 tojás
1-2 mk. só

húsmentes vega vadas recept portobelloval
Vega vadas krumpligombóccal és gombával

Így készül a vega vadas

  • A krumpligombóchoz a krumplikat alaposan megmossuk, és héjában, forrástól számítva 25-35 perc alatt puhára főzzük. Ha kihűlt, megpucoljuk, összetörjük, elkeverjük a liszttel, darával és a zsírral. Megsózzuk, majd a tojással együtt alaposan összegyúrjuk. A tésztából tetszőleges méretű gombócokat formálunk. (enyhén nedves kézzel könnyebb a formázás.) és lobogó vízben 10 perc alatt készre főzzük.
  • A portobello gombákat folyó hideg víz alatt megmossuk, megszárítjuk, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben 2-3 ek. olíva olajon 15 -20 perc alatt lepirítjuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  • A mártáshoz a zöldségeket megpucoljuk, felkarikázzuk, a hagymát apróra vágjuk.
  • Egy lábosba a kristálycukrot egy kevés vízzel elkezdjük karamellizálni. Ha már világos aranybarna színre vált, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a kacsazsírt és üvegesre pároljuk.
  • Ráhintünk 2 ek. lisztet, összekeverjük, kicsit megpirítjuk és felöntjük a 2dl vízzel. (annyi legyen a víz, hogy elfedje a zöldségeket). Beletesszük a zöldségeket, a zöldségleves kockát, megsózzuk és fedő alatt puhára főzzük.
  • Amikor a zöldségek teljesen megpuhultak, húzzuk félre a tűzről és egy botmixerrel pépesítjük.
  • Adjuk hozzá a majorannát, mustárt, citromkarikát és a tűzre visszatéve főzzük össze.
  • Kóstoljuk meg és ha szükséges, ízesítsük további citromlével, mustárral, borssal, hogy finom, pikáns íze legyen. A legvégén, hőkiegyenlítéssel keverjünk hozzá egy csapott evőkanálnyi liszttel csomómentesre elkevert tejfölt, hogy még krémesebb legyen, majd ismét forraljuk fel.

Jó étvágyat hozzá!

További gombás recepteket ide kattintva találsz.

A bejegyzés a CHEFGOMBA támogatásával készült.

Vadas recept portobello gombával

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *