Íme, egy újabb gombás recept, ami azt bizonyítja, hogy a termesztett gombafajták milyen sokoldalúan felhasználhatók. A klasszikus vadas mártás és krumpligombóc mellé hús helyett próbáld ki a portobello gombát. A portobello a húsokhoz nagyon hasonló ízű és állagú gombafajta. Grillezve, serpenyőben lepirítva, darálva, vagy akár töltve is fogyasztható. Ha vega vagy, vagy éppen böjtölsz, akkor készítsd el ezt a húsmentes vadas verziót, nem fogod megbánni.
Hozzávalók (~4-6 főre)
4-8 db Chefgomba portobello
2-3 ek. olívaolaj
~ A mártáshoz~
4-6 db nagy sárgarépa
1 db nagy fehérrépa
¼ zeller (nagyobb zellergumó negyede)
1 db közepes fej vöröshagyma
1-2 ek. kristálycukor
1 ek. kacsazsír
2 ek. liszt
1 db zöldségleves kocka
½ kk. szárított majoranna
½ ek. mustár
1 karika citrom + citromlé, ízlés szerint
2-3 ek. tejföl
só, bors, ízlés szerint
~ A krumpligombóchoz ~
1 kg burgonya
300 g liszt
1 ek. búzadara
30 g sertészsír
1 tojás
1-2 mk. só
Így készül a vega vadas
- A krumpligombóchoz a krumplikat alaposan megmossuk, és héjában, forrástól számítva 25-35 perc alatt puhára főzzük. Ha kihűlt, megpucoljuk, összetörjük, elkeverjük a liszttel, darával és a zsírral. Megsózzuk, majd a tojással együtt alaposan összegyúrjuk. A tésztából tetszőleges méretű gombócokat formálunk. (enyhén nedves kézzel könnyebb a formázás.) és lobogó vízben 10 perc alatt készre főzzük.
- A portobello gombákat folyó hideg víz alatt megmossuk, megszárítjuk, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben 2-3 ek. olíva olajon 15 -20 perc alatt lepirítjuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A mártáshoz a zöldségeket megpucoljuk, felkarikázzuk, a hagymát apróra vágjuk.
- Egy lábosba a kristálycukrot egy kevés vízzel elkezdjük karamellizálni. Ha már világos aranybarna színre vált, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a kacsazsírt és üvegesre pároljuk.
- Ráhintünk 2 ek. lisztet, összekeverjük, kicsit megpirítjuk és felöntjük a 2dl vízzel. (annyi legyen a víz, hogy elfedje a zöldségeket). Beletesszük a zöldségeket, a zöldségleves kockát, megsózzuk és fedő alatt puhára főzzük.
- Amikor a zöldségek teljesen megpuhultak, húzzuk félre a tűzről és egy botmixerrel pépesítjük.
- Adjuk hozzá a majorannát, mustárt, citromkarikát és a tűzre visszatéve főzzük össze.
- Kóstoljuk meg és ha szükséges, ízesítsük további citromlével, mustárral, borssal, hogy finom, pikáns íze legyen. A legvégén, hőkiegyenlítéssel keverjünk hozzá egy csapott evőkanálnyi liszttel csomómentesre elkevert tejfölt, hogy még krémesebb legyen, majd ismét forraljuk fel.
Jó étvágyat hozzá!
További gombás recepteket ide kattintva találsz.
A bejegyzés a CHEFGOMBA támogatásával készült.