A nyári kánikulában senki sem szeret a sütő mellett ácsorogni. A forró grill azonban már más tészta. Főleg, ha egy kerti parti keretében, barátokkal vagy a családunkkal egy közös sütögetésre készülünk. A grillhúsok mellett egyre több helyen kerülnek a rácsra különböző zöldségek is. Ezek közül egyre népszerűbb a gomba, ami ízletes, könnyen és gyorsan elkészíthető, így bármelyik grillezést feldobhatja. A vega taco falatokba is grillezett gomba került a hús helyett, próbáld ki te is ezt a verziót!
Bevallom, nálam sokszor csak zöldségek kerülnek a grillre, mert van, amikor azt kívánom a laktató grillezett húsok helyett. A grillezett zöldségek, mint például a gomba, fogyaszthatók köretként, előételként vagy egy kis kreativitással akár főételt is készíthetünk belőle.
Erre több ötletet is találhatsz már az oldalamon, például könnyű nyári ebéd vagy vacsora lehet a Tabulé grillezett portobelloval és karfiollal de egy külön bejegyzést szenteltem, amiben a zöldség grillezés témáját járom körül és egyszerű recepteket is ajánlok hozzá.
A mostani recept a legegyszerűbb grillsütő segítségével is elkészíthető, de akár a faszenes grillt is bevethetjük hozzá, kérdés mennyi idő áll a rendelkezésünkre. A gombás vega taco tökéletes vendégváró, előétel. Kínáld ezzel a társaságot, amíg el nem készül a többi finomság a grillen, csak vigyázz, nehogy már ezzel jól lakjanak majd. 🙂
Hozzávalók
A hozzávalók mennyisége függ attól, hogy hány főre készíted a vega tacokat. Ez a mennyiség ~4 főre elegendő, ha előételként vagy egy könnyű vacsoraként szolgálod fel.
2 db ChefGomba grill csiperkegomba
1 csomag kukorica tortilla
~ 100 g reszelt cheddar sajt
1 kis konzerv kukorica
2-3 szál újhagyma
1 zacskó friss saláta és zöldség mix
2 db közepes paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
1 db lime
1 kis doboz natúr joghurt
Só, bors ízlés szerint
Olívaolaj a gomba grillezéséhez
Elkészítés
- A grill csiperkegombákat folyó hideg víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük, ha szükséges kicsit áttöröljük. 0,5-1 cm vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és vékonyan átkenjük olívaolajjal a szeletek mindkét oldalát. A grillsütőnk kapacitásától függően nagyjából 8-10 perc alatt készülnek el.
- A tortilla lapokból egy kiszúró segítségével 8-10 cm-es köröket vágunk és néhány perc alatt mindkét oldalát pirítsuk meg kicsit a grillen. A grillről levéve rögtön simítsuk rá egy sodrófára és tartsuk ott, amíg teljesen ki nem hűlnek (érdemes egy konyharuhát használni hozzá, mert forró!). Így tarja majd meg az íves formáját.
- A paradicsomot mossuk meg, majd kockázzuk fel, sózzuk és keverjük össze az apróra vágott lilahagymával. Tipp: Néhány levél bazsalikommal vagy apróra vágott petrezselyemmel tovább ízesíthetjük.
- A konzerv kukoricáról öntsük le a levét és keverjük össze a felkarikázott újhagymával. A lime-ot vágjuk fel cikkekre, a salátamixet öntsük át egy tálba. A sajtot reszeljük le nagylyukú reszelőn.
- A joghurthoz ízlés szerint keverhetünk egy kevés őrölt chilit, de ez elhagyható. Mindent tálaljunk fel, hogy a vendégek ízlésük szerint tölthessék meg a saját tacojukat. Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés a CHEFGOMBA támogatásával készült.