Véleményem szerint ez a fenséges desszert sok tejföllel és porcukorral az igazi! Persze ízlések és pofonok, a lényeg, hogy ez a túrógombóc könnyed, puha és ízletes, és ha az alap jó, a többi már csak ráadás. 🙂 A túrógombócok közepébe rejthetünk gyümölcsöket is, például egy szem meggyet, vagy epret. Van, amikor mákba forgatom és meggyszósszal tálalom, úgy is isteni.

A túrógombóc egy könnyen elkészíthető desszert, így kezdőknek is bátran ajánlom. Mivel kevés benne a gríz, így nem lesznek kemények a gombócaink. A gombóc tésztájába reszelhetünk egy kevés bio citrom héjat is, hogy még ízletesebb legyen.

Hozzávalók: (Kb. 10 db. normál méretű gombóc lesz belőle)

500 g túró 
3 ek. gríz
2 ek. liszt
1 db tojás
1 tasak vaníliás cukor
csipet só

tejföl, porcukor
250 g zsemlemorzsa
1 kk. vaj
kristálycukor

tálra helyezett túrógombócok, cukros prézlibe forgatva, meglocsolva tejföllel

Így készül a tökéletes túrógombóc

  • Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd keverjük el benne a zsemlemorzsát és közepes lángon pirítsuk aranybarnára. Ha kész, vegyük le a tűzről és ízesítsük kristálycukorral 
  • A túrót, grízt, lisztet és a vaníliás cukrot összegyúrom a tojás sárgájával
  • Egy másik tálban a tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verem, majd óvatosan hozzákeverem a masszához, ezután tetszés szerinti méretű gombócokat formálok belőle
  • Egy nagy lábosban felforralunk kb. 2-3 liter vizet. Ha felforrt, óvatosan belehelyezzük a gombócokat és min. 5 percig főzzük, vagy amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Ha elkészültek, a vízből kivéve forgassuk meg a zsemlemorzsában. Tipp: a tetejére szánt tejfölt én mindig kikeverem egy kis vízzel és porcukorral, így még lágyabb és könnyedebb öntettel koronázhatjuk meg pompás desszertünket.

Jó étvágyat hozzá!

Ha szereted a túrós desszerteket, próbáld ki a Bécsi túrós palacsinta receptemet is!

Túrógombócok

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *