Túrófánk, vagy túrósfánk, mindegy, hogy hogyan nevezzük, úgyis az íze a lényeg. Meg persze az, hogy egyszerű elkészíteni és nagyon mutatós is. A túrófánkot nem kell sem keleszteni, sem dagasztani. A túrófánk a farsangi időszakban tökéletes desszert, nálunk már többször bizonyított. Mutatom, hogy hogyan készítem:
Hozzávalók (kb 30 db-hoz)
240 g búzafinomliszt
250 g túró (félzsíros)
150 g tejföl
2 db egész tojás
80 g kristálycukor
2 cs. vaníliás cukor
1 tk. szódabikarbóna
1 tk. sütőpor
kis csipet só
olaj a sütéshez
cukros tejföl, porcukor és eperlekvár a tálaláshoz ízlés szerint
További túróval készült receptek: Túrógombóc , Kapros-túrós csigák , Bécsi túrós palacsinta
Így készül a túrófánk
- A hozzávalókat a liszt kivételével egy nagy tálba összeöntjük és alaposan elkeverjük. Ha nagyon darabos a túró, akkor vagy kézzel gyúrjuk át, vagy egy villa segítségével törjük apróra. Végül keverjük hozzá a lisztet is és szobahőmérsékleten pihentessük 15 percig
- Egy nagy lábosban melegítsük fel az olajat. Egy tésztaadagoló kanál, vagy fagyiadagoló (ha nincs ilyenünk, akkor egy sima evőkanál) segítségével szaggassuk a forró olajba a tésztát. Ne tegyünk bele egyszerre túl sokat, mert meg fognak dagadni! Az első pár darab után tudjuk beállítani az olaj hőmérsékletét, hogy ne égjen meg rögtön, de azért legyen megfelelően forró az olaj, hogy ne is szívja meg magát a túrófánk. Sütés közben a fánkok maguktól megfordulnak. Közepes hőfokon 5-6 percig süssük, amikor már mindenhol szép barna a tészta, vegyük ki az olajból és papírtörlőn csepegtessük le. Még melegen az igazi. 🙂
- Keverhetünk ki hozzá porcukros tejfölt, kínálhatjuk eperlekvárral, de simán porcukorral is finom.
Jó étvágyat hozzá!