Ha így tálalod a töltött tojást, szerintem még a finnyás gyerekek is megeszik majd! Régi jól bevált családi recept, fogyaszthatjuk önmagában, vagy pl. a majonézes kukoricasaláta igen jól passzol hozzá. Előételnek, vendégvárónak szuper választás. Melegen és hidegen is isteni!
Hozzávalók
10 db tojás
1 csokor petrezselyem
2 kk. mustár
10 ek. tejföl + 1 ek. a tetejére
9 ek. zsemlemorzsa
só, bors ízlés szerint
20 g vaj a sütéshez
1 zacskó nachos a díszítéshez
Ugyan ez a recept, csak a töltött tojás ezúttal tök formát kapott. Elhagytam a petrezselymet, helyette hozzákevertem egy kevés őrölt kurkumát és pirospaprikát, a tök ‘szárához’ pedig friss rozmaringot használtam:
A töltött tojás sütés nélkül is finom! A Rásült tejföl és sajt csak ad neki egy plusz ízt, de ha nem szeretnéd melegen fogyasztani, nyugodtan elhagyható.
Tudtad-e?
A tojás 40 féle fehérjét tartalmaz, ezen belül 18 féle aminosavat, amiből 9 esszenciális. Ezen kívül megtalálható még benne A, D, E, B1, B2, B5, B6, B9, B12-vitamin is. D-vitamin tartalma pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin. ( részlet a Tojás – Biztonságos, finom és egészséges c. bejegyzésből)
Így készül a töltött tojás
- A tojásokat ~10 perc alatt forrásban lévő vízben keményre főzzük. Majd hagyjuk kihűlni, megpucoljuk, félbevágjuk őket és a sárgáját egy külön edénybe kikanalazzuk, a fehérjéket pedig a vajjal kikent tepsibe helyezzük.
- A tojások sárgáját az apróra vágott petrezselyemmel, mustárral, tejföllel és a zsemlemorzsával krémesre keverjük. Sóval, borssal ízesítjük.
- Kiskanál segítségével belekanalazzuk a tojásfehérjékbe a tojáskrémet. A tetejét vékonyan megkenjük tejföllel, majd mehet rá a reszelt sajt is. (a sajt a tetejéről elhagyható, a képen lévő ‘hajókon’ pl. nincs.)
- 200 °C-on kb. 15 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt díszíthetjük 1-1 db nachossal.
Jó étvágyat hozzá!
Próbáld ki az Ízletes és egyszerűen elkészíthető tojáskrém receptemet is!