A retro téli fagyi gyermekkorunk egyik nagy kedvence volt. Nagyon örültem volna neki anno, ha a boltban és cukrászdákban kapható ilyen ízletes és finom lett volna. Bár ez a krém is tömény, de nem gejl, csokiimádók odáig lesznek érte. A téli fagyi házilag is könnyen elkészíthető, én kész tölcsért használtam hozzá. A legtöbb idő talán a tölcsér, majd a “fagyi” rész olvasztott csokiba mártogatása volt, de megéri vele bíbelődni. Valentin napra, születésnapra, vagy csak amíg várjuk, hogy eljöjjön a fagyiszezon.

Téli fagyi

Hozzávalók (~10-12 db-hoz)

Készen kapható édes tölcsér (közepes méretű)

300 g jó minőségű étcsokoládé

100 g tejcsokoládé

400 ml 30%-os tejszín

50 g porcukor

2 ek. vaj

1 ek. rum, vagy rumaroma

kis csipet só

A díszítéshez: csokimáz (150 + 50 g jó minőségű étcsokoládé
1 ek. étolaj), tört pisztácia, színes, csoki mix gabonagolyók

Ha kedveled a csokoládés édességeket, akkor próbáld ki a Pisztáciás brownie vagy a Narancsos csokoládétorta receptemet.

Így készül a téli fagyi
Téli fagyi étcsokoládés krémmel töltve édes tölcsérben

Így készül a téli fagyi

  • Az étcsokit és a tejcsokit kockákra törjük.
  • Kimérjük a tejszínt és a csipet sóval egy lábosban elkezdjük melegíteni.
  • Folyamatosan kevergessük, hogy nehogy lekapjon. Amíg melegszik, adjuk hozzá a vajat és a porcukrot is.
  • Nem kell felforralni, ha elég forrónak érezzük, vegyük le a tűzről és tegyük bele a csokoládékat. Várjunk néhány percet, majd egy kézi habverővel keverjük fel, amíg teljesen elolvad benne a csoki. Keverjük hozzá a rumot (vagy rumaromát). Ilyenkor még eléggé híg, krémes az állaga, de ettől ne ijedjünk meg, ahogy hűl, szépen meg fog szilárdulni majd. Borítsuk be közvetlenül a tetejére simítva frissen tartó fóliával és tegyük hideg helyre amíg langyosra hűl, majd egy éjszakára mehet a hűtőszekrénybe.
  • A csokimázhoz vízgőz felett olvasszuk fel a 150 g csokoládét az olajjal elkeverve. Ha megolvadt, tegyük félre és keverjük hozzá a maradék 50 g csokoládét. A tölcséreket egyesével mártsuk bele az olvasztott csokiba, hagyjuk, hogy lecsurogjon a felesleges csoki, majd állítsuk poharakba amíg megszilárdul.
  • A hűtőből kivéve kézi elektromos habverővel habosítsuk ki a csokoládékrémet, majd tegyük csillagcsöves habzsákba.
  • Töltsük fel krémmel a tölcséreket, majd tegyük hűtőbe néhány percre. Ezután óvatosan mártsuk őket az olvadt, de már nem forró csokoládéba, és ízlés szerint díszítsük. Tegyük hideg helyre, amíg teljesen megdermed rajta a csokimáz.
  • Érdemes mihamarabb fogyasztani, hogy a tölcsér ne szívja meg magát, finom roppanós maradjon.

Jó étvágyat hozzá!

Téli fagylalt étcsokoládés krémmel

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *