A tejfölös krumplileves igazán ízletes étel, ebédre, vagy vacsorára is gyorsan elkészíthető. A benne lévő fűszerek, zöldségek, a kolbász és a szalonna adja meg a remek ízét. Tartalmas leves, laktató, utána második fogásként valamilyen süteményt ajánlok, például kakaós piskótát, vagy egy könnyű túrógombócot.

kolbászos tejfölös krumplileves recept


Hozzávalók (~6 főre)

1,5 kg burgonya

100 g császár szalonna

50-80 g kolbász

1 db közepes vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 ek. olivaolaj

2 db zöldségleves kocka

3 db babérlevél

2 kk. szárított majoranna ( vagy tárkony)

2 csapott kk. őrölt pirospaprika

só, bors ízlés szerint

1,8 dl víz

A habaráshoz: 140 g tejföl (~1 kis doboz), 1 ek. liszt

Szereted a leveseket? További leves receptjeimet ide kattintva éred el.

finom krumplileves egyszerűen


Így készül a tejfölös krumplileves

  • A krumplikat megpucoljuk kockákra vágjuk és hideg vízbe áztatjuk. A hagymákat is megpucoljuk és felaprítjuk.
  • A császárszalonnát felkockázzuk, a kolbászt is kockákra, vagy karikára vágjuk.
  • Egy nagyobb lábosban elkezdjük hevíteni az olívaolajat, majd hozzáadjuk a császárszalonnát és a kolbászt is, hogy kicsit piruljanak és kisüljön a zsír belőlük. Ezután a lecsepegtetett szalonnát és kolbászt kis tálba kiszedjük és félretesszük.
  • A megmaradt zsiradékon a felaprított hagymákat elkezdjük üvegesre párolni. Ha elkészült meghintjük az őrölt pirosparikával, ezután a lecsepegtetett krumplit is hozzáöntjük, amit nagyjából 5 percig pirítunk.
  • Ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a leveskockát, babérlevelet, majorannát (vagy tárkonyt), sózzuk, borsozzuk és forrástól számítva, közepes lángon, fedővel lefedve addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul. Ez krumplitól függően nagyjából 20-25 perc.
  • Közben elkészíthetjük a habarást. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és apránként felhígítjuk néhány evőkanálnyi leveslével. Amikor a levesünk elkészült (megpuhult a krumpli) hozzáöntjük a habarást, felforraljuk. Beletesszük a korábban kiszedett szalonnát és kolbászt, majd kóstoljuk meg, és ha szükséges ízlés szerint még ízesíthetjük. Tálaláskor szórhatunk rá egy kevés friss petrezselymet.

Jó étvágyat hozzá!

ízletes krumplileves gazdagon

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ne maradj le a legújabb gasztro hírekről, receptekről!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *