A tejfölös krumplileves igazán ízletes étel, ebédre, vagy vacsorára is gyorsan elkészíthető. A benne lévő fűszerek, zöldségek, a kolbász és a szalonna adja meg a remek ízét. Tartalmas leves, laktató, utána második fogásként valamilyen süteményt ajánlok, például kakaós piskótát, vagy egy könnyű túrógombócot.
Hozzávalók (~6 főre)
1,5 kg burgonya
100 g császár szalonna
50-80 g kolbász
1 db közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek. olivaolaj
2 db zöldségleves kocka
3 db babérlevél
2 kk. szárított majoranna ( vagy tárkony)
2 csapott kk. őrölt pirospaprika
só, bors ízlés szerint
1,8 dl víz
A habaráshoz: 140 g tejföl (~1 kis doboz), 1 ek. liszt
Szereted a leveseket? További leves receptjeimet ide kattintva éred el.
Így készül a tejfölös krumplileves
- A krumplikat megpucoljuk kockákra vágjuk és hideg vízbe áztatjuk. A hagymákat is megpucoljuk és felaprítjuk.
- A császárszalonnát felkockázzuk, a kolbászt is kockákra, vagy karikára vágjuk.
- Egy nagyobb lábosban elkezdjük hevíteni az olívaolajat, majd hozzáadjuk a császárszalonnát és a kolbászt is, hogy kicsit piruljanak és kisüljön a zsír belőlük. Ezután a lecsepegtetett szalonnát és kolbászt kis tálba kiszedjük és félretesszük.
- A megmaradt zsiradékon a felaprított hagymákat elkezdjük üvegesre párolni. Ha elkészült meghintjük az őrölt pirosparikával, ezután a lecsepegtetett krumplit is hozzáöntjük, amit nagyjából 5 percig pirítunk.
- Ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a leveskockát, babérlevelet, majorannát (vagy tárkonyt), sózzuk, borsozzuk és forrástól számítva, közepes lángon, fedővel lefedve addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul. Ez krumplitól függően nagyjából 20-25 perc.
- Közben elkészíthetjük a habarást. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és apránként felhígítjuk néhány evőkanálnyi leveslével. Amikor a levesünk elkészült (megpuhult a krumpli) hozzáöntjük a habarást, felforraljuk. Beletesszük a korábban kiszedett szalonnát és kolbászt, majd kóstoljuk meg, és ha szükséges ízlés szerint még ízesíthetjük. Tálaláskor szórhatunk rá egy kevés friss petrezselymet.
Jó étvágyat hozzá!