A méhek védelmére, természetben betöltött szerepükre és a méz jótékony hatásaira hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) közös edukációs kampányában. Idén elsősorban az óvodásoknak és a kisiskolásoknak szóló aktivitásokkal találkozhatunk.  

A méhészeti ágazat kiemelt fontosságú szektor, hiszen a méhek az ökoszisztéma nélkülözhetetlen láncszemei. Fontos, hogy védjük, óvjuk őket, ezért a kampány szervezői idén a legkisebb korosztály felé fordulnak. Az óvodásokat és kisiskolásokat célzó, edukációs kampányukban rávilágítanak a méhek fontosságára és kulcsszerepükre a növények beporzásában. 

A népszerűsítés egyik eleme a rajzpályázat, amelyen részt vehet bármilyen óvodai csoport és általános iskolai osztály.  2021. június 7. éjfélig lehet pályázni a méhek életével, méhészkedéssel, a méz fogyasztásával kapcsolatos rajzzal. Sorsolásra másnap kerül sor, ahol egy óvodás és egy általános iskolai osztály 50-50 kg akácmézet, a csoport/osztály létszámának megfelelő mennyiségű „Bolyhos és Szofi” című mesekönyvet és „Vidéki séta” memóriajátékot kap.  

Az AMC oldaláról már letölthető az óvodásokat és kisiskolásokat célzó, oktató Mézes-méhes kifestő is, melyet több ezer példányban osztanak ki óvodákban és iskolákban.  

Emellett az online térben egy 4 részes minisorozat indul júniusban Nyári Dia színésznő vezetésével. Az első részben Mézes Gergő közreműködésével a mézek fontosságáról, szerepéről, típusairól és fajtáiról, valamint az egészségre gyakorolt jótékony hatásairól tudhatunk meg információkat. Míg a további részekben megismerhetjük a méhhotelek és a kaptárak működését, a méhek fenntartásának praktikáit, és a mézes édességek készítésének titkát is.  

A mézkampányhoz egy dal is készült a gyermekek körében népszerű Alma együttes közreműködésével, melynek videóklipje hamarosan elérhető lesz a népszerű közösségi média felületein. 

A mézkampányhoz egy dal is készült a gyermekek körében népszerű Alma együttes közreműködéséve

A méz jótékony hatásai

A méz rendkívül egészséges. A virágméz 1 kg-jában átlagosan 100 mg ásványi anyag van, az édesharmatmézekben pedig akár 400–1000 mg-ot is eléri. A méz emellett rendkívül gazdag B1-, B2-, B5-, B6-, C- és K-vitaminban, valamint niacint és folsavat tartalmaz. Egyes hegyi mézek C-vitamin tartalma elérhet a 100 grammonkénti 116–240 mg-ot is. A nyomelemek közül kiemelkedő mennyiségben megtalálható a vas, a cink, a mangán, a réz és a króm.  

A méz hozzájárul a gyógyuláshoz, jótékony hatásait tanulmányok is igazolják: kezeli a táplálkozásból eredő vérszegénységet, segít az allergia kezelésében, az alvatlanságban, kifejti kedvező hatását légzőszervi megbetegedések esetén is. Kiváló sebgyógyító, immunerősítő és antibakteriális tulajdonsága is van.  

Javasolt naponta 2-3 teáskanálnyi mézet fogyasztani az egészség megőrzése érdekében. 

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *