A spárgaföld látogatásom után Nóri friss és csodaszép zöld spárgájából készítettem ezt a tavaszi spárgás pitét. Amilyen egyszerűen és könnyen elkészíthető ez a zöld spárga felhasználásával készült pite recept, olyan ízletes, színes, igazi tavaszi étel.

Tudtad-e?

A spárga igazi csemege, a zöldségek királyának is nevezik. Zsenge hajtását, úgynevezett sípját fogyasztjuk. A síp színe lehet fehér, ha földdel lefedve növekszik, vagy zöld, ha éri napfény. A spárgasíp legfinomabb része a zsenge és ízletes fej része. Energiatartalma alacsony, sok vizet, káliumot és C-vitamint tartalmaz, emellett gazdag emészthető rostokban, B-vitaminban és aminosavakban. A spárga enyhén vízhajtó hatású, Nem mindenkinél, de sokaknál a spárga fogyasztása után megváltozik a vizelet szaga. Ennek oka, egy kénes vegyület (merkaptán), amit nem mindenki tud bontani. Teljesen ártalmatlan, nem tőle megijedni.

Hozzávalók

500 g friss zöld spárga
1 közepes méretű kaliforniai paprika
150 g feta sajt
100 g sonka
1/2 fej vöröshagyma
1 kis csokor petrezselyem
4-6 levél friss bazsalikom
3 tojás + 1 a kenéshez
4 ek. tejföl
2 csomag nyújtott leveles tészta
2 ek. zsemlemorzsa
só, bors ízlés szerint

tavaszi receptek e-könyv receptekkel, alapanyagjegyzékkel és menü tervezővel


Így készül a spárgás pite

  • Melegítsük elő a sütőt 200 °C fokra
  • A spárgát mossuk meg és távolítsuk el (levágjuk, vagy letörjük) a fás szárát, majd tegyük félre
  • Kockázzuk fel a kaliforniai paprikát, sonkát és a feta sajtot, majd vágjuk apróra a vöröshagymát, petrezselymet és a bazsalikomot
  • A 3 egész tojást keverjük össze egy nagy tálban a tejföllel és 2 ek. zsemlemorzsával, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a felaprított hozzávalókat és alaposan keverjük össze
  • Helyezzük az egyik nyújtott leveles tésztát egy kivajazott, kilisztezett tepsibe, kicsit szurkáljuk meg, majd tegyük az előmelegített sütőbe max. 5 percre. Ezután vegyük ki a sütőből. Ha nagyon felpúposodott a tészta óvatosan lapítsuk le
  • A tojásos tölteléket egyenletesen öntsük rá a tésztára, majd helyezzük a tetejére a spárgákat is. Végül tészta formázó hengerrel formázzuk a másik nyújtott leveles tésztánkat. ( Ha nincs ilyenünk akkor vágjuk fel 1-1 cm széles csíkokra és ezeket helyezzük átlósan a piténk tetejére.) Kenjük át a tésztát felvert, enyhén sózott tojással, majd süssük 200 °C fokon kb. 30 percig, amíg a teteje arany barna nem lesz. Jó étvágyat hozzá!

Használd a keresőt, és nézz szét az oldalamon, ahol további zöld spárga recept ötletek is várnak rád!

ebéd ötlet, zöld spárga recept, spárgával készült sós pite recept



Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.