Nálunk mindenki nagyon szereti a leveseket. Legyen szó akár egy ízletes krémlevesről, mint például a Zellerkrémleves, vagy egy tartalmasabb levesről, mint amilyen a Gulyásleves, hetente többször is kerül leves az asztalra. A tárkonyos raguleves illatos, ízletes és laktató, így egy könnyű ebédre vagy egy tartalmasabb vacsorára is tökéletes. Régóta az egyik nagy kedvencem írom is, hogy én hogyan készítem:
Hozzávalók (~ 8 főre)
600 g csirkemell filé
500 g ChefGomba fehér csiperkegomba
300 g borsó (fagyasztott)
6 db közepes sárgarépa
2 db fehérrépa
1 közepes fej vöröshagyma
1 ek. zsír
2 db zöldségleves kocka
2 kk. szárított tárkony
só és bors ízlés szerint
1 ek. szűrt citromlé
1,8 l víz
A habaráshoz: 140 g tejföl (~1 kis doboz), 1-2 ek. liszt
Szereted a gombát? További gombás recepteket ide kattintva találsz.
Így készül a tárkonyos raguleves
- A sárgarépát és fehérrépát megpucoljuk, karikára vágjuk. A csiperkegombát folyó hideg víz alatt leöblítjük és felszeleteljük. A vöröshagymát megpucoljuk és apróra vágjuk.
- A csirkemell filét ha szükséges megtisztítjuk és kisebb kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk.
- A fagyasztott borsót is vegyük ki a hűtőből.
- Egy nagy lábosban kezdjük el hevíteni a zsírt. Ha felmelegedett, ráöntjük az apróra vágott hagymát és üvegesre pároljuk.
- Ezután mehet rá a felkockázott csirkemell filé, amit szépen lepirítunk.
- Ha már mindenhol egyenletesen kifehéredtek a csirkemell kockák, öntsük hozzá a felszeletelt gombát és főzzük addig, amig össze nem esik és kicsit el nem fő a leve.
- Ezután adjuk hozzá a karikára vágott répákat, bő 5 percig melegítsük össze, majd tegyük bele a leveskockákat is és öntsük hozzá a vizet.
- Forraljuk fel és közepes lángon főzzük nagyjából 30 percig.
- Közben adjuk hozzá a tárkonyt, kóstoljunk és ha szükséges még sózzuk, borsozzuk a levest.
- 30 perc után tegyük bele a borsót is és főzzük további 10 percig.
- Közben elkészíthetjük a habarást. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és apránként felhígítjuk néhány evőkanálnyi leveslével. Amikor a levesünk elkészült (megpuhult benne minden) hozzáöntjük a habarást, felforraljuk. Legvégén a citrommal ízesítjük és már fogyasztható is.
Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés a CHEFGOMBA támogatásával készült.