Végre itt a paradicsom szezon, ami a tabulé saláta egyik fő összetevője. A grillezett zöldségekkel, portobello gombával és karfiollal kiváló húsmentes és egészséges nyárvégi ebéd készíthető belőle. A portobello az egyik nagy kedvencem, nálunk sokszor kerül az asztalra. A grillezett karfiolt pedig nemrég fedeztem fel magamnak, isteni finom, próbáljátok ki ti is!
A gomba igazi szuperfood és grillezve is nagyon finom! Gluténmentes, laktózmentes, állaga és textúrája miatt kiváló húshelyettesítő, B- és D-vitaminban, élelmi rostban, fehérjében, esszenciális aminosavakban gazdag, viszont minimális a koleszterin-, zsír- és kalóriatartalma. Érdemes elolvasnod a Gomba termesztéséről és fogyasztási előnyeiről szóló bejegyzésemet, ahol többek között hasznos tippeket is találsz a gomba tárolásáról és megismerheted a gombafogyasztás számtalan pozitív előnyét is.
Hozzávalók
4 fej Chefgomba portobello gomba
1 kis fej karfiol
2 ek. olívaolaj
só, bors ízlés szerint
~A tabuléhez ~
200 g kuszkusz
1 kk. vaj
1 db kígyó uborka
5 db közepes paradicsom
1 csokor friss petrezselyem
1 csokor újhagyma
3 ek. olívaolaj
fél citrom szűrt leve
2 mk. só
fél mk. őrölt koriander
bors ízlés szerint
Tetejére morzsolt feta sajt
Elkészítés
- Felforralunk 4 dl vizet és ráöntjük az előzetesen kimért kuszkuszra. Belekeverjük a kiskanálnyi vajat, majd lefedve 5-10 percig állni hagyjuk.
- A tabuléhoz a zöldségeket megmossuk, apróra felszeleteljük és hozzákeverjük a langyosra hűlt kuszkuszhoz. Hozzáöntjük az olívaolajat, a citrom levét és végül a fűszerekkel ízesítjük. Én langyosan, frissen is szeretem, de jót tesz neki, ha min. egy fél órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízei. A paradicsom biztosan levet fog engedni, de ez nem baj.
- Ezután a karfiolt folyó víz alatt átmossuk, megszárítjuk és vastag szeleteket vágunk belőle. A portobello fejeket is átmossuk. Tipp: Ha egy kanállal kivájjuk a portobello spóratartóját, akkor kevesebb levet enged grillezés közben, érdemes így is kipróbálni. Vagy akár vastagabb szeleteket is vághatunk belőle. Só, bors és olívaolaj került a zöldségekre. Egyiket sem fűszereztem túl, mert szeretem a természetes ízüket, de nyugodtan használd a kedvenc fűszereidet rá. Az elektromos grill sütőt előmelegítettem, vékonyan lekentem olajjal, majd elkészítettem rajta a zöldségeket. A karfiolnak több idő kell (kb. 10-12 perc), a portobello a grillsütőnk kapacitásától függően szintén nagyjából 12 perc alatt elkészül. Frissen fogyasszuk, tálalás előtt a tabulé salátánkra morzsoljunk egy kevés feta sajtot, de ez elhagyható, anélkül is csoda finom. 🙂
Jó étvágyat hozzá!
Kapcsolódó tartalmak:
Változatos és ízletes receptötletek grillezett gombákkal
Hummusz grillezett csiperkegombával
A bejegyzés a CHEFGOMBA támogatásával készült.