Végre itt a paradicsom szezon, ami a tabulé saláta egyik fő összetevője. A grillezett zöldségekkel, portobello gombával és karfiollal kiváló húsmentes és egészséges nyárvégi ebéd készíthető belőle. A portobello az egyik nagy kedvencem, nálunk sokszor kerül az asztalra. A grillezett karfiolt pedig nemrég fedeztem fel magamnak, isteni finom, próbáljátok ki ti is!



A gomba igazi szuperfood és grillezve is nagyon finom! Gluténmentes, laktózmentes, állaga és textúrája miatt kiváló húshelyettesítő, B- és D-vitaminban, élelmi rostban, fehérjében, esszenciális aminosavakban gazdag, viszont minimális a koleszterin-, zsír- és kalóriatartalma. Érdemes elolvasnod a Gomba termesztéséről és fogyasztási előnyeiről szóló bejegyzésemet, ahol többek között hasznos tippeket is találsz a gomba tárolásáról és megismerheted a gombafogyasztás számtalan pozitív előnyét is.

Hozzávalók

4 fej Chefgomba portobello gomba

1 kis fej karfiol

2 ek. olívaolaj

só, bors ízlés szerint

~A tabuléhez ~

200 g kuszkusz

1 kk. vaj

1 db kígyó uborka

5 db közepes paradicsom

1 csokor friss petrezselyem

1 csokor újhagyma

3 ek. olívaolaj

fél citrom szűrt leve

2 mk. só

fél mk. őrölt koriander

bors ízlés szerint

Tetejére morzsolt feta sajt

tabulé saláta recept gastrotherapy


Elkészítés

  • Felforralunk 4 dl vizet és ráöntjük az előzetesen kimért kuszkuszra. Belekeverjük a kiskanálnyi vajat, majd lefedve 5-10 percig állni hagyjuk.
  • A tabuléhoz a zöldségeket megmossuk, apróra felszeleteljük és hozzákeverjük a langyosra hűlt kuszkuszhoz. Hozzáöntjük az olívaolajat, a citrom levét és végül a fűszerekkel ízesítjük. Én langyosan, frissen is szeretem, de jót tesz neki, ha min. egy fél órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízei. A paradicsom biztosan levet fog engedni, de ez nem baj.
  • Ezután a karfiolt folyó víz alatt átmossuk, megszárítjuk és vastag szeleteket vágunk belőle. A portobello fejeket is átmossuk. Tipp: Ha egy kanállal kivájjuk a portobello spóratartóját, akkor kevesebb levet enged grillezés közben, érdemes így is kipróbálni. Vagy akár vastagabb szeleteket is vághatunk belőle. Só, bors és olívaolaj került a zöldségekre. Egyiket sem fűszereztem túl, mert szeretem a természetes ízüket, de nyugodtan használd a kedvenc fűszereidet rá. Az elektromos grill sütőt előmelegítettem, vékonyan lekentem olajjal, majd elkészítettem rajta a zöldségeket. A karfiolnak több idő kell (kb. 10-12 perc), a portobello a grillsütőnk kapacitásától függően szintén nagyjából 12 perc alatt elkészül. Frissen fogyasszuk, tálalás előtt a tabulé salátánkra morzsoljunk egy kevés feta sajtot, de ez elhagyható, anélkül is csoda finom. 🙂

Jó étvágyat hozzá!

Kapcsolódó tartalmak:

Változatos és ízletes receptötletek grillezett gombákkal

Hummusz grillezett csiperkegombával

tabulé saláta grillezett zöldségekkel recept gastrotherapy

A bejegyzés a CHEFGOMBA támogatásával készült.


Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.