Mibe fogadjunk, hogy miután elolvasod ezt a bejegyzést, tuti, hogy kedvet kapsz majd egy finom gombás étel elkészítéséhez? 🙂

Kíváncsiságtól hajtva érkeztem meg Ócsára ahol Vattamány Ágnes, a Bio-Fungi Kft. marketingért felelős kollégája már várt rám. A gombatermesztéssel foglalkozó üzem látogatása izgalmas programnak ígérkezett, hiszen nem mindennapi, hogy egy átlagember bebocsátást nyer egy ilyen komoly cég falai közé. Ebben a bejegyzésemben megosztom veled a látogatás során szerzett élményeimet, a fotókon és az érdekes háttér információkon keresztül most te is sok újdonságot megtudhatsz a gombák és termesztésük érdekes világáról!

Gombafarm és komposztgyártás

A Bio-Fungi Kft. 1992-ben alakult 100%- ban magyar tulajdonú cég. Kelet- Közép- Európa egyik vezető gombaipari vállalkozásaként a legmodernebb, felszíni számítógép vezérelt ócsai gombafarmjukon hetente 100-110 tonna gomba terem összesen 24 csiperkegomba termesztőház ház és 12 laskagomba termesztő sátor található. Áporkai telephelyükön pedig a gomba termesztéséhez nélkülözhetetlen speciális komposzt előállítása történik.  A munkát az alapanyagoktól a késztermékek előállításáig a legszigorúbb minőségirányítási felügyelet mellett végzik.

Megtudtam, hogy a csiperke termesztéséhez ló- és csirketrágyából, szalmából, gipszből és vízből készül a komposzt, amit utána világmárkák gombacsíráival oltanak be. 2400 tonna komposztot gyártanak egy hét alatt, amit 10-15 országba exportálnak. (mint például: Románia, Horvátország, Csehország)

Tehát a komposztgyártás Áporkán, a gombatermesztést pedig Ócsán történik. Az alábbi termesztett gombák találhatóak meg a kínálatukban: bio csiperkegomba, hagyományos fehér  és barna csiperkegomba, portobello,  laskagomba, sárga laskagomba (szezonális), déli tőkegomba (szezonális), shiitake, süngomba. A csiperke- és a laskagombát szeletelve is csomagolják, valamint gombamixek és szárított gomba is megtalálhatóak a kínálatukban.

Kifogástalan minőség

Az üzemlátogatás során magam is megtapasztaltam, hogy a minőség, megbízhatóság és hatékonyság magas szintű fenntartása alapkövetelmény náluk. Szigorú szabályokat követve és betartva dolgoznak. A képeket és részletes leírásokat tartalmazó információs táblák az egész üzem területén megtalálhatóak. Megfigyeltem, hogy a gombát gumikesztyűben szedik, és csak egyszer érnek hozzá. Mindig kívülről kezdik a gombák szedését, hogy a ruházatuk ne érjen a gombákhoz, ezzel is óvva a termést. A tönköket egy speciális késsel méretre vágják és minden egyes gombát tönkkel lefelé helyeznek a tálcákra. Fehér csiperke gomba esetén csak a hófehér és sértetlen, teljesen zárt kalapú gombák kerülhetnek tálcákba. Amelyik gomba sérült vagy a kalapja már kinyílt azt lédig, azaz külön rekeszbe kerül. Szedéstől számítva a termék 1 nap alatt az áruházakba kerül. A Bio- Fungi Kft. gombáival Te is találkozhatsz a Tesco, Aldi, Metro, Spar vagy az Auchan áruházláncok polcain, valamint top hazai éttermeknek is szállítanak friss gombákat.

Nő, mint a gomba!

Óránként akár 1 mm-t is! 365 napon keresztül. Ebből nem nehéz kiköveztetni, hogy az üzemben az év minden napján folyik a munka. A gomba termesztése igen összetett szakmai kihívás. A legmodernebb technikákat alkalmazva, számítógép által vezérelt házakban a termelésvezető állítja be és ellenőrzi a folyamatokat. Termesztési lapokra viszik fel az aktuális adatokat, amit folyamatosan elemeznek és figyelemmel kísérnek. Az itt dolgozók már reggel 7-kor kezdik a munkát és mindenki pontosan tudja a feladatát. Szükséges is a precizitás, hogy a magas minőségi elvárások stabilan teljesüljenek. A gomba a betárolástól számított 18. napon már szedhető. Az egyik házban, amit én is meglátogattam éppen eső utáni állapotot szimuláltak, ez az időjárás kedvez a legjobban a gomba növekedésének. Egy betárolás 3 hullámban terem: öt napig szedik, majd 2-3 napig pihen, aztán 4 napig szedik a második hullámot, majd 4-5 nap pihenő és a harmadik hullám 2-3 napos.. Mint megtudtam, az első hullámban szedik a termés legtöbb, közel 60-65%-át. Ezután 30-35% és az utolsó hullámban a maradék 5- 10%-ot. A három hullám alatt 1 négyzetméteren átlagosan 30-32 kg csiperkegomba terem meg. Automata és kis kézi szedőállvánnyal is dolgoznak. A beérkező megrendelések alapján a szedésvezető osztja ki a feladatokat az embereknek. Minden itt dolgozónak van egy száma és a szedésátlaguk, teljesítményük alapján számolnak el a nap végén. 

Ha letermett a három hullám a helyiséget kiürítik, a letermett komposztot kidobják. Ezután gőzzel 2-3 napig fertőtlenítik a területet és utána kezdődik az egész folyamat elölről.

A legnépszerűbb gombaféle

A fehér csiperke nélkülözhetetlen nyersanyaga a konyhának, egyszerűen és változatosan elkészíthető élelmiszer. Az egész évben elérhető vitaminforrás az egészségtudatosan táplálkozó vásárlók keresett terméke. Ócsán a termesztés közel 70%-át a fehér csiperkegomba teszi ki, amit a gasztronómiai igényeknek megfelelően különböző méretekben szednek le.

Nem gondoltam volna, hogy a karácsony és a húsvét a legkiemeltebb időszak a gombatermesztésben.Tényleg ilyenkor ennénk a legtöbb gombás ételt? Míg szomszédjainknál, például Ausztriában alapvető élelmiszernek számít és a mindennapi bevásárlás részét képezi, hazánkban ritkábban kerül a kosárba. A hazai fogyasztás viszonylag alacsony, mindössze 1 kg/fő/év. Pedig a gomba nagyon finom, egész évben elérhető, változatosan felhasználható és beépíthető az étkezésünkbe. Gombás receptekért irány a chefgomba.hu oldal, ahol a számos recepteken felül  tippeket is olvashatsz ennek az ezerarcú élelmiszernek a felhasználásáról.

Érdekességek a gombáról

A gombát 2-től 99 éves korig szinte bárki fogyaszthatja. Összeszedtem néhány pozitív tulajdonságát, ami talán téged is meggyőz majd, hogy a mindennapi étkezéseid része legyen ez a szuperélelmiszer

 • A gombák 92% víz.
 • Igazi szuperfood, magas a B és a D vitamin tartalma. Sőt, a D vitamint természetes módon tartalmazza, ami hő hatására sem bomlik le.
 • A legújabb klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy a csiperkegomba rendszeres fogyasztása kiemelt szereppel bírhat olyan betegségek megelőzésében, mint a mell-, petefészek-, vastagbél- és prosztatarák. 
 • Található benne a szervezetünknek hasznos: szelén, cink, foszfor és magnézium is
 • Magas az élelmi rost és fehérje tartalma, ami nagyon hasonlít az állati fehérje összetételéhez.
 • A gomba gluténmentes és laktózmentes is!
 • Alacsony a szénhidrát-, kalória- és zsír tartalma így ideális fogyókúrázók, diétázók, cukorbetegek és sportolók részére.
 • Esszenciális aminosavakban gazdag például a shiitake, a sün és a laska gomba.
 • A kitin tartalma miatt a gombát nehéz megemészteni, de ez nem feltétlenül negatívum. Hiszen a magas rosttartalma miatt megdolgoztatja a bélrendszerünket. Telít, így a jóllakottság érzet például egyáltalán nem hátrány egy fogyókúrázónak 🙂 A főszabály a mértékletesség, a javasolt fogyasztási mennyiség 100 g/ nap

Hasznos tippek gomba tárolásához

 • A gomba hűtőben tárolva 3-5 napig eláll, de ha megvetted érdemes még aznap vagy másnap elkészíteni és elfogyasztani.
 • Feldolgozásig az eredeti fóliát ne vegyük le róla.
 • Ha nem előre csomagolt gombát vásároltunk, akkor tegyük papírzacskóba, hogy tovább megőrizze a frissességét.
 • Ha a gomba már nyálkás, száraz a tönkje, összetöppedt, vagy megjelennek rajta a barna baktériumfoltok, akkor már fogyasztása kerülendő!
 • A gombát nem kell meghámozni! Hisz a sok értékes tápanyag a külső héjában van. Elegendő, ha folyó víz alatt alaposan átmossuk. (áztatni nem szabad) Ne féljünk tőle, zárt rendszerben terem, ahol semmilyen mérgező anyaggal nem érintkezik.

A jövőbeli tervekről kérdezve Ágnes elmondta, hogy a Bio-Funginál jelenleg is dolgoznak új termékeken, kísérleti fázisban tart több projektjük is. Terveik között szerepel a kapacitás növelése és az üzem bővítése is.

A cégnél kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás kérdése, amit igen komolyan is vesznek. Támogatják a Bátor Tábor gyermekeinek táboroztatását, valamit a hazai szeretetszolgálatok és az Élelmiszerbank működését is. Friss gomba felajánlásokkal tesznek a közösségek egészségmegőrzéséért. Versenyeket és sporteseményeket is támogatnak termékeikkel. A gomba termesztését vegyszermentesen végzik, gyártásukat a víztakarékosság jellemzi.

Céljuk továbbá az általános gombafogyasztás népszerűsítése és a folyamatosan stabil minőségű termesztett gomba biztosítása. 

A bejegyzés a CHEFGOMBA támogatásával készült.

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *