A különleges gombák egzotikus íze teszi ezt a szójaszószos tésztát igazán egyedivé. Gyorsan összeállítható és egyszerű elkészíteni, kezdő konyhatündéreknek is ajánlom.
Hozzávalók (~4 főre)
400 g kínai tészta ( vagy spagetti)
80 g sárga laskagomba
5-8 db shiitake gomba
80 g pioppino (déli tőkegomba)
2 db közepes sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl szójaszósz
0,5 dl víz
2 ek. olívaolaj
1 csokor petrezselyem
só, bors ízlés szerint
A szójaszószos tészta húsmentes, viszont három különleges gombafélét is használtam hozzá.
A sárga laskagomba Kelet-Ázsiában honos, magas réz és cinktartalmú, sárga színű laskagomba.
A shiitake krémes állagú, kissé a mogyoróra és a fokhagymára emlékeztető ízvilággal rendelkezik. Legfinomabb párolva vagy pirítva, így tudjuk leginkább megőrizni kiemelkedő beltartalmi értékeit.
A déli tőkegomba (pioppino) pedig a világ egyik legfinomabb gombája. Bársonybarna kalapú, kenyértésztára és érett boroshordóra emlékeztető zamatú, hőkezelés után is tenger gyümölcseihez hasonlóan roppanós halmazállapotú gomba.
A frissen csomagolt ChefGomba termékeket a Spar, Auchan és Metro áruházláncokban tudod beszerezni.
További tésztás recepteket ide kattintva találsz.
Gombás receptjeimért pedig kattints ide!
Így készül a szójaszószos tészta
- Folyó hideg víz alatt mossuk meg a gombákat, majd óvatosan szárítsuk meg őket egy konyharuha segítségével. Vágjuk fel a sárga laskagombákat nagyjából 2 cm, a shiitake gombákat pedig 0,5 cm vastagra. A déli tőkegombák picikék, úgyhogy nyugodtan maradhatnak egyben.
- Pucoljuk meg a répákat és a vöröshagymát, majd vágjuk őket vékony szeletekre (gyufaszál vastagságúra).
- Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat. Ha már jó forró, vegyük lejjebb a hőt és kezdjük el a vöröshagymát pirítani. Fokhagymanyomóval nyomjuk rá a 2 gerezd fokhagymát, majd mehet rá a répa és a gombák is. Néha keverjük meg, majd nagyjából 5-8 perc után öntsük hozzá a fél dl vizet, fedjük le és pároljuk további 8-10 percig a zöldségeket. Nem kell szétfőzni őket, az a jó, ha puhák, de mégis roppanósak maradnak.
- Ez idő alatt sós vízben főzzük készre a tésztánkat, szűrjük le és tegyük a zöldségekhez. Öntsük rá a szójaszószt és alaposan keverjük össze. Ilyenkor már levehető a tűzről, frissen aprított petrezselyemmel, szezámmaggal megszórva tálaljuk.
A BEJEGYZÉS A CHEFGOMBA TÁMOGATÁSÁVAL KÉSZÜLT.