A miskolctapolcai Avalon Park étterme, az Avalon Ristorante nyerte el az “Ospitalitá Italiana Márka” minősítést, amit a napokban egy ünnepélyes díjátadó keretében adtak át.

Az Avalon Ristorante az első olyan vidéki étterem lett hazánkban, amely megkapta az egyik legrangosabb kulináris elismerést az Olasz Kereskedelmi Kamarától – az Ospitalitá Italiana díjat. Ezzel az elismeréssel a térség gasztronómiai hírneve is tovább erősödött.

Az idén 4. születésnapját ünneplő Avalon Park gasztronómiai egysége ezzel beírta magát azon nemzetközi éttermek közé, amelyek méltán képviselik az eredeti olasz konyha örökségét. Az Ospitalitá Italiana díj Olaszországban 1997 óta, 10 éve pedig már nemzetközileg is, a világon mintegy 54 országban létező minősítés. A kitüntetés értékét minden évben újra ellenőrzik, így a Magyarországon korábban 18 odaítélt minősítésből jelenleg csak 8 étterem az, aki még mindig aktív és érvényes Ospitalitá Italiana címmel rendelkezik. Ezt a címet az utóbbi három évben nem osztották ki.

avalon_bejarat
Így fest az Avalon Ristorante kívülről

Az Avalon Ristorante 2015-ben nyitotta meg kapuit azzal a céllal, hogy exkluzív környezetben, tradicionális olasz ízekkel nyújtson kulináris élményt vendégeinek. A Ristorantéban a fatüzelésű kemencében sült pizzától, a házi készítésű tésztán és a rizottón át, a friss, Olaszországból érkező sonkáig minden megtalálható, ami egy hamisítatlan olasz menühöz kell.

Az Avalon Ristorante korábban a World Luxury Restaurant Awards díjátadón Közép-Európa legjobb olasz konyhája címet is elnyerte, valamint bezsebelte a Közép-Európa legszebb belsőépítészeti megoldásokkal rendelkező étterme címet is. Tehát az éttermet nem csak ételkínálata teszi különlegessé, az étterembe megálmodott luxus design sem mindennapi!

Avalon Ristorante
Szepesi Gábor creative chef és Albók Gyula executive chef

Nehéz-e megszerezni az Ospitalitá Italiana minősítést?

Igen. Legalábbis az elhangzottak alapján igencsak fel kell kötnie a kötényét annak az étteremnek, aki szeretné magáénak tudni ezt a rangos elismerést. Hiszen Az Ospitalità Italiana egy olyan, az Olasz Kereskedelmi Kamara által megítélt kitüntetés, mely az olasz vendéglátóipari színvonal legmagasabb minőségi elismerése. Bajusz Gergő, az étterem gasztronómiai igazgatója elmondta, hogy közel egy éves komoly felkészülés áll mögöttük, és rengeteg előkészület előzte meg, mire eljutottak a rangos kitüntetés elnyeréséig.

Igencsak vaskos dokumentációt kell kitölteni ahhoz, hogy egy étterem megfeleljen a kritériumoknak és a közel 40  féle különböző szempontnak is. A menü kivizsgálásától kezdve az alapanyagok felhasználásáig,egészen a szakácsok és az étterem igazgató tapasztalatát is alaposan ellenőrzik. A rangos elismerést csak az eredeti olasz recepteken alapuló konyhát ismerő és minőségi (részben olasz) alapanyagokkal dolgozó éttermek kaphatják meg.

Ezen felül az étteremnek rendelkeznie kell legalább egy olyan alkalmazottal is, aki olasz nyelven kapcsolatba tud lépni a vendégekkel, az étlapon a hagyományos olasz receptek alapján készült ételek aránya nem lehet kevesebb, mint az összes étel 50 százaléka; az itallapon szereplő boroknak legalább 30% -ban oltalom alatt álló olasz borokat kell tartalmaznia. Még arra is ügylenek, hogy az étteremnek csak extra szűz olívaolajat lehet kínálnia.

Az olasz ízek Itálián túli nagykövetei számára hozták tehát létre az elismerő tanúsítványt azzal a céllal, hogy fejlesszék és népszerűsítsék az olasz élelmiszerek és termékek hagyományát, valamint az olasz ételek és borok kultúráját. További céljuk még, hogy javítsák az olasz éttermek külföldi képét, amelyek garantálják az olasz vendéglátás minőségi előírásainak tiszteletben tartását.

A puding próbája az evés, így a díjátadó után egy 4 fogásos, hamisítatlan olasz ebéd keretében közösen ünnepeltünk tovább és így én is megízlelhettem a csodás ételeket, amik valóban méltóvá tették az éttermet a cím megszerzésére.

Az ünnepi ebéd menü ételei az alábbiak voltak

Előétel

San Daniele sonka és szalámi válogatás a Bagatto családtól, valamint bivaly mozzarella caprese Pizza Bianca társaságában.

Tészta

Benedetto Cavalieri bolond kerék tradicionális bolognai raguval és

Avalon arrabbiata házi jula tésztával

Főétel

Saltimbocca alla romana füstölt kacsamellel, grillezett bárányborda és hátszín

Köretként grill zöldségekkel, tris kemencés burgonyával és szicíliai salátával tálalva

Desszert

Panna cotta, ahogy sehol máshol

A hagyományos receptek szerint főzött ételek összetevőinek egyedisége és frissessége igazi kulturális élménnyé varázsolták ezt az ebédet nekünk. Méltán járt az elismerő taps az Avalon Ristorante csapatának:

Az ebéd után többen a gokart pálya felé vették az irányt. Bár tényleg szuper modern a pálya, a kocsik, meg úgy minden ami az Avalon Hotelhez tartozik 🙂 Nekem mégsem dobbant meg eléggé a szívem tőle…

… inkább velük hűsítettem magam a többiek versenyét figyelve:

Végezetül elkortyoltam a  legkülönlegesebb díszítésű kávét, amit valaha ittam! 
Az Avalon Hotelben található az a csodagép, ami szinte bármilyen képet rávarázsol a kávédra! Én természetesen a saját logómat kértem:

Avalon

Ha a környéken jársz és szeretnél egy hamisíthatatlan olasz ebédet vagy vacsorát enni, jó szívvel ajánlom az Avalon Restorante ételeit.  

Buon Appetito! 🙂 

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *