50 éve együtt, bakker, azt akárhonnan is nézem elképesztő! Aranylakodalom volt a mi utcánkban, amire igazi lagzis édességgel készültem. További sok-sok boldog együtt töltött évet kívánok Marika és Csababá 🙂  A tökéletes szalalkális sütemény receptjét pedig nagyon köszönöm Fodor Klári néninek!

Hozzávalók

~ A tésztához

60 dkg liszt 

20 dkg zsír

10 dkg porcukor

2 tojás

1 ek. rum

1 dl tej

1 tasak szalalkáli

~ A krémhez ~

20 dkg cukor

3 púpos ek. liszt

4 ek. kakaópor

1,5 l tej

szalakális hatlapos sütemény


Így készül a szalakális sütemény

  • A lisztet a zsírral gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk.
  • A tejet egy kis edényben felmelegítjük, mikor már langyos levesszük a tűzről és hozzákeverjük a szalalkálit. Előre szólok, hogy ne érjen senkit meglepetés: kb. triplájára fel fog habzani és igen erős, szúrós szagú, ami teljesen normális, a szalalkálinak ilyen illata van.
  • A zsírral elmorzsolt liszthez hozzáadjuk a porcukrot, az egész tojásokat és a rumot, majd a tejben feloldott szalalkálit is. Összegyúrjuk, ha szükséges puhításra még egy kis tejet önthetünk hozzá.
  • Öt egyforma kis cipót formálunk belőle, és lisztezett sütőpapíron vékonyra (1-2 mm) nyújtjuk, tepsik hátuljára helyezzük, majd sütés előtt villával alaposan megszurkáljuk (azért, hogy ne emelkedjen meg a tésztánk túlságosan) 
  • 180 °C-ra előmelegített sütőben 7 perc alatt megsütjük a tésztalapokat, majd a sütőből kivéve hagyjuk őket kihűlni
  • A krémhez a lisztet és a kakaót 2 ek cukorral és egy kevés tejjel simára keverjük
  • A maradék tejet feltesszük forrni a cukorral. Forrás után a masszához öntjük, majd sűrűre főzzük.
  • A lapokat a kihűlt krémmel egyenletesen megkenjük, rétegezzük majd hűtőben állni hagyjuk. Tálalás előtt vágjuk csak fel, hidegen a legfinomabb. 🙂

Jó étvágyat hozzá!

További klasszikus sütemény recepteket keresel? Próbáld ki a Kakaós piskóta baracklekvárral, a Túrógombóc, vagy az Omlós almás pite receptjeimet is!


Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.