50 éve együtt, bakker, azt akárhonnan is nézem elképesztő! Aranylakodalom volt a mi utcánkban, amire igazi lagzis édességgel készültem. További sok-sok boldog együtt töltött évet kívánok Marika és Csababá 🙂 A tökéletes szalalkális sütemény receptjét pedig nagyon köszönöm Fodor Klári néninek!
Hozzávalók
~ A tésztához ~
60 dkg liszt
20 dkg zsír
10 dkg porcukor
2 tojás
1 ek. rum
1 dl tej
1 tasak szalalkáli
~ A krémhez ~
20 dkg cukor
3 púpos ek. liszt
4 ek. kakaópor
1,5 l tej
Így készül a szalakális sütemény
- A lisztet a zsírral gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk.
- A tejet egy kis edényben felmelegítjük, mikor már langyos levesszük a tűzről és hozzákeverjük a szalalkálit. Előre szólok, hogy ne érjen senkit meglepetés: kb. triplájára fel fog habzani és igen erős, szúrós szagú, ami teljesen normális, a szalalkálinak ilyen illata van.
- A zsírral elmorzsolt liszthez hozzáadjuk a porcukrot, az egész tojásokat és a rumot, majd a tejben feloldott szalalkálit is. Összegyúrjuk, ha szükséges puhításra még egy kis tejet önthetünk hozzá.
- Öt egyforma kis cipót formálunk belőle, és lisztezett sütőpapíron vékonyra (1-2 mm) nyújtjuk, tepsik hátuljára helyezzük, majd sütés előtt villával alaposan megszurkáljuk (azért, hogy ne emelkedjen meg a tésztánk túlságosan)
- 180 °C-ra előmelegített sütőben 7 perc alatt megsütjük a tésztalapokat, majd a sütőből kivéve hagyjuk őket kihűlni
- A krémhez a lisztet és a kakaót 2 ek cukorral és egy kevés tejjel simára keverjük
- A maradék tejet feltesszük forrni a cukorral. Forrás után a masszához öntjük, majd sűrűre főzzük.
- A lapokat a kihűlt krémmel egyenletesen megkenjük, rétegezzük majd hűtőben állni hagyjuk. Tálalás előtt vágjuk csak fel, hidegen a legfinomabb. 🙂
Jó étvágyat hozzá!
További klasszikus sütemény recepteket keresel? Próbáld ki a Kakaós piskóta baracklekvárral, a Túrógombóc, vagy az Omlós almás pite receptjeimet is!