Ősszel a sütőtököt nagyon sokféle verzióban feldolgozhatjuk. Készülhet belőle krémleves, pite, püré, nudli és még jó pár finomság. Nálam most sós muffin készült. A sütőtök, a tökmag és a füstölt sajt ízei nagyon jól kiegészítik egymást ebben a sütőtökös muffin receptben. Ez a muffin puha és szaftos, és szinte bármikor bárhol jól tud esni, akár reggelire, tízóraira vagy uzsonnára. De magaddal is viheted például egy őszi kirándulásra, túrázásra. Vibráló narancs színével pedig bármelyik Halloween bulin is megállja a helyét.
Hozzávalók (12 db-hoz)
600 g sütőtök (tiszta, pucolt súly)
250 g liszt
50 g vaj
70 g reszelt füstölt sajt
30 g durvára tört tökmag
2 db tojás
1 csomag sütőpor
só, bors ízlés szerint
Így készül a sütőtökös muffin
- A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, majd puhára sütjük (200°C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc) Mikor elkészült és langyosra hűlt, a héjából kikaparva botmixer segítségével pürésítjük.
- Hozzákeverjük a tojásokat, majd a sütőporral és a sóval, borssal elkevert lisztet, a reszelt füstölt sajtot, a durvára tört tökmagot is belekeverjük, végezetül pedig mehet a masszánkhoz az olvasztott vaj is, amivel még egyszer alaposan összekeverjük.
- A muffin sütőbe muffin papírt helyezünk, majd egyenlő mennyiségben belekanalazzuk a tésztát. (kb 2 ek. / muffin) 200°C-ra előmelegített sütőben nagyjából 30-40 perc alatt sülnek készre.
Jó étvágyat hozzá!
Ha szereted a sütőtököt, próbáld ki a Sült sütőtök krémleves, tejszín nélkül receptemet is!