Az ősz egyik kedvenc alapanyaga nálunk a sütőtök. Ez a sült sütőtökből, tejszín nélkül készült SÜTŐTÖK KRÉMLEVES receptem a család egyik nagy kedvence. Hiába süt a nap, már megállíthatatlanul közeleg az ősz és én is vágytam már valami melengető levesre. Így készült ez a laktató, finom és sűrű leves. Készítsétek el Ti is! 🙂

Őszi sütőtök krémleves  recept, sült sütőtökből tejszín nélkül

Hozzávalók (6 főnek)

1 kg sütőtök (pucolt súly)

1 közepes fej vöröshagyma

2 közepes burgonya

2 db erőleves kocka

2 ek. olívaolaj

1 ek. vaj

só, bors, őrölt gyömbér és őrölt szerecsendió ízlés szerint (1-2 mk.)

1,5 l víz

Tálaláshoz, díszítéshez: pirított tökmag, tökmagolaj, pirított kenyér füstöltsajttal, őrölt chili

Őszi sütőtök krémleves  recept, sült sütőtökből tejszín nélkül

Így készül a sült sütőtök krémleves

  • A sütőtököt kisebb darabokra, kb . 2 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kikaparjuk a magját, majd sütőpapírral bélelt tepsin puhára sütjük (200°C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc)
  • A vöröshagymát apróra vágjuk. A burgonyákat meghámozzuk és kis kockákra vágjuk.
  • Egy nagy lábosban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az olívaolajat és összemelegítjük. Majd ráöntjük a hagymát és megdinszteljük (kb. 10 p)
  • Ezután hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, néhány perc alatt összemelegítjük. Felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a leveskockákat és a fűszereket, majd forrástól számítva 10 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.
  • Mikor elkészült a sütőtök, kikaparjuk a héjából és hozzáadjuk a leveshez. Főzzük még további 10 percig, majd a tűzről le véve egy botmixer segítségével az egészet krémes állagúvá dolgozzuk. Ha szükséges még ízesítsük a fűszerekkel. Forrón tálaljuk pirított tökmaggal, tökmagolajjal, pirított füstöltsajtos kenyérrel és aki csípősen szereti hintsen bele egy kevés őrölt chilit.

Jó étvágyat hozzá!

Próbáld ki a Sütőtökös tökmagos füstölt sajtos, sós muffin receptemet is.

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *