Aki Márton-napon (november 11.) libát nem eszik, egész évben éhezik. – tartja a mondás. A liba belsőségeiből (zúza, szív, nyak, szárnytő) isteni ludaskása készíthető. De talán a libamellet szeretik és készítik el otthon a legtöbben. De hogyan készül a kívül ropogós, belül puha sült libamell? A pikáns narancsmártásos sült libamell elkészítése nem bonyolult, próbáld ki te is!

Márton-napi sült libamell narancsmártással recept


Hozzávalók (~ 6 főre)

6 db fél libamell
2 dl 100%-os narancslé
1 dl víz
só, bors
2 ek. méz

A narancsmártáshoz

a sült hús leve átszűrve
1 dl 100%-os narancslé
3 ek. narancslekvár
2 kk. étkezési keményítő
1 ek. méz

opcionális: 1 db fahéj rúd, 4-5 szem szegfűszeg

Így lesz kívül ropogós belül pedig puha a sült libamell


Így készül a sült libamell

  • Mossuk át a libamelleket hideg folyó víz alatt, itassuk fel a vizet róla, majd átlósan irdaljuk be a bőrét. Enyhén sózzuk, borsozzuk.
  • Ezután egy forróra hevített serpenyőben 1-1 perc alatt pirítsuk meg mindkét oldalát.
  • Tepsibe helyezve öntsük alá a narancslevet és a vizet, majd fedjük le a tepsit fóliával. 200 °C fokos előmelegített sütőben, kb. 1,5 óra alatt süssük puhára.
  • Ha a libamellünk megpuhult, vegyük ki, kenjük meg vékonyan a mézzel és fólia nélkül tegyük vissza a sütőbe. Grill álláson kb. 5, max. 10 percig grillezzük, amíg szép aranybarnára pirul a bőre. Folyamatosan figyelni kell, nehogy megégjen! A sütőből kivéve pár percig pihentessük a húst. Tegyük egy tányérra, majd a tepsit kicsit megdöntve kanalazzuk le a szaft zsíros részét.
  • Ezután nekiállhatunk a narancsmártásunknak, amihez első lépésként öntsük egy lábosba a hús átszűrt szaftját és a narancslekvárt, illetve ha szeretnénk még pikánsabbá tenni a mártást akkor a fűszereket (fahéj rúd, szegfűszeg). Keverjük össze a keményítőt az 1 dl narancslével és folyamatosan kevergetve öntsük a szafthoz. Forraljuk addig, amíg a számunkra megfelelő állagú nem lesz. Van, aki hígabban, van aki sűrűbben szereti a mártást. Érdemes megkóstolni, mert a narancslé és narancslekvár típusok intenzitása eltérő. Ha túl savanyúnak érezzük, tehetünk hozzá egy evőkanál mézet.
  • Tálaláskor vágjuk egyenlő, ujjnyi vastag szeletekre az elkészült libamelleket, öntsük nyakon a fenséges narancsmártással. Köretként fogyaszthatunk hozzá pirított burgonyát, vagy krumplipürét. Jó étvágyat hozzá!
sült libamell Márton napi étel recept

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.