A lazac az egyik kedvenc halam, szeretem a gusztusos színét és persze a szálkamentes lazacfilé kellemes, nem túl intenzív ízének is nehéz ellenállni. További előnye, hogy otthon is könnyű elkészíteni. A Tejszínes-lazacos-aszalt paradicsomos penne tészta receptem után most hoztam nektek még egy ízletes és laktató lazacos fogást, amit érdemes elkészíteni a családnak. Fusilli tésztát választottam mellé köretnek, de rizzsel is finom.
Hozzávalók (~ 4 főre)
4 szelet lazacfilé
500 g ChefGomba csiperkegomba
kb. 120 g friss bébispenót
150 g konzerv csemegekukorica (elhagyható)
500 ml főzőtejszín
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
0,5 dl száraz fehérbor
halfűszerkeverék, só és bors, ízlés szerint
2-4 ek. olívaolaj
Így készül a tejszínes-gombás-spenótos sült lazac
- Ha fagyasztott lazacfilét vásároltunk, akkor időben vegyük ki a hűtőből, hogy legyen ideje kiolvadni.
- Egy tepsit kibélelünk alufóliával és ráhelyezzük a lazac szeleteket. (én bőr nélküli lazacfilét szoktam vásárolni, abból készítem el). Mindkét oldalát megszórjuk a halfűszerrel és borssal. (Ha olyan a fűszerkeverékünk, hogy van benne só is, akkor nem feltétlen kell még plusz só rá). Locsoljuk meg olívaolajjal és tegyük a 200 °C fokosra előmelegített sütőbe. Süssük 20-30 percig, közben egyszer érdemes kivenni és óvatosan megfordítani a szeleteket. A végén néhány percet rá is grillezhetünk, hogy szép pirult legyen.
- Amíg sül a lazacunk, a friss csiperkegombákat mossuk át folyó hideg víz alatt. Szárítsuk meg és szeleteljük fel. A kisebb gombákat elég négy részbe vágni. A hagymákat pucoljuk meg és vágjuk fel apróra. A spenótot is mossuk át.
- Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk fel 1-2 evőkanál olívaolajat és pároljuk üvegesre rajta a vöröshagymát, majd mehet hozzá a felszeletelt gomba. Sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a fokhagymát is.
- Amikor a csiperkegombának már szinte teljesen elfőtt a leve (ez nagyjából 15-20 p), adjuk hozzá a fehérbort, főzzük néhány percig, majd mehet hozzá a spenót, végül pedig a lecsepegtetett konzervkukorica és a tejszín. Keverjük össze, majd vegyük le a tűzről.
- Helyezzük a serpenyőben lévő mártásra a sült lazacfiléket, díszíthetjük néhány szelet citromkarikával. Frissen fogyasztva a legfinomabb. Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés a CHEFGOMBA támogatásával készült.