Az ittaszezon.com a stresszmentes, szezonális kapszulakamra népszerűsítésével szeretné egy fenntarthatóbb táplálkozás irányába terelni a hazai háztartásokat. Emellett kamrakihívást indít, ami csökkentené a felesleges élelmiszerpazarlást is.

Ha a kamrád beszélni tudna, vajon mit árulna el rólad?

Előrelátó vagy, aki mindenből felvásárol egy hatalmas mennyiséget, és hónapokig abból főz? Vagy impulzusvásárló, aki hajlamos összevásárolni izgalmasnak tűnő alapanyagokat, amik aztán évekig porosodnak a polcon? Esetleg abba a típusba tartozol, aki kinyit egy sűrített paradicsom konzervet vagy egy tejszínes dobozt, elhasználja a felét, a másikról pedig elfeledkezik, vagy egyszerűen csak nincs kedve felhasználni? Netán te vagy az, aki nem is bíbelődik az alapanyagok bespájzolásával, inkább minden egyes főzés előtt ellátogatsz a boltba?

Mindannyian elkövettük már vagy az egyik vagy a másik hibát, és mindannyian dobtunk már ki úgy élelmiszert, amiről pontosan tudtuk, hogy okosabb tervezéssel, kis odafigyeléssel és előrelátással mindez elkerülhető lett volna.

Hihetetlen méreteket ölt az ételpazarlás az egész világon

Világviszonylatban nagyjából 1,3 milliárd tonna élelmiszert dobunk ki évente, ami a megtermelt élelmiszerek közel egyharmadát teszi ki. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint ebből hazánk körülbelül 1,8 millió tonna hulladékért felelős, ami elsősorban háztartási hulladékból származik. Ez azt jelenti, hogy fejenként 68 kg élelmiszerhulladékot termelünk évente, ami egy négy fős családot vizsgálva már 272 kg. Egy átlagos család tehát 0,7 kg élelmiszert dob a kukába naponta (!). A Nébih felmérése alapján legnagyobb arányban készételeket pazarlunk, amit a pékáruk, zöldségek és gyümölcsök követnek.

Ugyan a karanténhelyzet jó irányba terelt minket, magyarokat, a Nébih szerint 2020 végére 4%-kal csökkent a hazai háztartások által termelt élelmiszerhulladék mennyisége a megelőző 3 évhez képest, de még van hova fejlődnünk.

Az elmúlt év megtanított minket arra, hogy kevesebb boltba járással és átgondoltabb bevásárlással nem csak a kiadásainkat csökkenthetjük, de sokkal kevesebb maradékot vagy fel nem használt alapanyagot kell végül a kukába dobni.

Kspszulakamra itt a szezon
Fotó: Maddi Bazzocco, Unsplash

Mire jó a kapszulakamra?

Az ittaszezon.com csapata éppen ezek miatt szeretné megismertetni a kapszulakamra elméletét: élelmiszerpazarlás helyett egy fenntarthatóbb, szezonális kamra kialakítását népszerűsítendő hazánkban is. A kapszulakamra a kapszulagardrób mintájára jött létre, amit a fenntartható divattal foglalkozó szakemberek már jónéhány éve népszerűsítenek. A kapszulakamra lényegében olyan alapvető élelmiszerek és alapanyagok összessége, amelyeket gyakran és szívesen használunk, és tetszőlegesen kombinálhatóak egymással.

A kapszulakamra segítségével csökkenthetők a kiadások, csökken az élelmiszerpazarlás, ráadásul időt és energiát spórol a bevásárlás és a főzés során is.

“Sok családban előfordul, hogy vagy a gyerekek vagy a felnőttek nem szeretnek 2-3 napig maradékokat enni, unalmasnak tartják és inkább az újra vágynak …így a finom falatok végül háziállatoknál vagy a szemetesben landolnak. Ebben is segíthet a kapszulakamra, hiszen okos tervezéssel és a maradékok felhasználásával jóval kevesebb készételnek kell a szemétben végeznie. Ráadásul rengeteg időt és energiát spórolunk magunknak, ha előre megtervezzük például a heti menüt és arra vásárolunk be, nem pedig naponta ötletelünk és intézzük a beszerzést” – részletezte a kapszulakamra további előnyeit Répássy Zsuzsanna, az ittaszezon.com egyik alapítója.

Az 5 lépés a szezonális kapszulakamra kialakításához című ingyenesen letölthető ebookkal szeretnék segíteni a magyar háztartásokat a fenntarthatóbb táplálkozás felé vezető úton. Ezzel párhuzamosan életre hívták a #kamrakihívás-t is, amelynek része, hogy csak előre meghatározott alkalommal vásároljunk élelmiszert egy hónapban, bizonyos időközönként kizárólag a kamránk tartalmából főzzünk és hogy legalább havi egyszer online vásároljunk élelmiszert, ezzel is tudatosabbá téve a bevásárlást.

Vegyél részt te is a kihívásban, használd a #kapszulakamra és #kamrakihívás hashtageket, és oszd meg, te hogyan képzeled el a saját kapszulakamrádat!

További friss gasztro hírekért kattints ide.

Kiemelt kép: Luisa Brimble, Unsplash

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *