Készítettél-e már quiche-t, azaz sós pitét? Ha még nem, itt az ideje, hogy tégy vele egy próbát, hidd el, nem fogod megbánni. Családi összejövetelekre gyakran készítem ezt a spenótos – füstölt tarjás, fetás sós pite variációt. Melegen és hidegen fogyasztva is mennyei! Tökéletes elő, vagy főétel, az egész család nagyon szereti. Igazi laktató vacsora, rohanós hétköznapok remek lezárásaként és szerintem az ünnepi asztalon is simán megállja a helyét. Általában a Tante Fanny quiche tésztáját, vagy ha több időm van, a Portobello gombás rusztikus pite tésztáját szoktam használni hozzá.
Hozzávalók
Tészta:
1 csomag Tante Fanny quiche (sütésre kész, 32 cm átmérőjű)
Töltelék:
240 g főtt/füstölt tarja apróra vágva
200 g spenót (friss, vagy fagyasztott)
90 g feta sajt felkockázva
fél fej vöröshagyma apróra vágva
3 ek. zsemlemorzsa
3 db tojás
1 dl főzőtejszín
1 dl tejföl
1 dl tej
1 kk. fűszerkeverék
só, bors ízlés szerint
A tetejére:
100 g reszelt trappista sajt
3-5 szem koktélparadicsom
bazsalikom levél
Tipp: A töltelék hozzávalói bátran variálhatók! Ha például nincs otthon főzőtejszín, helyette tegyél bele plusz 1 dl tejfölt. Feta sajt helyett pedig üthetsz bele még egy tojást. Tarja helyett sonkával is finom.
Így készül a spenótos – füstölt tarjás sós pite
- A hagymát olajon megpirítom, majd hozzáadom a tarját és a korábban kiolvasztott spenótleveleket is. Pár percig gyakran megkeverve összemelegítem, majd félreteszem hűlni.
- 26 cm-es kerek tortaformát kivajazok belehelyezem a kész Tante Fanny quiche tésztát, a felesleges széleket levágom. A tészta alját jól megszurkálom, majd rászórom a 3 ek. zsemlemorzsát.
- A 3 tojást a tejszínnel, tejföllel, tejjel alaposan elkeverem, majd hozzáadom a kockára vágott feta sajtot, ízlés szerint fűszerezem. Végül hozzákeverem a füstölt tarjás spenóthoz. Az így elkészült masszát ráöntöm a tésztára, tetejét megszórom a reszelt trapista sajttal és a félbe vágott koktélparadicsomokkal.
- 190 °C fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütöm. Tipp: fogyaszthatjuk melegen, és hidegen is!
Jó étvágyat hozzá!