Évek óta készítem ezt a gyors spenótos- fetás pitét, de mostanáig még nem került fel a receptje a gastrotherapy.hu-ra, ezt most pótlom. 🙂 Amikor semmi ötletünk, hogy mi legyen ebédre, akkor jön jól ez az egyszerűen összeállítható, ámde nagyon ízletes és laktató spenótos-fetás pite, amihez én cukkínit is teszek. Egy finom krémlevessel párosítva, például Sütőtök krémleves mellé remek választás, néha nem is árt húsmentes napokat tartani. Melegen és hidegen is nagyon finom, próbáljátok ki bátran ti is!
Hozzávalók
2 csomag nyújtott leveles tészta
2 db cukkini
250 g feta sajt
450 g fagyasztott vagy friss spenót
só, bors, szerecsendió ízlés szerint
1 db tojás a kenéshez
1-2 ek. olívaolaj
A besamelhez: 4 dl tej, 40 g liszt, 40 g vaj
Így készül a spenótos- fetás pite
- A fagyasztott leveles spenótot vegyük ki a fagyasztóból, hogy legyen ideje kiolvadni. (spenótpürével is elkészíthető, de én a leveles változatot ajánlom) Majd a cukkíniket kockázzuk fel és sózzuk meg.
- Ezután elkészítjük a besamelt, amihez a vajat megolvasztjuk, hozzáöntjük a lisztet, amit folyamatosan keverve picit megpirítunk. Majd felöntjük a meleg tejjel és addig főzzük, míg kellően be nem sűrűsödik. Sóval, borssal és egy kis őrölt szerecsendióval ízesítjük.
- A levelestésztákat vegyük ki a hűtőből. Az egyiket a sütőpapírral együtt tegyük egy akkora tepsibe, amibe pont belefér.
- Melegítsük elő a sütőt 200 °C fokra.
- Egy kevés olívaolajon kb. 10 percig puhítsuk meg a cukkinit. Majd adjuk hozzá a kinyomkodott spenótot és pár percig még főzzük. Majd hozzákeverjük a besamelt is.
- A tésztát 5 percre tegyük be a sütőbe. Az elősütés után egyenletesen öntsük rá a tölteléket. Szórjuk meg a felkockázott fetával. A másik leveles tésztát kicsomagoljuk, csíkokra vágjuk. Tegyük rá a tésztacsíkokat, kenjük le a felvert tojással, majd mehet is a sütőbe. Kb. 25-30 perc alatt sül meg, akkor jó, ha már szép aranybarna a tetején a tészta.
Jó étvágyat hozzá!