Hoztam nektek egy színes – szagos ( vagyis inkább illatos) élménybeszámolót a legutóbbi sikondai kiruccanásunkról. A szállásunk a négycsillagos Ambient Hotel & AromaSPA Sikonda szállodában volt, innen kiindulva és ide érkezve fedeztük fel a környék látnivalóit, nevezetességeit: az Orfűi Malmokat, a Pécsváradi Várat és Pécs városát.

Ambient Hotel bejárata

Ambient Hotel&AromaSPA

A négycsillagos Ambient Hotel & AromaSPA Sikonda Magyarország első illat- és wellness hotele, amely a Mecsek völgyének egyedi mikroklímájára építve az illatokat helyezi fókuszba. A 2021-ben megújult beltéri és kültéri medencékkel, szaunaparkkal, összesen 77 szoba, lakosztály és apartman várja a felfrissülni vágyó családos, vagy üzleti ügyben érkező vendégeket. A Hotel állatbarát szálláshely, így kutya, cica vagy egyéb kis házi kedvencük is velünk tarthat pihenésünk során.

Superior illatszobáikban Zólyomi Zsolt, az egyetlen magyar parfümőr illatszelekciói találhatók. A választható egyedi illatok: erdőmélyi csend, frissítő fehér virágok, nyugtató levendula, izgató csokoládé. Az átalakított és kibővített rendezvénytér konferenciatermeinek elnevezése is az illatkoncepciót követi és a kávészünetek is kérhetőek az illatok jegyében: Levendula, Menta és Mandula.

Ambient nyugtató levendula illatszoba
Ambient hotel szoba
Ambient Hotel szobabelső

Ha valaki azt mondaná, hogy Melinda, most bizony 3 napig nem jöhetsz ki a Hotel AromaSPA részlegéről, arra csak annyi lenne a válaszom, hogy: De jó, oké! 🙂 De tudom, hogy nem mindenki rajong úgy a bugyogó medencékért, különböző hőmérsékletű szaunákért, vagy éppen egy hangulatos sószobában való ücsörgésért, mint én. Pedig nézzétek milyen csodálatos a belső medence és emeleti szaunatér:

Ambient Hotel AromaSPA
Beltéri wellness
belső medencetér
sószoba
szaunák Sikondán az Ambient Hotelben

A bejegyzés borító képén látható kültéri medencéket májustól töltik fel, de a tetőterasz kültéri jacuzzi és szauna ottjártunkkor (április) is üzemelt.

Szerencsére az Ambient Hotel & AromaSPA számtalan lehetőséget kínál a pihenésre, töltődésre, így akár rossz idő esetén sem kell aggódnod a programok miatt. A medencék, meleg vizes jakuzzi, szaunák, (ahol illatos szaunaszeánszokat is tartanak), bowling, játszósarok, ping pong asztal, játékterem, edzőterem, snack bár, továbbá a beauty SPA kezelések közül is kedvünkre válogathatunk.

Bowling

Ha pedig aktív kikapcsolódásra, kirándulásra, vagy városnézésre vágyunk, akkor sem kell messzire menni. Íme, néhány ötlet, ami a szálloda környékén található és ahová érdemes ellátogatni. Persze csak teli pocakkal jó nekivágni a napnak, a szálloda Forrás Éttermében bőséges reggelit kínál, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére valót, akár sósat, akár édeset szeret reggelizni.

Ambient svédasztalos reggeli
reggeli az Ambient Hotelben
Ambient hotel Forrás Étterem

Reggeli, vagy ebéd után tegyünk egy sétát a Hotelhez közeli hangulatos horgász tavakhoz, ahol egy különleges tószínpad is helyet kapott. Élvezzük a környékből áradó nyugalmat, és hogy itt olyan friss és tiszta a levegő, hogy szinte harapni lehet! A sikondai völgy sajátos mikroklímával rendelkezik, a nagy kiterjedésű erdők következtében a levegő relatív páratartalma magas, tiszta, por- és füstmentes. Ha több van a lábunkban egy rövid sétánál számos kiépített turistaútvonal közül is választhatunk.

Sikonda halas tó
Sikonda tó színpad
Sikonda halas tavak

Orfűi Malmok

Gondoltad volna, hogy még elefánt kakiból is készülhet papír? Persze ez csak egy kísérletező kedvű papírkészítő mester hóbortja volt, de az tény, hogy számtalan alapanyagból készíthető az általunk ismert papírhoz hasonló lap.

Zöldülő tavaszi táj, friss levegő, madárcsicsergés, melengető napsütés és határtalan nyugalom. Ebből lehet igazán töltekezni. Az Ambient Hotel & AromaSPAból autóval kb. 20 perc alatt átértünk az Orfűi Malmokhoz, ahol a malom múzeumban működőképes, eredeti, illetve korhűen felépített malomszerkezeteket őriznek. A malomtúrán számos érdekességet megtudtunk (mint például a fent említett elefántos sztori) a régi malmok (vizimalom, szárazmalom, papírmalom) történetéről, működéséről, a lelkesebbek pedig a papírmerítést is kipróbálhatták. Nyáron koncerteket és előadásokat, valamint különböző gyerekprogramokat, csoportoknak hagyományos kenyérsütést is szerveznek. Érdemes megpihenni kicsit a hangulatos teraszukon és megkóstolni a helyben készített friss péksüteményeiket, sütiket. A pogácsa és a pisztáciás keksz isteni volt. Ha a környéken jártok, semmiképp se hagyjátok ki!

Orfűi Malmok papírmalom
Orfűi Malmok helyben készült friss pogácsák
Orfűi Malmok terasz
Orfűi Malmok
Papírmalom
Papírmerítés

Pécsváradi vár

Bár ezt a helyet „Pécsváradi vár” néven ismerjük, az elnevezés félrevezető, mert ez az épületegyüttes soha nem volt hadi értelemben vett vár. Egy erődített hajdani szerzetesi monostor ez, melyet Szent István király alapított 998-ban, Koppány legyőzése után. Az itt álló kőépületet, amely Géza fejedelmi udvarháza volt, István Asztriknak adta, hogy benne bencés szerzetesek számára létesítsen otthont. A pécsváradi vár felszentelt temploma már a Géza-féle fejedelmi udvarháznak is része volt, tehát a 10. század végén építették, s így a legrégebbi, ma is álló templom Magyarországon. A várnál Étterem is található, szép időben a varázslatos várteraszon ehetünk, ihatunk, miközben gyönyörködünk az udvar bencés gyógynövénykertjében.

Pécsváradi vár

A pécsváradi vár udvarában kovácsműhely is épült azzal a céllal, hogy bemutassa a kovácsmesterség hajdanvolt eszközeit, jellegzetes helyszínét és az ott folyt munkát. Remek élmény volt az ott dolgozó Sanyi bácsi történetei, kedvessége és hozzáértő mozdulatai miatt, no meg mert itt megelevenedhet a mondás, mely szerint mindenki a saját szerencséjének kovácsa.

kovácsműhely a Pécsváradi várban
szerencse patkó
Pécsvárad
Várkápolna

További utazós élménybeszámolóimat, utazás témájú bejegyzéseket IDE kattintva találsz.

Pécs

Annyira jó volt 8 év után újra ellátogatni Pécsre! De tudjátok mi volt még igazán jó? Látni azt, hogy a klasszikus értékeinek, nevezetességeinek megőrzése mellett mennyit szépült és fejlődött az egyik kedvenc városom. A közterekre ültetett rengeteg tarka tavaszi virág pedig csak tovább emeli ennek a bájos helynek a szépségét. A kulináris élvezeteket nyújtó Corso Hotel Pécs****  hangulatos és színvonalas A’ la carte éttermében ebédeltünk, ahol hétköznapokon napi menü ajánlat is vanEbéd után pedig egy kellemes sétával körbejártuk Pécs belvárosát.

ebéd a pécsi Corso Hotel éttermében
ebéd Pécsen
A' la carte étkezésen felül hétköznapokon napi menüajánlattal

Szervezni kell majd egy kifejezettem gasztro túrát is Pécsre, mert úgy gondolom bőven lenne mit végig kóstolni a város izgalmasnak ígérkező gasztro helyein.

Pécs belváros
Pécs tavasszal
Pécsi Nemzeti Színház
Pécsi látnivalók
Pécsi székesegyház
pécsi lakatok

Köszönöm a meghívást Ambient Hotel & AromaSpa , TriVial Communications & Consulting!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *