A sárgabarack az egyik legfinomabb nyári gyümölcsünk. Önmagában, frissen fogyasztva is isteni. Általában lekvárt készítünk belőle, így menekítjük át fenséges ízét a téli hónapok süteményeibe. Amikor a család valami finomságra vágyik, akkor jól jöhet ez a sárgabarackos pite recept. A puha és édes piskóta a savanykás sárgabarack ízével verhetetlen. Nálunk egy szempillantás alatt elfogyott.
A tészta receptje bátran variálható más gyümölcsökkel is. Próbáld ki például magozott meggyel, őszibarackkal, eperrel, vagy ribizlivel, így mindig kerülhet egy kicsit más ízű, új sütemény az asztalra. Ha nincs mini pite formád, akkor használj nagy, normál méretű pite formát, de kivajazott, lisztezett tepsiben is megsüthető. A díszítésnek használt jégcukor természetesen elhagyható, de szerintem szebb lesz tőle a süteményünk, szóval érdemes beszerezni, mert más sütikhez is felhasználható.
Hozzávalók (4 kicsi, vagy 1 nagy pite formához)
210 g liszt
180 g porcukor
180 g puha vaj
6 tojás
1/2 tasak sütőpor
1 kk. vanília paszta (vagy 1 tasak bourbon vaníliás cukor)
1 kis méretű citrom reszelt héja és leve
6 szem sárgabarack
csipet só
díszítésnek: jégcukor és mentalevelek
Így készül a sárgabarackos mini pite
- A lisztet keverjük össze a sütőporral, szitáljuk át, majd tegyük félre
- A tojásokat válasszuk szét és a fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá
- A vajat, porcukrot, vanília pasztát, a citrom reszelt héját és levét egy külön edényben alaposan keverjük el. Ha már jó habossá vált a masszánk egyesével keverjük hozzá a tojások sárgáját is
- Ezután szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet és keverjük addig amíg szép sima tésztát nem kapunk. Végezetül a felvert tojásfehérjét óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a tésztánkba
- Vajazzuk és lisztezzük meg a piteformákat és egyenletesen osszuk el benne a masszánkat. Ezután tegyük rá a félbevágott barackszemeket, a tetejét pedig szórjuk meg jégcukorral
- 180 °C fokra előmelegített sütőben süssük kb. 35 percig. Ha szép aranybarnára sült, vegyük ki a sütőből és a formával együtt hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat hozzá!