A nagyival közösen készült sárgabaracklekvár receptjét osztom meg most veletek. Átadta nekünk a tudását és mi nem lehetünk elég hálásak érte. A legfinomabb sütik ezzel a házi baracklekvárral készülnek majd. De jó is lesz elővenni egy-egy üveggel, megédesíti a nyár emlékével a hosszú téli hónapokat.

Nagyi tippje, amit érdemes megfogadni: A házi sárgabarack lekvár az úgynevezett ananász kajszibarackból lesz a legfinomabb. Ha sikerül ilyet venned, akkor megspórolhatod a gyümölcs hámozását. A sárgabarack lekvár hámozás nélkül sokkal rövidebb idő alatt elkészül. Az ananász kajszi barack héja vékony, sárga és néhol piros rajzolatú. Gyümölcse nagy méretű. Húsa lédús, alig rostos, nagyon ízletes, kellemesen édes ízű. *

Ha a leírtak szerint készíted, ez a házi sárgabaracklekvár szép élénk színű marad. Ízletes, hígabb, jól kenhető lekvár lesz belőle, ami kiváló a reggeli kalácsra kenve, vagy piskóták töltéséhez. Nagyjából másfél óra a főzési ideje, plusz az előkészületek ideje.

sárgabarack, ananász kajszi barack

Hozzávalók (~ 4 db 720 ml-es befőttesüveghez)

2,5 kg sárgabarack (tiszta, magozott súly)

1 kg kristálycukor

0,5 mk. borkén (befőzési tartósítószer)

1,5 mk. nátrium-benzoát + 1 kk., vízzel elkeverve a kupakok sterilizálásához

Tipp a lekvár készítéshez: vastag aljú lábost használjunk hozzá, így kisebb az esélye, hogy leég, letapad az edény aljára a lekvár főzés közben. Nagymamám például kuktában készíti, fedő nélkül.

Amire szükséged lesz még: hosszú nyelű fakanál, botmixer, merőkanál

így készül a sárgabarack lekvár
sárgabaracklekvár
készül a sárgabarack lekvár

Így készül a házi sárgabarack lekvár

  • Folyó hideg víz alatt megmossuk a barackot, lecsepegtetjük. Majd kézzel szétválasztjuk és kivesszük a magját, valamint a szár részénél lévő kicsit barna magmaradványokat. Tipp: A barack szétválasztásához ne használjunk kést, mert bebarnulhat tőle.
  • A 2,5 kg magozott félbeszedett barackokat vastag aljú edényben lassú tűzön feltesszük főni. Folyamatosan, de lassan emelhetjük a hőfokot közepes mértékig, néha keverjünk rajta egyet.
  • Közép tűzön addig főzzük, amig levet nem enged, elkezd puhulni. Szépen lassan összeesik majd, nem szabad siettetni, mert így akkor megmarad a gyümölcs igazi színe, íze, zamata. Baracktól függően kb. 20-30 p elteltével lesz leve, figyeljük, amikor már elengedte a héját, picit feljebb tehetjük a hőfokot alatta, hogy had rotyogjon, puhuljon tovább. FIGYELEM: folyamatosan kevergetni kell, hogy le ne égjen! Ha nagyon kicsap, fröcsköl, akkor vegyünk vissza egy kicsit a hőfokból. Nagyjából még 10 percig főzzük, utána belekeverjük a borként és főzzük, kevergetjük tovább. A borkén jól tartósítja és segít, hogy megmaradjon a lekvárunk szép színe.
  • Nagyjából 40 perc főzés után válik olyán állagúvá, hogy a tűzről félre húzva, elkezdhetjük botmixerrel homogénre turmixolni, pépesíteni. Legyünk vele óvatosak, mert ilyenkor tűzforró a lekvár, nehogy megégessük vele magunkat.
  • Ezután tegyük vissza és közepes hőfokon főzzük tovább, nagyjából 20-30 percig. Folyamatosan kevergessük.
  • Az idő lejárta után érződik, ahogy szépen kezd besűrűsödni. A fakanálról már nehezebben csöpög le a lekvár, a benne lévő vizet ki kell főznünk belőle, így lesz egyre sűrűbb az állaga. Nagyjából további 20 perc után már eléri a kívánt állagot. Óvatosan kóstoljuk meg, hogy mennyire édes így. Ezután önthetjük hozzá a cukrot, ízlés szerinti mennyiségben. Két, három részletben, elkeverve, hogy jól feloldódjon a lekvárban. Ne ijedjünk meg a cukortól picit sötétebb lesz majd a lekvárunk színe.
  • Körülbelül 10 percig óvatosan forraljuk fel, akkor jó, ha látszódik a fehér hab a tetején (ez a cukortól van) ezt érdemes teljesen elforralni. Ilyenkor már a cukor folyamatosan húzza össze a lekvárunkat, egyre sűrűsödik. Ezután már addig főzzük a lekvárt, amilyen sűrűre szeretnénk a végső állagát. Figyelem, kihűlés után fog még sűrűsödni, tehát érdemes egy kicsit hígabbra hagyni.
  • Tipp: A teljesen steril befőttes üvegek kupakjait áztassuk be az 1 kk. nátrium- benzoáttal elkevert vízbe, hagyjuk egy kicsit állni, majd tegyük tiszta konyharuhára és töröljük szárazra. Ezzel a művelettel azt segíthetjük elő, hogy még tovább elálljon a lekvárunk majd.
  • Ha megvan a kívánt állag, keverjük el a lekvárban a nátrium- benzoátot, majd zárjuk el a tüzet és egy merőkanál segítségével óvatosan kanalanként merjük át a befőttes üvegekbe. Amikor tele van az üveg, zárjuk rá jó erősen a kupakját. (az üveg forró, konyharuhával érjünk csak hozzá!) Száraz dunsztba téve, lassan hagyjuk teljesen kihűlni, majd fogyasztásig tároljuk hűvös és száraz helyen.

Ha elkészült a finom házi sárgabarack lekvár, máris felhasználhatod például ehhez a Kakaós piskótához, vagy a Linzerhez. A sárgabarackból pedig készíts Sárgabarackos pitét.

Forrás: sargabarackinfo.hu

friss magyar sárgabarack, lekvár főzés otthon

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *