Sajtos-túrós pogácsa

 

A frissen sült házi túrós pogácsának nincsen párja. Nagymamám receptje alapján már számtalanszor elkészítettem a család nagy örömére. Napokig puha marad, bár eddig még nem volt rá példa, hogy megérte volna a másnapot. 🙂

 

Hozzávalók

500 g liszt
250 g vaj 
250 g tehéntúró
2 db tojás sárgája + 1 egész tojás a kenéshez
1 dl tejföl
2-3 kk. só
0,5 dl tej
1 kk. cukor
30 g élesztő
150 g reszelt sajt
frissen sült házi sajtos túrós pogácsa

Így készül a sajtos-túrós pogácsa

 

  • Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert langyos tejben
  • A vajat a liszttel egy nagy tálban elmorzsoljuk, majd hozzádolgozzuk a túrót is. A közepébe fészket készítünk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a két tojás sárgáját a tejfölt és a sót és alaposan összedolgozzuk. Akkor vagyunk készen a dagasztással, amikor már szép sima felületű a tésztánk és sem a kezünkhöz, sem az edény falához nem ragad. Letakarjuk és 50 percig meleg helyen kelesztjük
  • A kelesztési idő lejárta után egy lisztezett nyújtódeszkán 2 cm vastagságúra nyújtjuk, késsel átlósan bevágjuk a tetejét és 5 cm-es kerek pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a pogácsákat, tetejüket megkenjük a felvert tojással, rászórjuk a reszelt sajtot és letakarva további 15 percig kelesztjük
  • 180 °C fokosra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Jó étvágyat hozzá!

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.