Amilyen egyszerű ez az étel, annyira finom. Önmagában, vagy körettel, de köretként valamilyen hús mellé is isteni ez a sült karfiol. A Currys sült karfiol nagy tesójának is hívhatnánk, persze nehéz összehasonlítani őket, mi mindkettőt nagyon szeretjük.
Hozzávalók
1 fej karfiol
1 db tojás
100 g reszelt sajt
1 nagy doboz tejföl (330 g)
1-2 tk. szárított, vagy friss petrezselyem
só, bors ízlés szerint
1-2 ek. olívaolaj
Így készül a sajtos-tejfölös sült karfiol
- A karfiolt megtisztítjuk, megmossuk és sós, gyöngyöző vízben előfőzzük (kb. 15p)
- Amíg fő, 1 nagy doboz (330g) tejfölt összekeverünk 1 egész tojással, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Reszelünk 100 g sajtot, amiből 80 g kerül a masszába (én most gouda és cheddar sajtot reszeltem, fele-fele arányban) és hozzáadható még 1-2 tk. szárított petrezselyem. Szoktam még hozzákeverni egy pici vizet is, hogy lazább legyen.
- Egy tepsit (amiben szépen elfér a félbe vágott karfiol) enyhén lekenünk olívaolajjal, majd beletesszük az előfőzött, lecsepegtetett karfiolt. Félbevágjuk és rálocsoljuk a szószt, majd rászórjuk a maradék reszelt sajtot. Ez sok szósz lesz és biztosan lecsurog majd a karfiolról, ne ijedjetek meg, nagyon finom íze lesz sütés után. Tipp: ha elfér a tepsiben, akkor 4 szeletre is vághatjuk, akkor jobban elfedi majd a karfiolszeleteket a tejfölös szósz.
- 180 °C fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha szeretjük pirultabban a tetejét, akkor a sütés végén grillezzünk rá még kb. 5 percet, de ilyenkor már végig figyeljük, nehogy odaégjen.
Jó étvágyat hozzá!