A rózsaszín csomagolású termesztett gombatermékek eladásából befolyt összeggel idén is a daganatos betegek gyógyulását és együttesen a Szent János és Szent Margit Kórház mellrák ellenes munkáját segíti a Bio-Fungi Kft.

A magyar piacvezető gombaipari cég, a Bio-Fungi Kft. tevékenységében kiemelt szerepet kap az egészségtudatosság, az egészséges életmód, így szívügyüknek tekintik az olyan megbetegedések megelőző kampányainak támogatását, mint az emlőrák.

A hangsúly a megelőzésen és a szűrővizsgálatok fontosságán van

Magyarországon évente közel nyolcezer új emlődaganatot diagnosztizálnak és mivel a korai stádiumban felismert emlődaganat jó eséllyel gyógyítható, így a hangsúly a megelőzésen és a szűrővizsgálatok fontosságán van. Erre hívja fel a figyelmet minden év októberében a cég GoPink kampánya a rózsaszín csomagolású gombatermékeivel. Az eladásukból befolyt összeggel a Bio-Fungi Kft. már 2012 óta támogatja a mellrák ellenes harcot és a daganatos betegek gyógyulását.

Az elmúlt négy évben a Szent Margit Kórházat és a Szent János Kórház és Szakrendelőt támogattuk GoPink kampányunkkal, amelynek köszönhetően többek között új kezelőágyakat és az emlősebészetben nélkülözhetetlen eszközöket és készülékeket tudtak beszerezni.“– mondta el Mutsy Árpád a Bio-Fungi Kft. tulajdonosa.

rózsaszín

A korai diagnózis életet menthet!

A mellrák esetén is a prevención, a nőgyógyászati szűrővizsgálatokon való rendszeres részvételen és a korai diagnózison van a hangsúly.

– 20 éves kor felett végezzük havonta a mell önvizsgálatát. Illetve ne hagyjuk ki az éves nőgyógyászati szűrést sem, amelynek keretében a nőgyógyász szintén megvizsgálja a melleket és nyirokcsomókat.

– 30 éves kor felett járjunk rendszeresen ultrahangra és mammográfiás vizsgálatra.

– ha pedig a családban korábban már előfordult a megbetegedés, akkor érdemes 40 éves kor felett évente tumormarker vizsgálatot is elvégeztetni.

A termesztett gomba ereje

A csiperkegomba rákellenes hatásáról elsőként az amerikai City of Hope intézet rákkutatója, Dr. Shiuan Chen írt. A csiperkegomba konjugált linolénsavat (CLA) tartalmaz, amely gátolja az aromatáz nevű, az emberi szervezetben természetesen előforduló enzim termelődését. Az aromatáz gátlásával a klimax utáni női szervezetben kevesebb ösztrogén termelődik. Az ösztrogén magas szintje pedig közvetlenül összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásával.

A csiperkegombát gyakran említik a rákellenes harc egyik eszközeként, mivel rendszeres fogyasztása segíthet megakadályozni a szervezetben lévő ösztrogénszint túlzott megemelkedését. Az ösztrogén túlzott megemelkedését az aromatáz enzim működése okozza, különösen a menopauzán átesett nők esetében. Az ösztrogénnel összefüggő rákos megbetegedések kezelésére jelenleg aromatáz-inhibítorokat használnak. Az aromatáz hatását összefüggésbe hozták más ráktípusokkal is, mint pl. a prosztata-, húgyhólyag-, petefészekrákkal. Bebizonyították, hogy az aromatáz enzimet gátló anyagok jelenlétével sikeresen megelőzhetőek ezen ráktípusok kialakulása.

A prosztatarák esetében egy másik enzim, az 5-alfa-reduktáz hozható összefüggésbe a megbetegedéssel, ami a tesztoszteron háztartás felborításával okoz problémát a betegek szervezetében. 2004-ben végzett kutatások bebizonyították, hogy a csiperkegomba hatóanyagai mind az aromatáz, mind pedig az 5-alfa-reduktáz enzim működését képes gátolni. Sőt mi több, a már kialakulóban lévő tumorok esetében gombakivonatokkal sikeresen csökkentették a rákos sejtek poliferációját.

A termesztett gombának alacsony a kalóriatartalma, gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt és koleszterint, magas a víz- és élelmi rost tartalma. Ásványi anyagokban (Szelén, kalcium, nátrium, foszfor, magnézium, kálium) és vitaminokban (B- és D-vitamin) szintén gazdag és erős antioxidáns. Fontos, hogy ne hámozzuk a gombát, mert így értékes tápanyagokat veszítünk, csak folyó víz alatt, gyors öblítéssel tisztítsuk meg. Mivel modern körülmények között termesztik, ezért fogyasztása biztonságos és az év minden napján frissen elérhető.

11. GoPink kampány

A 11. GoPink kampány keretében idén a rózsaszín csomagolású friss gombákat az ALDI Magyarország, a Tesco Magyarország, az Auchan polcain találhatjátok meg, illetve megrendelhetitek a Kifli.hu-től is! A kampány egész októberben tart! Minden eladott tálca után 5 Ft-tal támogatják a Szent János Kórház és Szent Margit Kórházakat a mellrák elleni harcban és daganatos betegek életkörülményeinek javításában.

rózsaszín

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *