Bevált kovászos uborka receptünk. Ropogós, ízletes, én még önmagában is képes vagyok eleszegetni. 🙂 A bejegyzésbe összeszedtem néhány olyan tippet, trükköt is, amivel biztosan neked is sikerülni fog majd.

ropogós kovászos uborka


Tippek, és egy “titkos” összetevő

Íme néhány hasznos tanács, amit érdemes észben tartanod, ha szeretnéd, hogy a házi kovászos uborkád jól sikerüljön:

  • Ne tedd tűző napra, mert a kánikulában hamar megfő puha lesz, nem marad roppanós
  • A kovászos kenyér sokszor csak nevében “kovászos” ezért érdemes egy közepes krumplit is közé rakni a biztos siker érdekében
  • Figyelj rá, hogy milyen sót használsz! A só ne legyen jódozott, válassz jódmentes fajtát
  • A mi titkos összetevőnk pedig, ami nagyon finom ízt ad a kovászos uborkának: egy kis ág friss csombor

Hozzávalók

  • 2,5-3 kg kovászolni való uborka (ha apró, akkor 3 kg kell egy 4.25- ös üveghez)
  • 1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
  • 1 csokor kapor (száras)
  • 1-2 szelet kenyér (lehetőleg adalékmentes, kovászos)
  • 3-4 ek. konyhasó, jódmentes! literenként 1 ek., kóstolni kell
  • 3.5 – 4 l víz. Ez is az uborka méretétől függ
  • 1 szál friss csombor, (borsikafű) az erdélyi konyha kedvelt fűszere, nagyon finom ízt ad
így készül a házi kovászos uborka


Így készül a kovászos uborka

  • Egy 4.25 – 5 l-es befőttes üveget jól elmosunk.
  • Az alapléhez felteszünk forrni 4 l vizet. Literenként 1 púpozott evőkanál sót szórunk bele. Akkor jó a lé, ha egy fokkal sósabb, mint ahogy jó lenne. Ha felforrt, hagyjuk langyosra hűlni. Azért kell 4 l, mert ha nagyon napos az idő, a párolgás miatt lehet, hogy utána kell önteni sós felöntő levet.
  • Az uborka se kicsi, se túl nagy ne legyen. Az uborkákat jól megmossuk, a külső szúrós szőröket körömkefével, vagy szivaccsal ledörzsöljük. Két végét levágjuk, mert attól kesernyés lehet. Hosszában 4 cikkre bevágjuk, de nem teljesen, hogy ne essen szét. Igy jobban átjárja majd a lé.
  • Megpucoljuk a fokhagymát, megmossuk a kaprot.
  • A kapor felét az üveg aljára tesszük, mellé a fokhagyma felét. Jó szorosan elkezdjük az üveget tele pakolni a bevagdosott uborkával. A tetejére tesszük a kapor másik felét és a fokhagyma maradékát, valamint a csombort (borsikafű). Felöntjük a sós lével, hogy az ellepje az uborkákat, és rátesszük a kenyérszeletet a tetejére. A maradék levet pótláshoz félretesszük.
  • Az üveget egy tányérra tesszük (a kifolyó uborkalé miatt), és a tetejére is rakunk egy kistányért. 2-3 nap múlva már kész is. A lé mindig az üveg tetejéig legyen, naponta pótoljuk, mert ha kilóg a kenyér a léből, akkor penészesedni fog, ha meg az uborka lóg ki, akkor kifehéredik és kiszárad. Ha nagyon meleg helyre tesszük, akkor az uborka nagyon megpuhul. Tehát ne tegyük tűző napra!
  • Kóstolás után, ha jónak ítéljük, akkor az uborkát kiszedjük kisebb, zárható, tiszta üvegekbe, a levét leszűrve ráöntjük, és fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Jó étvágyat hozzá!

A kovászos uborka remekül passzol például a Mustáros csirkecombhoz.

hagyományos kovászos uborka recept

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.