Az egyik kedvenc őszi illatom a fahéjas almás sütiké. A frissen sült almás desszertek íze, hmmm. Egyszerűen nem tudok neki ellenállni. Igazi ínyenc finomság ez a kívül ropogós, belül puha gofri almaraguval és pirított mogyoróval. Próbáld ki te is!
Hozzávalók (~16 db-hoz)
~ A gofrihoz ~
300 g finomliszt
4 tojás
4 dl tej
4 ek. cukor
1,5 tasak sütőpor
2 tasak vaníliás cukor
1-2 csipet só
pici olaj a kenéshez
~ Az almaraguhoz ~
4-5 db nagy piros alma
fél citrom leve
40 g cukor
1 kk. őrölt fahéj
1 kk. vaníliás pudingpor
hámozott, pörkölt mogyoró
Próbáld ki az Omlós almás pite receptemet is!
Így készül a gofri almaraguval
- A gofrihoz a tojások szétválasztása után a fehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük, majd a sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A sárgájához folyamatos keverés mellett apránként hozzászitáljuk a lisztet és a tejjel együtt csomómentesre elkeverjük. Legvégül óvatosan forgassuk bele a tojásfehérjét is, majd hagyjuk egy pár percet állni a tésztánkat. A forró gofrisütőt leheletnyit olajozzuk meg, majd öntsük bele egy kis merőkanálnyi tésztát és süssük kb. 4-5 percig
- Az almaraguhoz az almákat megmossuk, kimagozzuk, megpucoljuk és kicsi kockákra vágjuk. Lábosba öntjük, hozzáadjuk a citromlevet, cukrot, fahéjat és sűrűn megkeverve addig főzzük, amíg teljesen meg nem puhul. (kb. 25-30 perc) a legvégén keverjük hozzá a kiskanálnyi pudingport. Tálaláskor a gofrira halmozott almaragut hintsük meg porcukorral és szórjunk rá egy kevés összetört pörkölt mogyorót
Tipp: nem kell, hogy csurig töltsük tésztával a gofrisütőnket, mert a sütőportól eléggé megdagad a tészta, ha túl sokat teszünk bele, kifolyhat.
Tipp2: Ha marad, a gofri másnap is finom, ha pirítós sütő tetején átmelegítjük/pirítjuk 1-1 perc alatt mindkét oldalát.
Ez a receptem megjelent a Vidék íze magazin szeptemberi számában is.