A retro eperszörp azért kapta a “retro” jelzőt, mert cukorral (sicc) készült és nem variáltam, turbóztam vagy kombináltam semmivel. Viszont vászon peluson szűrtem át és utána még dunsztoltam is. Elsőre készítettem, jóízű lett, ha te is nekiállsz, készülj fel a készítés alatti fenséges eperillatra ami belengi majd az egész otthonodat. 

Május végére már mindenkit utolért és beszippantott az epermánia. Legalábbis az én üzenőfalamat ellepték a csodálatosabbnál csodálatosabb epres finomságok. Egyre többen mentek Szedd magad földre is. Szerintem amellett, hogy nagyon jó móka, igazán megéri, mert így legalább tuti biztos lehetsz, hogy friss az eper, ami ilyen-olyan formában az asztalodra kerül.

Hozzávalók

2 kg eper

1 l víz

1 kg cukor

1 citrom leve

1 kk. nátrium benzonát

+ vászon a szűréshez

Így készül a retro eperszörp

  • Az epret alaposan megtisztítom (érdemes folyó víz alatt) majd 4 részre vágom.
  • Egy nagy edényben botmixerrel összeturmixolom, majd hozzáöntöm a vizet és felteszem forrni.
  • Forrástól számítva kb. még 5 percig forralom, utána félreteszem hűlni. 
  • És most jön a kicsit macerásabb és lassúbb rész, mert a kapott masszát egy másik edénybe át kell szűrni a vászonkendőnkön.
  • Ha ezzel megvagyunk a kapott eperlevet a cukorral és a citromlével feltesszük ismét forrni. Közben sűrűn kavargassuk!
  • Végül a tűzhelyről levett még forró szörpünket tisztára kimosott üvegekbe öntjük, a tetejét megszórjuk egy csipet nátrium benzoáttal, majd lezárjuk őket. 

UPDATE: ha nincs kedved pelenkázni, akkor a megtisztított eper levét gyümölcscentrifugával is kinyerheted. Sűrű, élénkpiros, magmentes levet kapsz így. -> Ezután hozzáöntöm a vizet és felteszem forrni. Ha felmelegedett mehet bele a cukor, a citromok leve, és a benzoát.

  • Tipp: a lezárás után fordítsd meg egy pár pillanatra az üvegeket (forróak, használj konyharuhát!), így tuti minden nem odavaló baci, gomba, stb. elpusztul majd. Illetve lassan hűtsd le. Erre alkalmas, ha egy ládát vagy hűtőtáskát kibélelsz törülközőkkel, vagy pokróccal, beleteszed szorosan egymás mellé az üvegeket, majd a tetejére is ráborítasz egy vastag törülközőt (pléd, takaró, párna is jó!). Ez az úgynevezett száraz dunszt. Az üvegeket addig hagyjuk a dunsztban, amíg maguktól teljesen ki nem hűlnek.

Bontatlanul, hűvös helyen tárolva pár hónapig eláll. Ha nagy szörpfogyasztók vagytok, úgyse lesz ideje megromlani. 🙂

Köszönöm az ízletes és zamatos epreket Eper szedd magad!


Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.