Ki mondta, hogy répás sütiket csak húsvétkor lehet enni? Ez a pihepuha, ízletes és illatos zabkeksz bármelyik napodat megédesítheti. Egyszerű összeállítani és a végeredmény még a gyerekek tetszését is elnyerte. Reggelire egy bögre kávé, tej, vagy tea mellé. De elcsomagolva magaddal viheted, ha kirándulni, vagy túrázni mész, a suliba, utazásra, vagy a munkahelyedre is.
Hozzávalók (~ 20 db kekszhez)
(mércének egy 2,5 dl-es poharat használtam)
2 pohár reszelt sárgarépa (kb. 4 db)
fél pohár liszt
fél pohár apró szemű zabpehely
2/3 pohár cukor
1/4 pohár vaj
2 ek. napraforgóolaj
1 db tojás
1 tk. reszelt narancshéj
1 tasak vaníliás cukor
1 tk. őrölt fahéj
fél tk. sütőpor
csipet só
Ha szereted a hasonló ízvilágú süteményeket, próbáld ki a Mascarponés répatorta receptemet is!
Így készül a répás – narancsos zabkeksz
- A megpucolt és lereszelt sárgarépát szitába tesszük és elkeverjük 1-2 ek. cukorral. Pár percre félretesszük, hogy megpuhuljon és kiengedje a levét.
- A vajat mikróban megolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat, a tojást és habverővel elkeverjük.
- A maradék száraz hozzávalókat is összekeverjük. Hozzáadjuk az alaposan kinyomkodott répát, a vajas keveréket, és jól eldolgozzuk.
- A puha masszát sütőpapírral bélelt tepsire tésztaadagoló kanál (vagy evőkanál) segítségével kiporciózzuk. Kb. 2 cm helyet hagyjunk közöttük és kicsit lapítsuk ki őket, korong formára. 175 fokos sütőben nagyjából 15 p alatt sülnek meg.
Jó étvágyat hozzá!