Nincs karácsony Kevin… akarom mondani mézes puszedli nélkül! 🙂 A mézes puszedli készítése kicsit idő igényes (egy éjszakát érdemes a hűtőben pihentetni, cukormázba kell a kész tésztát mártani), de megéri vele bíbelődni, mert isteni finom! Zárható edényben sokáig eláll és puha marad. A puszedli lehet gömbölyű, ez a hagyományos és elterjedt forma. Én most mini csillag alakúra formáztam a csillag alakú szilikon sütőforma segítségével és a cukormáz kreatív alkalmazásával pedig adventi kalendáriumot készítettem belőle.
Hozzávalók
~ A tésztához ~
600 g liszt
220 g méz
150 g porcukor
1 db egész tojás
2 db tojás sárgája
1 kk. szódabikarbóna
1 tk. fahéj
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
50 g vaj
2 ek. tejföl
csipet só
~ A mázhoz ~
1 tojás fehérje
~ 150 g porcukor
1 tk. étkezési keményítő
1 mk. ecet, hogy fényes legyen és tartós a máz
Ünnepi süteményeket keresel? Próbáld ki a Mandulás- vaníliás hókifli receptemet is!

Így készül a mézes puszedli
- A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
- Majd keverjük össze a száraz hozzávalókat egy külön tálban (liszt, szódabikarbóna, fűszerek, só) és szitáljuk a tojásos masszához. A fűszerek pontos kiméréséhez jól jön, ha van otthon egy mérőkanál készletünk.
- Csurgassuk hozzá a mézet, a megolvasztott vajat és adjuk hozzá a tejfölt is, majd alaposan gyúrjuk össze.
- Ha túl nyúlósnak érezzük a tésztát, kicsi lisztet tehetünk még hozzá. Akkor jó, ha szépen összeáll, de még puha marad.
- Az elkészült tésztát fóliával lefedett edényben egy éjszakát hűtőben pihentetjük.
- Másnap a tésztából diónyi golyócskákat formálunk. (10-12 g-os golyókat használtam a csillag formához) Lapogassuk bele a szilikon csillag sütőformába, vagy tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk helyet közte, mert sütés közben elterül és megnő majd. 180 °C előmelegített sütőben kb. 7-8 perc alatt sülnek készre.
- A mázhoz a tojásfehérjét egy keskenyebb, magas falú edényben elkezdjük habosítani, majd apránként hozzáadjuk a keményítővel elkevert porcukrot és az ecetet. Akkor jó, ha kemény és szép fényes lesz. (én ezt a mázat használtam például a Halloweenre hangolt brownie díszítéséhez is) Tipp: a mázat ízesíthetjük pl. kakaóval, fahéjjal, egy csepp narancs, vagy vanília aromával, illetve színezhetjük ételfestékkel is.
- A puszedliket ebbe a mázba forgatjuk, ha vékonyabb mázat szeretnénk akkor egy kenőecset segítségével kenjük be őket. Amennyiben rajzolni is szeretnénk rá, egy külön tálkába tegyünk pár evőkanálnyit a mázból, színezzük ételfestékkel, alaposan keverjük el, majd habzsákba téve tetszőlegesen díszítsük a puszedliket. Amikor végeztünk helyezzük vissza őket a csillag sütő formába, vagy tegyük rácsra és hagyjuk, hogy a máz teljesen megszáradjon. Utána tegyük jól záródó dobozba.
Kellemes Ünnepeket, jó készülődést, sütés-főzést kívánok Nektek!
A BEJEGYZÉS A TCHIBO MAGYARORSZÁG TÁMOGATÁSÁVAL KÉSZÜLT.

