Nincs karácsony Kevin… akarom mondani mézes puszedli nélkül! 🙂 A mézes puszedli készítése kicsit idő igényes (egy éjszakát érdemes a hűtőben pihentetni, cukormázba kell a kész tésztát mártani), de megéri vele bíbelődni, mert isteni finom! Zárható edényben sokáig eláll és puha marad. A puszedli lehet gömbölyű, ez a hagyományos és elterjedt forma. Én most mini csillag alakúra formáztam a csillag alakú szilikon sütőforma segítségével és a cukormáz kreatív alkalmazásával pedig adventi kalendáriumot készítettem belőle.

Hozzávalók

~ A tésztához ~

600 g liszt

220 g méz

150 g porcukor

1 db egész tojás

2 db tojás sárgája

1 kk. szódabikarbóna

1 tk. fahéj

2 tk. mézeskalács fűszerkeverék

50 g vaj

2 ek. tejföl

csipet só

~ A mázhoz ~

1 tojás fehérje
~ 150 g porcukor
1 tk. étkezési keményítő
1 mk. ecet, hogy fényes legyen és tartós a máz

Ünnepi süteményeket keresel? Próbáld ki a Mandulás- vaníliás hókifli receptemet is!

puha mézes puszedli recept


Használd a TCH21GASTRO kuponkódot és vásárolj 15% kedvezménnyel!

– 15% kedvezmény él már egy használati cikk vásárlása esetén is a Tchibo webáruházában
– Más ajánlattal nem összevonható
– 2021. November 2. – december 31. között él
– Csak a tchibo.hu webáruházban váltható be


Így készül a mézes puszedli

  • A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
  • Majd keverjük össze a száraz hozzávalókat egy külön tálban (liszt, szódabikarbóna, fűszerek, só) és szitáljuk a tojásos masszához. A fűszerek pontos kiméréséhez jól jön, ha van otthon egy mérőkanál készletünk.
  • Csurgassuk hozzá a mézet, a megolvasztott vajat és adjuk hozzá a tejfölt is, majd alaposan gyúrjuk össze.
  • Ha túl nyúlósnak érezzük a tésztát, kicsi lisztet tehetünk még hozzá. Akkor jó, ha szépen összeáll, de még puha marad.
  • Az elkészült tésztát fóliával lefedett edényben egy éjszakát hűtőben pihentetjük.
  • Másnap a tésztából diónyi golyócskákat formálunk. (10-12 g-os golyókat használtam a csillag formához) Lapogassuk bele a szilikon csillag sütőformába, vagy tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk helyet közte, mert sütés közben elterül és megnő majd. 180 °C előmelegített sütőben kb. 7-8 perc alatt sülnek készre.
  • A mázhoz a tojásfehérjét egy keskenyebb, magas falú edényben elkezdjük habosítani, majd apránként hozzáadjuk a keményítővel elkevert porcukrot és az ecetet. Akkor jó, ha kemény és szép fényes lesz. (én ezt a mázat használtam például a Halloweenre hangolt brownie díszítéséhez is) Tipp: a mázat ízesíthetjük pl. kakaóval, fahéjjal, egy csepp narancs, vagy vanília aromával, illetve színezhetjük ételfestékkel is.
  • A puszedliket ebbe a mázba forgatjuk, ha vékonyabb mázat szeretnénk akkor egy kenőecset segítségével kenjük be őket. Amennyiben rajzolni is szeretnénk rá, egy külön tálkába tegyünk pár evőkanálnyit a mázból, színezzük ételfestékkel, alaposan keverjük el, majd habzsákba téve tetszőlegesen díszítsük a puszedliket. Amikor végeztünk helyezzük vissza őket a csillag sütő formába, vagy tegyük rácsra és hagyjuk, hogy a máz teljesen megszáradjon. Utána tegyük jól záródó dobozba.

Kellemes Ünnepeket, jó készülődést, sütés-főzést kívánok Nektek!

A BEJEGYZÉS A TCHIBO MAGYARORSZÁG TÁMOGATÁSÁVAL KÉSZÜLT.

mézes puszedli recept cukormázzal
így készül a mézes puszedli


Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ne maradj le a legújabb gasztro hírekről, receptekről!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *