Rusztikus pitét eddig csak édes verzióban sütöttem, gyümölcsökkel megtöltve. Mivel a család nagyon kedveli, így elkészítettem egy sós verziót is, ami szintén osztatlan sikert aratott. A portobello gomba és a rozmaring kellemes íze remek párost alkotnak együtt. Mi ebédre fogyasztottuk, egy gombás pite bőven elég volt egy főnek. De felszeletelve vendégvárónak is remek választás. Ebből a mennyiségből egy nagyobb pitét is készíthetünk.
Hozzávalók (4 kicsi, vagy 1 nagy pitéhez)
~ A tésztához ~
260 g liszt
130 g hideg vaj
2 ek. tejföl
2-3 ek. hideg víz
1 kk. só
1-2 kk. szárított rozmaring
~ A töltelékhez ~
3-4 fej portobello gomba
1 kis fej vöröshagyma
2 ek. olívaolaj
rozmaring, só, bors
3-4 ek. tejföl
100 g gouda sajt
1 tojás + 1 a kenéshez
1-2 kk. szezámmag díszítéshez
Ha szereted a gombás ételeket, próbáld ki a Buggyantott tojás bakonyi gombaraguval, vagy a Sütőtökös-gombás raguval töltött leveles tészta receptjeimet is!
Így készül a gombás pite
- A tésztához a lisztet a sóval, rozmaringgal és a hideg, kis kockákra vágott vajjal összemorzsoljuk, hozzákeverjük a tejfölt és a vizet, majd gyors mozdulatokkal homogén tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.
- Amig pihen a tésztánk a portobello gombákat megmossuk, felszeleteljük. Az apróra vágott hagymát az olívaolajon megdinszteljük, majd a gombával együtt puhára főzzük, sóval, borssal és szárított rozmaringgal ízesítjük. A sajtot lereszeljük és összekeverjük a tejföllel, tojással, ízlés szerint sózzuk.
- A hűtőből kivett tésztát négy egyenlő részre osztjuk és enyhén meglisztezett sütőpapíron nagyjából 1 cm vastag kör formákra nyújtjuk. A tészták közepére kenjük a sajtos tejfölös masszát, majd erre halmozzuk a gombás tölteléket. A szélein kb. 2 cm-t hagyjunk szabadon, ezt kell majd óvatosan visszahajtogatni.
- Hajtogatás után kenjük meg a gombás pite széleit a felvert tojással, majd szórjuk rá a szezámmagot.
- 180°C fokon 40-45 perc alatt készre sütjük. Langyosra hűlve és hidegen is fogyasztható. Jó étvágyat hozzá!