Ritkán eszünk polentát (más néven puliszkát) pedig könnyen – bár nem túl gyorsan – elkészíthető köret, ami remekül passzolt ehhez a tejszínes – gombás raguhoz. A tejszínes gombás ragut egy tálca Portobella ChefMixből készítettem, amiben a friss barna csiperke gombán kívül pucolt lilahagyma és sárgarépa, valamint petrezselyem is volt. Ez a fogás frissen az igazi, tehát ha elkészült érdemes rögtön feltálalni és elfogyasztani.
Hozzávalók (~ 2 főre)
A polentához
150 g kukoricadara
5 dl víz
1 dl tej
20 g vaj
1 húsleveslé kocka
só ízlés szerint
A gombás raguhoz
200 g barna csiperke gomba
fél lilahagyma
1 sárgarépa
150 g borsó
0,5 dl száraz fehérbor
2 dl 30%-os főzőtejszín
2 ek. olívaolaj
só, bors ízlés szerint
friss fűszernövények: petrezselyem, borsikafű
További ebéd és vacsora ötleteket keresel? Kattints ide a recept ötletekért!
Így készül a polenta tejszínes – gombás raguval
- A polentához a vizet és a tejet egy lábosba öntjük és felforraljuk, majd a hőfokot lejjebb véve fokozatosan kevergetve hozzáöntjük a kukoricadarát és a húsleveslé kockát. Nagyon alacsony tűzön, sűrűn megkeverve 20-25 perc alatt puhára főzzük. (én kb. 10 perc után már teljesen elzárom a gázt. ) Végül hozzákeverjük a vajat és félretesszük, de csak épp annyi időre, míg elkészül a tejszínes gombás ragunk is. Tipp: a víz és tej aránya módosítható, pl.: 3 dl víz, 3 dl tej
- A zöldségeket megmossuk, a gombát fél cm vastagra felszeleteljük, a répát és a hagymát apróra vágjuk. Kevés olívaolajon puhára pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát, répát és fedő alatt közepes lángon 10 percig főzzük. Majd hozzáadjuk a borsót is és további 5 percig pároljuk
- Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáöntjük a bort és felforraljuk, végül mehet bele a tejszín és a friss, apróra vágott fűszernövények. Ha szükséges ízesítsük még sóval, borssal. További 5-10 perc főzés után melegen, a polentára halmozva tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!