Gasztroforradalom vette kezdetét Pécsett. Egy különleges kezdeményezés keretében az ország legkiválóbb cukrászai tartanak workshopokat a Baranya megyei városban. Most akár 1-2 nap alatt el lehet sajátítani a tányérdesszertek, pohárkrémek vagy épp a francia leveles tészták elkészítésének legtitkosabb trükkjeit.

desszert workshop

2020 novemberében kezdődött a Mandulás Workshop és Desszert Műhely története. Bérces-Nagy Zsuzsanna, desszertcukrász, tulajdonos kezdetben csak stresszlevezetésnek használta a sütést, ám hamar azt vette észre, hogy bár cipőmániás, mégsem azokat vásárolja, hanem a sütési kellékeket.

„Négy éve kezdődött nálam a cukrász őrület, amikor elmentem egy workshopra. Annyira jól sikerült, hogy mikor kijöttem arra gondoltam: „Úristen, így is lehet sütni?”, teljesen más dimenzióba kerül a cukrászat számomra. Kezdetben csak otthon sütöttem, aztán egyre többen kérték tőlem, hogy süssek nekik is, így szép lassan megfogalmazódott bennem a Mandulás Workshop és Desszert Műhely ötlete. Szintet akartam lépni és elkezdtem keresni egy üzletet – mesélte Zsuzsanna a kezdetekről.

Tányérdesszert

Elegáns, könnyed és francia

Az elegáns hangulatú francia desszertüzlet Pécsett a Ferencesek utcájában nyitott meg. Külön workshop-és külön vendégtér is található benne, de nem hiányozhat a műhely rész sem. A tavalyi évben már öt teltházas workshopot tartottak.
Már az elejétől az volt a terv, hogy ne csak egy műhely jöjjön létre, ahol tortákat, desszerteket készítünk, hanem egy olyan oktatóközpont, ahol Magyarország legjobb cukrászai tanítják az idelátogató részvevőket” – mondta az üzlet tulajdonosa és az ötlet megálmodója, Bérces-Nagy Zsuzsanna, akinek 15 éves tapasztalata van a felnőttképzés terén.

Van olyan cukrász, aki csak Pécsen oktat és sehol máshol az országban

A különleges desszert tanfolyamokra olyan cukrász oktatókat kért fel, aki elismert szakemberek. Sokan, több helyen is oktatnak, ám olyan is, aki csak Pécsett, a Mandulásban.

Olyan oktatókat szerettem volna idehívni, akikért érdemes megmozdulni, akár az ország más pontjáról is. Fontos volt, hogy mindenki megtalálja a számára szimpatikus oktatót, és az általa képviselt tematika is hasznos legyen, akár egy háziasszony, akár egy profi cukrász számára. Így kezdtünk el dolgozni Jakabfi Dáviddal, Vasas Nellivel, Surányi Judittal, Vajda Ágival, vagy éppen Ötvös Zsuzsannával, aki kifejezetten csak nálunk tart workshopokat. Zsuzsi a budapesti Laurel étterem cukrásza, Jakabfi Dávid régóta ismert a különleges tányérdesszertjeiről, Vasas Nelli a csodálatos esküvői tortáiról, de mindenki a legjobb a maga területén” – tette hozzá Bérces-Nagy Zsuzsanna.

sütemény workshop

Bárkinek megsütik az álmait

Vannak állandó workshopok melyekre jelenleg, áprilistól egészen júniusig lehet jelentkezni, de hamarosan a nyári és őszi tematikát is meghirdetik.

Próbálunk változatosak lenni, az oktatók maradnak, de a témakörök mindig meg tudnak újulni, közösen találjuk ki a cukrászokkal. Szeretem figyelembe venni, hogy ki, miben a legjobb és milyen tudást szeretne átadni. A recepteket az oktatók állítják össze, de ezek bárki számára elkészíthetők, így tényleg mindenki – akár egy teljesen kezdő is – részt vehet a tanfolyamokon. Az a cél, hogy a tanulók elégedetten távozzanak, és ne csak azért, mert hazavihetik az elkészített desszertet” – tette hozzá Zsuzsanna, aki szerint, ha valaki egyszer elkezd sütni, folyamatosan keresi a szakmai lehetőségeket a fejlődésre.

Mandulás a workshopok mellett hagyományos műhelyként is működik, ez azt jelenti, hogy nem cukrászdaként funkcionálnak, hanem elviteles rendszerben. Ahogy az üzlet tulajdonosa fogalmaz: „Bárkinek megsütjük az álmait.

különleges tányérdesszert magyar cukrász alkotás
extrém desszert kreáció
Fotók: Mandulás Workshop és Desszert Műhely

További friss gasztro hírekért KATTINTS IDE!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *