Debrecen színes eseménynaptárja jól mutatja, hogy miért is kedvelt utazási célpont a gasztronómia iránt érdeklődők számára a cívis város. Bárki találhat kedvére valót a gasztronómiai programok közül, akár családdal, akár barátokkal érkezik a városba. A gasztro programlehetőségeken kívül koncertek, kiállítások, fesztiválok, szabadidős programok, sőt, nyár végén várhatóan egy új hotel is megnyitja kapuit a városban. A további programokról a Visit Debrecen oldalán tájékozódhatunk.

Íme, havi bontásban a 2022-es év debreceni kiemelt gasztro eseményei:

Április

DEBRECEN VÁROS BORA

Debrecen példaértékű módon sokat tesz a magyar borkultúráért, amelynek egyik legjelentősebb eseménye 2015 óta az évről-évre megrendezésre kerülő Debrecen Város Bora cím odaítélése. A borok első körös tesztelését a Debreceni Borozó borászokból és borszakírókból álló testülete tavaly elvégezte, összesen 15 borvidék, 86 pincészetének 426 borát bírálta le. Az első körös bírálat eredménye alapján a legtöbb pontot szerző borászatok kaptak meghívást a következő körbe, a Debrecen Város Bora 2022-es címet eldöntő borversenyre, amely borakadémikusok, borászok és sommelier-k részvételével zajlott. Debrecen Város Bora 2022 címet idén is egy teljes borkínálatban ítélték oda, azaz hét kategóriában, pezsgő, klasszikus fehér és vörös, rozé, prémium fehér és vörös, illetve édes fehér kategóriában összesen 22 pincészet 96 bora közül választották ki a 7 győztes tételt.

Debrecen Város Bora 2022 címet elnyert győztes borok:

  • Molnár és Fiai Pincészet, Zöldveltelini Brut Fehér Pezsgő, 2018 (Mátrai Borvidék, Abasár)
  • Koch Borászat, Koch Hajós-Bajai Chardonnay, 2020 (Hajós-Bajai Borvidék, Borota)
  • Thummerer Pincészet, Egri Chardonnay battonage, 2019 (Egri Borvidék, Noszvaj)
  • Szentpéteri Borpince, Néró Rosé válogatás, 2021 (Kunsági Borvidék, Kiskőrös)
  • Hárs Családi Biopincészet, Cabernet Franc, 2019 (Pécsi Borvidék, Szajk)
  • Takler Borbirtok, Primarius Syrah, 2018 (Szekszárdi Borvidék, Decs)
  • Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2017 (Tokaji Borvidék, Tarcal)
Debrecen város borai 2022
Foto: Visit Debrecen

MÁJUS

ALL-IN DEBRECEN

Az ALL-IN Debrecen nevet viselő programsorozat a Debrecenben élő kultúrák sajátosságait, érdekes szokásait és kuriózum gasztronómiáját mutatja be a látogatóknak. Elsőként, május 2. és 31. között a flamand nemzet képviselői hozzák el kultúrájuk sava-borsát. Az ALL-IN Debrecen oldalon minden olyan kulturális és szabadidős rendezvényről tájékozódhatnak a követők, amelyek a magyar nyelvismerettől függetlenül, egymás kultúrájának megismerésére szolgálnak. Az All-IN zászlaja alatt évente legalább két alkalommal kerülnek megszervezésre többnapos, színes, kulturális napok, melyeken bemutatkozási lehetőséghez juthatnak a városban élő, más anyanyelvű közösségek.

1. állomás: Flamand Kulturális Napok 2022. május 3. és 5. között

2. állomás: Zsidó Kulturális Napok szeptemberében

BAKATOR BOR- ÉS GASZTROFESZTIVÁL

2022. május 28-án, Bihardiószegen rendezik meg Debrecen város támogatásával a Bakator Bor- és Gasztrofesztivált, melynek a gyönyörű Zichy Kastély kertje ad helyszínt. A bihari Érmellék borászati központja Bihardiószeg: ma az érmelléki borvidék bihari részének 250 hektárnyi szőlőterületéből 80 hektárt a településen művelnek. A Debrecentől alig harminc kilométerre, a magyar-román határ túloldalán található dombokkal, szőlőskertekkel és borospincékkel tarkított vidéken a borászkodás a 19. század második felében élte aranykorát: gróf Zichy Ferenc mintaszőlészetet és -borászatot hozott létre az uradalmi központban, illetve 1870-ben a Zichy család közbenjárásának köszönhetően az állam Bihardiószegen alapította meg az ország első borászati szakiskoláját, a vincellérképezdét is. A borvidék egykori és mai zászlósbora a Bakator, melynek minden mai Kárpát-medencei termelője bemutatja a fesztiválon a saját Bakatorát a Szerémségtől a Somló-hegyig. A Bakatorok mellett a bihari Érmellék közel 20 borászatának válogatott borait is kóstolhatók majd: többek között Királyleánykák és Muskotályok, Rizlingek és Kékfrankosok.

JÚLIUS

DEBRECZINER GOURMET FESZTIVÁL

Az idén immár hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Debrecziner Gourmet Fesztivál a jól bevált helyszínen, Debrecen zöld szívében, a Nagyerdei Parkban várja látogatóit 2022. július 1-3. között. A gasztro-kulináris élményeket felvonultató fesztivál kiemelt partnere ezúttal is a Stílusos Vidéki Éttermiség. A hazai gasztro szcéna kiemelkedő szakmai képviselőinek bemutatása, a lenyűgöző menük és élményfőzések mellett, idén a nemzetközi ízek is a palettára kerülnek megszólítva ezzel a Debrecen városában élő több ezer külföldi tanulót és munkavállalót, akiknek különleges kulturális és gasztronómiai hagyományait is bemutatják majd az érdeklődő közönség számára. A korábbi Debreczinner Gourmet Fesztiválokon tett látogatásaimról szóló élménybeszámolókat itt és itt tudod elolvasni.

gasztronómiai programok Debrecen 2022

AUGUSZTUS

DEBRECENI BOR- ÉS JAZZNAPOK

2022-ben immár 7. alkalommal kerül megrendezésre Magyarország egyik legismertebb és legnagyobb szabadtéri jazz eseménye, a Debreceni Bor- és Jazznapok. A tizenöt éves Debreceni Borkarnevál és a negyvenhárom éves Debreceni Jazznapok összeolvadásából született meg a Debreceni Bor- és Jazznapok, mely ilyen formában 2015-ben került először megrendezésre. Augusztus 4. és 7. között a legkiválóbb hazai jazz zenészek nívós jazz koncertjei mellett, a legizgalmasabb magyar borokat kóstolhatják meg az esemény látogatói a Nagyerdei Park nyújtotta hangulatos, zöld környezetében, a Békás tó partján.  A program ideje alatt három színpadon közel 300 jazz zenész 80 koncertje gondoskodik a hangulatról. A kísérletező kedvű érdeklődők 60 hazai borászat legkülönlegesebb borait áll lehetőségében megízlelni, míg a fesztivál számos standján a tradicionális magyar konyha ételeivel és környéki termelők kézműves, háztáji sajtjaival találkozhatnak. Az esemény célja a kuriózum jazz produkciók bemutatása és a magyar borkultúra népszerűsítése a meghívott borászatok által.

Ez is érdekelhet: Debrecen mindig tartogat új és érdekes programokat

Debreceni Bor- és Jazznapok 2022

NAGYERDEI SÖRKERT / BEER BY LAKE

Ahogy már eddig megszokhatta a debreceni közönség és a Debreceni Virágkarneválra látogató forgatag, idén sem telhet el a fesztiválhét a nagysikerű Nagyerdei Sörkert nélkül. A 10 éves tradícióval rendelkező rendezvény új alapokra helyeződött, és teljesen új elemekkel bővült. A látogatók egy teljes héten keresztül élvezhetik a legváltozatosabb magyar kézműves söröket, amelyek mellett a külföldi, míves sörházak frissítőit is megtalálják majd a sörrajongók. A rendezvény ideje alatt különböző gasztronómiai és kulturális programok várják az érkezőket, melyek mellett a kulináris élményekről, ételekről és sörkorcsolyákról számos food truck kínálatából válogathat a közönség. A Nagyerdei Sörkertet a Debreceni Virágkarnevál hetében, 2022. augusztus 15. és 21. között rendezik a Nagyerdei Békás-tó mellett.

DECEMBER

DEBRECENI ADVENT

A Debreceni Adventi vásár a régió egyik legszebb és legnagyobb karácsonyi vására: grandiózus díszkivilágítással, minőségi gasztrokulináris palettával és széles termékkínálattal, korcsolyapályával a Nagytemplom előtt. Minden évben új látványossággal, illetve 2021-től kezdődően új vásárelrendezéssel igyekeznek a szervezők minőségében emelni a Debreceni Advent programsorozatot. Cél, hogy az adventi programsorozat terjeszkedésével minél inkább ünnepi hangulatba öltözzön a város, a vásárral szimbiózisban a belvárosban található üzletek, kirakatok, vendéglátóegységek az adventi forgatag szerves részévé váljanak.

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *