Régi kedvencük ez az egyszerű, de nagyszerű paradicsomos gombasaláta, más néven svéd gombasaláta. Az ünnepek közeledtével a nagy sütés-főzés dömpingben jó hír, hogy ennek a gombasalinak kifejezetten jót tesz, ha akár egy napot pihen a hűtőben, előre is elkészíthető. Ha hidegtállal is készülünk, akkor is teli találat, akár a szilveszteri bulira vagy más családi, baráti összejövetelre. Igazi retro finomság, ami régen nem hiányozhatott egy házibuliból sem. Mivel a friss termesztett gomba az év bármely szakaszában elérhető, így nem csak az ünnepekkor érdemes elkészíteni. Próbáld ki a Rántott sajtgolyóval, de egy szelet pirított bagettre kenve is isteni finom!
Hozzávalók (~4 adag)
500 g ChefGomba fehér csiperkegomba
1 közepes fej lila vagy vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1-2 ek olívaolaj
70 g sűrített paradicsom
5-6 ek ketchup
1 ek barnacukor
1 ek szűrt citromlé
Fél csokor friss petrezselyem
Fűszerek: 1 babérlevél, 1 kk kakukkfű, 1 kk oregano, só, bors, ízlés szerint
Tipp: Ennek a gombasalátának jól áll a bors, tehát ha szeretjük, nem érdemes spórolnunk vele. 🙂
Így készül a paradicsomos gombasaláta
- A friss csiperkegombákat folyó hideg víz alatt lemossuk, óvatosan áttöröljük, majd vékony szeletekre vágjuk.
- A hagymát megpucoljuk és felszeleteljük, a fokhagymát apróra vágjuk.
- Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és megdinszteljük rajta a hagymákat.
- Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a gombát és addig főzzük, amíg a leve teljesen elfő. Közben sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a fűszereket is.
- Amikor a gomba már szépen lepirult, lejjebb vesszük a hőfokot és hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, ketchupot. Ilyenkor érdemes megkóstolni és, ha szükséges a barna cukorral, citrommal ízesíteni.
- Miután összemelegedett és felforrt, levesszük a tűzről és hozzákeverjük az apróra szeletelt friss petrezselymet is.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, majd vegyük ki belőle a babérlevelet és egy jól záródó edényben fogyasztásig tároljuk hűtőszekrényben.
Jó étvágyat hozzá!
További gombás recepteket ide kattintva találsz.
A bejegyzés a CHEFGOMBA támogatásával készült.