Régi kedvencük ez az egyszerű, de nagyszerű paradicsomos gombasaláta, más néven svéd gombasaláta. Az ünnepek közeledtével a nagy sütés-főzés dömpingben jó hír, hogy ennek a gombasalinak kifejezetten jót tesz, ha akár egy napot pihen a hűtőben, előre is elkészíthető. Ha hidegtállal is készülünk, akkor is teli találat, akár a szilveszteri bulira vagy más családi, baráti összejövetelre. Igazi retro finomság, ami régen nem hiányozhatott egy házibuliból sem. Mivel a friss termesztett gomba az év bármely szakaszában elérhető, így nem csak az ünnepekkor érdemes elkészíteni. Próbáld ki a Rántott sajtgolyóval, de egy szelet pirított bagettre kenve is isteni finom!

Hozzávalók (~4 adag)

500 g ChefGomba fehér csiperkegomba

1 közepes fej lila vagy vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1-2 ek olívaolaj

70 g sűrített paradicsom

5-6 ek ketchup

1 ek barnacukor

1 ek szűrt citromlé

Fél csokor friss petrezselyem

Fűszerek: 1 babérlevél, 1 kk kakukkfű, 1 kk oregano, só, bors, ízlés szerint

Tipp: Ennek a gombasalátának jól áll a bors, tehát ha szeretjük, nem érdemes spórolnunk vele. 🙂

egyszerű retro paradicsomos gombasaláta recept


Így készül a paradicsomos gombasaláta

  • A friss csiperkegombákat folyó hideg víz alatt lemossuk, óvatosan áttöröljük, majd vékony szeletekre vágjuk.
  • A hagymát megpucoljuk és felszeleteljük, a fokhagymát apróra vágjuk.
  • Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és megdinszteljük rajta a hagymákat.
  • Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a gombát és addig főzzük, amíg a leve teljesen elfő. Közben sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a fűszereket is.
  • Amikor a gomba már szépen lepirult, lejjebb vesszük a hőfokot és hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, ketchupot. Ilyenkor érdemes megkóstolni és, ha szükséges a barna cukorral, citrommal ízesíteni.
  • Miután összemelegedett és felforrt, levesszük a tűzről és hozzákeverjük az apróra szeletelt friss petrezselymet is.
  • Hagyjuk teljesen kihűlni, majd vegyük ki belőle a babérlevelet és egy jól záródó edényben fogyasztásig tároljuk hűtőszekrényben.

Jó étvágyat hozzá!

További gombás recepteket ide kattintva találsz.

A bejegyzés a CHEFGOMBA támogatásával készült.

így készül a gombasaláta recept képekkel



Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.