A paprikás krumpli tarhonyával, virslivel és kolbásszal tökéletes ebéd ötlet a klasszikus, magyaros és egyszerűen elkészíthető, könnyen beszerezhető alapanyagokat tartalmazó ételek kedvelőinek. Családi receptünk olvasható alább, mi így készítjük, így szeretjük.

Hozzávalók (~6-7 főre)

10 db nagyobb krumpli

200 g házi jellegű, nem kerek szemű tarhonya

4-5 pár virsli 

120 g , 1 szál kolbász (négybe vágva)

1 közepes fej hagyma (apróra vágva)

2 -3 db közepes paradicsom (meghámozva, apróra vágva)

1-2 db TV zöldpaprika (apróra vágva)

vagy 4-5 ek. üveges lecsó

1 csapott ek. fűszerpaprika

2 kk. vegeta

1 ek. pirosarany

só, őrölt bors

1 ek. mangalica zsír

Opcionális: 1 mk. őrölt kömény, 1 gerezd zúzott fokhagyma

A krumpli egy igen sokoldalúan felhasználható alapanyag. Remek tartalmas levesekhez. Próbáld ki a Tejfölös krumplileves, vagy a Gulyásleves receptemet is!

házias szaftos paprikás krumpli

A paprikás krumpli esetében egyáltalán nem mindegy, milyen formára vágjuk a krumplit. A klasszikus változatok általában hosszában negyedelik, cikkekre vágják. Ez azért fontos, mert ennek az ételnek a lényege, hogy a krumpli semmiképp se főjön szét, ugyanakkor puhulás közben felvegye a paprika és a fűszerek ízét. 

Így készül a paprikás krumpli

  • A krumplit megpucoljuk és cikkekre vágjuk, hideg vízzel leöblítjük. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, majd besózzuk és kicsit állni hagyjuk, hogy levet engedjen.
  • Egy nagyobb lábosban a zsírt megolvasztunk. Erre öntjük a hagymát, amit lassú tűzön megpárolunk, hogy teljesen megpuhuljon.
  • Ha a hagyma megpuhult, félre húzzuk az edényt és hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát.
  • Utána visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a krumplit, felöntjük annyi vízzel, hogy egy jó ujjnyira ellepje. Hozzáadjuk a tarhonyát is. A paprikás krumplinak tartalmas, sűrű, pörköltszerű leve van, főzés közben a krumpli, a főző víz jelentős részét magába szívja majd.
  • Nyáron érdemes friss paradicsommal, paprikával, télen pedig, ha van otthon, akkor jó ízt ad neki egy kis télire eltett házi lecsó. 4-5 evőkanálnyi mennyiséget leturmixolunk és úgy adjuk hozzá. Ha nincs, akkor a zöld paprikát és a meghámozott paradicsomot apróra vágva tegyük bele. Tipp: A paradicsom héját mielőtt a paradicsomot feldarabolnák, távolítsuk el. A paradicsom alján, a héját kereszt alakban kissé bevágjuk, majd rövid időre forró vízbe dobjuk. Ezután hideg vízzel hirtelen lehűtjük. Ettől a paradicsom héja fellazul és könnyen lehúzható.
  • Adjuk hozzá a pirosaranyat, a vegetát és az őrölt borsot, majd időközönként óvatosan megkevergetve kezdjük el főzni.
  • Kóstoljuk meg és ha szükséges, ízlés szerint adjunk hozzá még sót.
  • Ezután lefedve, közepes lángon főzzük addig, amig a krumpli és a tarhonya meg nem puhul. (kb. 20-25 perc). A főzési idő függ a krumpli fajtájától és a krumpli darabok méretétől. Érdemes a főzés elején is óvatosan megkeverni néha, hogy a tarhonya ne kapjon le.
  • Amíg fő, húzzuk le a kolbász bőrét. Tipp: a száraz kolbászt áztassuk néhány percre hideg vízbe, úgy könnyebben lehúzható a bőre.
  • Ha műbeles a virsli, arról is húzzuk le a bőrét. Tipp: A kolbászt a főzési idő lejárta előtt, a virslit pedig elegendő a legvégén hozzá adni majd, hiszen néhány perc főzés elegendő, hogy elkészüljön.

Jól illik mellé például a kovászos uborka. Akik csípősen szeretik, azok tehetnek bele egészben vagy darabolva kevés erős paprikát. Arra figyeljünk, hogy ne öntsünk hozzá túl sok vizet, mert akkor nem lesz jó sűrű a szaftja, hanem túlságosan híg, inkább leves szerű lesz a végeredmény. 

Jó étvágyat hozzá!

így készül a házias egyszerű paprikás krumpli

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *