Egy igazi Jolly Joker süteményt hoztam nektek. A galette, vagy más néven rusztikus pite omlós tésztájával és az érett őszibarack ízével mindenkit levesz a lábáról. Ha nem hiszed, tegyél egy próbát. 🙂 Ráadásul abszolút cifrázásmentes és sokkal gyorsabban elkészült, mint mondjuk a hagyományos Almás pite. Érdemes kihasználni, hogy nyáron a természet folyamatosan érleli nekünk a finomabbnál finomabb gyümölcsöket: sárgabarackkal, körtével, meggyel vagy szilvával is isteni finom! Kínáld egy gombóc fagyival és imádni fogják!

Hozzávalók
~ a tésztához ~
260 g liszt
130 g hideg vaj
60 g porcukor
2 ek. tejföl
1 csipet só
~ a töltelékhez ~
4 db közepes őszibarack
2 ek cukor
1 ek étkezési keményítő
1 kk vaníliás pudingpor
fahéj ízlés szerint
~ Díszítéshez: szeletelt mandula, 1 tojás felverve, kevés barna cukor


Így készül az őszibarackos galette
- A tésztához a lisztet a sóval és a hideg vajjal összemorzsoljuk, hozzákeverjük a tejfölt és a cukrot, majd gyors mozdulatokkal homogén tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.
- Amig pihen a tésztánk az őszibarackokat megmossuk, felszeleteljük (vagy kockára is vághatjuk) és egy edényben összekeverjük a cukorral, keményítővel, pudingporral és a fahéjjal.
- Egy tepsibe helyezett, enyhén meglisztezett sütőpapíron kinyújtjuk a tésztánkat és a közepére helyezzük a tölteléket. A szélein kb. 5-5 cm hagyjunk szabadon, ezt fogjuk majd óvatosan visszahajtogatni.
- Hajtogatás után kenjük meg a piténk széleit a felvert tojással, majd szórjuk rá a szeletelt mandulát és a barnacukrot is.
- 180 °C fokon 40-45 perc alatt készre sütjük. A fantasztikus illatok és a guszta látvány kontójára írható, hogy nálunk ez a süti nem jutott el a teljes kihülés fázisáig.
