A szeptember nem a kedvenc hónapom, viszont az ősz vibráló színeit, langyos melegét igencsak kedvelem. És ne feledkezzünk meg a fantasztikus zöldségekről/gyümölcsökről, amivel ez az évszak megajándékoz minket! Izgalmas ízeikkel a birsalma, sütőtök, szőlő, szilva, körte, dió, cékla, gesztenye és még megannyi finomság várja, hogy mennyei ételeket készítsünk belőlük. Kezdetnek egy őszies szilvás szórt süteményt hoztam nektek, ami még a lusta hétvégi délutánokon is gyorsan összeállítható. Vigyázat, már a sütés közbeni illatoknak is igen nehéz ellenállni!
Hozzávalók
250 g vaj
250 g cukor
250 g liszt
5 tojás
1 kk. fahéj
1 kk. sütőpor
500 g kimagozott, friss szilva
A szórathoz
120 g liszt
70 g vaj
70 g cukor
késhegynyi fahéj
Ha szereted a szilvát, a szilvás sütemény mellett próbáld ki a Fűszeres szilvaleves receptemet is!
Így készül a szórt szilvás sütemény
- A vajat a cukorral habosra keverjük.
- Majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is. Végül pedig összedolgozzuk a sütőporral és fahéjjal elkevert liszttel.
- A masszát kivajazott, kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt formába öntjük és ráhelyezzük a kimagozott, félbevágott szilvákat.
- Ezután a szórathoz a lisztet a vajat, a cukrot és a fahéjat az ujjunkkal “streusellá”, avagy szórattá dörzsöljük és egyenletesen rászórjuk a tésztánk tetejére. 180 °C -os sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat hozzá!