Az omlós almás pite nem egy gyorsan összeállítható sütemény viszont veszettül finom! A töltelék lehet szinte bármilyen gyümölcs, a díszítésnél pedig kiélhetitek a kreativitásotokat! Az első almás pite elkészültét ez a beszélgetés előzte meg:
„Figyu, mit szólnál, ha vasárnap összefutnánk?” –„Oké, ráérek, mihez lenne kedved?”
„Elmehetnénk kirándulni a Normafához, hm?” -„Jujj ,az nagyon jó lenne, de sajnos nem jósolnak jóidőt a hétvégére.”
„Hm. Akkor mit szólnál, ha átmennék és sütnénk valami finomat?….” 🙂
Hozzávalók
A tésztához
400 g liszt
200 g vaj
100 g tejföl
50 g porcukor
1 tasak instant élesztő
1 db tojás (+ 1 a kenéshez)
csipet só
A töltelékhez
2 kg alma
200 g cukor
100 g vaj
100 g dió (50 g darálva, 50 g durvára törve)
1/2 tasak vaníliás pudingpor
2 db citrom facsart, szűrt leve
1 csapott kk. fahéj
Így készül az omlós almás pite
- Kezdjük a citromok levének kifacsarásával és leszűrésével.
- Majd fél dl hideg vízben keverjük csomómentesre a pudingport, hogy ez is meglegyen.
- A töltelékhez az almákat megmossuk, meghámozzuk és felszeleteljük, vagy kisebb kockákra vágjuk. Mihamarabb locsoljuk meg egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg.
- A cukrot egy nagy lábosban felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt almát, fahéjat és a vajat is. Kb. 10 percig magas hőfokon forraljuk. Közben kóstoljuk meg (óvatosan, mert forró!), ízlés szerint hozzáönthető még a maradék citrom leve.
- A kikevert pudingot öntsük az almához és forraljuk ezt is együtt pár percig, majd vegyük le a tűzről a tölteléket és hagyjuk hűlni.
- A tésztához keverjük el a meglangyosított tejfölben az élesztőt és a tojást. Majd morzsoljuk el a lisztben a vajat, adjuk hozzá a porcukrot, az élesztős tejfölt, a sót és jól gyúrjuk össze. Ha összeállt a tésztánk egy nagyobb és egy kisebb cipót formáljunk belőle.
- Egy piteformát kivajazunk és meghintjük liszttel. A nagyobb adag tésztánkat kinyújtjuk és a formába terítjük, az alját sűrűn szurkáljuk meg villával, majd mehet rá a darált dió.
- Simítsuk bele a tölteléket, a tetejét pedig szórjuk meg a durvára tört dióval. Végezetül a kisebb cipónkat is kinyújtjuk és tetszőlegesen díszítsük fel vele a piténk tetejét, ha elkészültünk, kenjük meg a felvert tojással
- 180 °C -ra előmelegített sütőben nagyjából 1 óra alatt sül készre. Tipp: figyeljük és ha nagyon pirul a teteje, takarjuk le alufóliával.
Ha szereted az almás ételeket, próbáld ki az Almás párolt lila káposzta és az Almás zellersaláta receptjeimet is.