Az omlós almás pite nem egy gyorsan összeállítható sütemény viszont veszettül finom! A töltelék lehet szinte bármilyen gyümölcs, a díszítésnél pedig kiélhetitek a kreativitásotokat! Az első almás pite elkészültét ez a beszélgetés előzte meg:

„Figyu, mit szólnál, ha vasárnap összefutnánk?” –„Oké, ráérek, mihez lenne kedved?”

„Elmehetnénk kirándulni a Normafához, hm?” -„Jujj ,az nagyon jó lenne, de sajnos nem jósolnak jóidőt a hétvégére.”

„Hm. Akkor mit szólnál, ha átmennék és sütnénk valami finomat?….” 🙂

őszi recept legfinomabb pudingos almás pite


Hozzávalók

A tésztához

400 g liszt

200 g vaj

100 g tejföl

50 g porcukor

1 tasak instant élesztő

1 db tojás (+ 1 a kenéshez)

csipet só

A töltelékhez

2 kg alma

200 g cukor

100 g vaj

100 g dió (50 g darálva, 50 g durvára törve)

1/2 tasak vaníliás pudingpor

2 db citrom facsart, szűrt leve

1 csapott kk. fahéj

almás pite sütemény szelet


Így készül az omlós almás pite

  • Kezdjük  a citromok levének kifacsarásával és leszűrésével.
  • Majd fél dl hideg vízben keverjük csomómentesre a pudingport, hogy ez is meglegyen.
  • A töltelékhez az almákat megmossuk, meghámozzuk és felszeleteljük, vagy kisebb kockákra vágjuk. Mihamarabb locsoljuk meg egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg.
  • A cukrot egy nagy lábosban felolvasztjuk, majd  hozzáadjuk a felszeletelt almát, fahéjat és a vajat is. Kb. 10 percig magas hőfokon forraljuk. Közben kóstoljuk meg (óvatosan, mert forró!), ízlés szerint hozzáönthető még a maradék citrom leve.
  • A kikevert pudingot öntsük az almához és forraljuk ezt is együtt pár percig, majd vegyük le a tűzről a tölteléket és hagyjuk hűlni.
  • A tésztához keverjük el a meglangyosított tejfölben az élesztőt és a tojást. Majd morzsoljuk el a lisztben a vajat, adjuk hozzá a porcukrot, az élesztős tejfölt, a sót és jól gyúrjuk össze. Ha összeállt a tésztánk egy nagyobb és egy kisebb cipót formáljunk belőle.
  • Egy piteformát kivajazunk és meghintjük liszttel. A nagyobb adag tésztánkat kinyújtjuk és a formába terítjük, az alját sűrűn szurkáljuk meg villával, majd mehet rá a darált dió.
  • Simítsuk bele a tölteléket, a tetejét pedig szórjuk meg a durvára tört dióval. Végezetül a kisebb cipónkat is kinyújtjuk  és tetszőlegesen díszítsük fel vele a piténk tetejét, ha elkészültünk, kenjük meg a felvert tojással
  • 180 °C -ra előmelegített sütőben nagyjából 1 óra alatt sül készre. Tipp: figyeljük és ha nagyon pirul a teteje, takarjuk le alufóliával.

Ha szereted az almás ételeket, próbáld ki az Almás párolt lila káposzta és az Almás zellersaláta receptjeimet is.

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ne maradj le a legújabb gasztro hírekről, receptekről!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *