Ők nyerték az Év Bejglije versenyt
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén hagyományteremtő céllal hirdette meg az Év Bejglije versenyt. „Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre. A három kategóriában összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szakmai zsűri a cikkből kiderül, hogy melyek lettek a 2020-as év legjobb bejglijei.
Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.
A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16- 1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.
A három kategóriában összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szakmai zsűri. A zsűri tagjai voltak:
– Auguszt József cukrászmester, az Auguszt Cukrászda tulajdonosa, a zsűri elnöke
– Kovács Sándor cukrászmester a Gerbeaud korábbi legendás cukrászséfje
– Pataki Ádám cukrászmester az érdi Pataki Cukrászdából
– Nagy Péter cukrászmester a Szamos Marcipán cukrászséfje
– Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
Az ínyenc kategóriában számos különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek, kedvelt volt a pisztácia, a tökmag, a kávé, de előfordult a sütőtök, a gyömbér és a vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.
Íme a versenyeredmények
Hagyományos diós kategóriában:
– Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
– Ezüstérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
– Bronzérmes: Nagy László – Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár
Hagyományos mákos kategóriában:
– Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Pass Szilvia – Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
– Ezüstérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
– Bronzérmes: Berecz Attila – Máksüti Kézműves Cukrászda, Piliscsaba
Ínyenc kategóriában:
– Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Angyali bejgli – Urbán Ildikó – Ildikó Cukrászda, Szarvas
– Ezüstérmes: Csemege diós – Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti
– Ezüstérmes: Vörösboros aszaltszilvás bejgli almacukorral – Kádár Ferenc – Temesvári & Kádár Cukrászat és Pékség, Tiszanána
– Bronzérmes: Csemege mákos-meggyes – Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti
Az Év Ínyenc Bejglije, az Angyali bejgli hagyományos pozsonyi tésztával készült és a töltelékénél egy mára kicsit hátérbe szorult alapanyaghoz nyúlt a készítője, a zöld dióhoz. A zöld dió figyelemreméltó C-vitamin- és vastartalommal bír, és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is.