Egy barátnőm születésnapjára készítettem el a család egyik kedvenc tortáját. Nekem annyira bevált a Vaníliás torta receptjéhez használt piskóta, hogy a csokoládétorta elkészítéséhez is azt választottam. Tökéletes ízkombinációt alkot a keserű csoki íze a fanyar narancséval, bátran próbáld ki Te is! Bármilyen ünnepre remek választás, születésnapra, ballagásra, vagy akár évfordulóra. 🙂 A recept végén találsz képeket, hogy ez a csokoládétorta recept hogyan díszíthető úgy, hogy akár a karácsonyi ünnepi asztalon is méltó helye legyen.
Hozzávalók
~ A piskótához ~
6 db M-es tojás
120 g cukor
150 g liszt
fél csomag sütőpor
~ A csokoládés krémhez ~
4 db tojás
3 ek. kristálycukor
1 ek. liszt
2 dl habtejszín
200 g étcsokoládé
1 bio narancs reszelt héja
1 tk. rum, vagy rum aroma
~ A narancs zseléhez ~
2 dl szűrt 100%-os narancslé
1 ek. kristálycukor
1 púpozott kk. étkezési keményítő
Így készül a narancsos csokitorta
- A piskótához kettéválasztjuk a megmosott tojásokat, a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük egyesével a tojások sárgáját, végül óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet is. Addig keverjük, míg homogén, lágy tésztát nem kapunk.
- Sütőpapírral bélelt ~22-23 cm-es átmérőjű tortaformába öntjük a masszát és 170 °C fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is biztosan megsült-e. Ha kész, vegyük ki a sütőből és rácsra téve hagyjuk a formában hűlni kicsit, majd felfordítva tegyük a rácsra és óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt.
- Amíg sül a piskótánk nekiállhatunk elkészíteni a csokoládés krémet. Két külön edénybe válasszuk szét a krémhez szükséges tojások fehérjét és sárgáját.
- A sárgáját robotgéppel habosítsuk (kb. fél percig), majd adjuk hozzá a habtejszínt és a lisztet, keverjük el csomómentesre.
- Öntsük egy serpenyőbe és közepes lángon, folyamatosan kevergessük. Majd tegyük hozzá a lereszelt narancs héját is. Hamar elkezd majd sűrűsödni, ne ijedjünk meg, ez normális. Ha már egészen sűrű, vegyük le a tűzről, várjunk egy pár percet és adjuk hozzá a cukrot, ettől egy picit fellazul. Majd keverjük bele az összetört étcsokoládét és a rumaromát is. Mikor egyneművé válik, tegyük félre hűlni.
- Ezután a tojás fehérjéből kemény habot verünk, óvatosan hozzákeverjük a már kihűlt krémalaphoz, jól eldolgozzuk, majd a krémet frissen tartó fóliával lefedve rögtön tegyük is hűtőbe!
- A narancszseléhez a narancslevet a cukorral egy kis lábosba öntjük, és közepes lángon elkezdjük hevíteni. Amikor már gőzölög, egy evőkanálnyit egy pohárban csomómentesre elkeverünk a keményítővel, majd az így feloldott keményítőt hozzáöntjük a narancsléhez. Közepes lángon továbbra is folyamatosan kevergessük, lassan besűrűsödik, amikor méz állagú lesz, vegyük le a tűzről.
A csokoládétorta összeállítása
- Vágjuk három részre a már kihűlt tortánkat, kenjük meg a lapokat vékonyan a narancszselével, majd a csokikrém ¾-ét egyenletesen osszuk el a belső két lapra. A csokikrém megmaradt részével vékonyan borítsuk be a tortát, végezetül díszítsük tetszés szerint. (én fehércsokival, kandírozott naranccsal, cukorgyönggyel és mentalevelekkel díszítettem)
- A kész tortánkat érdemes hűtőbe tenni pár órára, vagy akár egy egész éjszakára is. Ettől kellemesen hűs és szaftos lesz a tortánk és csodásan összeérnek benne az ízek.
Ugyan ez a csokitorta ünnepi köntösben: