A statisztikák szerint a 18 év feletti lakosság legnépszerűbb itala Magyarországon a sör. De azzal vajon tisztában vagyunk-e, hogy 1 liter sör elkészítéséhez 6-7 liter vízre is szükség van? Ráadásul jó minőségűre. Nem véletlenül települtek anno a klasszikus, jó hírű sörgyárak karszt víz, patak, folyó, forrás mellé. A nagyobb volumenben történő gyártásnál viszont ez ma már nem okvetlenül elég, hanem szükség van innovatív vízkezelő rendszerek beépítésére is.

Bár Magyarország tradicionálisan inkább bortermő vidék, a magyar vásárlók nagyobb része inkább sörpárti. A legutóbbi statisztikák szerint a 18 év feletti lakosság évente átlagosan 2,6 liter sört fogyaszt, persze ez az arány korosztályok és nemek szerinti bontásban erősen megváltozik, hiszen csak a férfiak, közülük is a 45-50 év közöttiek fogyasztása önmagában hetente 2,8 litert tesz ki. A hűsítő nedűk igazi évszaka, a nyár amúgy éppen most köszönt be, de általában elmondható, hogy éves szinten egyre inkább előtérbe kerülnek a hazai gyártású és az utóbbi években már a kézműves sörök is, amelyek egyedi ízvilágú, különleges italokat is palackoznak.

mitol lesz igazan jo a sör, Magyarország kedvenc itala?

A jó sörhöz jó vízre is szükség van

Minden sör alapja a megfelelő víz, így nem véletlen, hogy tradicionálisan a sörfőző üzemek mindig egy-egy forráshoz, folyó vagy patak mellé, esetleg gleccserre települtek. Ily módon a természetes víz ásványianyag összetétele határozta meg az elkészült sör jellegét, aromáját. Ma már az innovatív vízkezelő megoldások korában nem kell okvetlenül víz mellé települni, ha valaki sörfőzdét szeretne nyitni, ráadásul így különböző sörökhöz akár különböző vízminőséget is lehet biztosítani, A klasszikus nagy márkák esetén pedig ma már a mennyiség miatt nem biztos, hogy elegendő a karsztforrásokból kinyerhető víz mennyisége, így minden bizonnyal ott is szükség van pótlásra.

„Nálunk jelenleg 10 féle sör készül, fordított ozmózis eljárással készített, szűrt, kezelt víz felhasználásával” – kezdi Tóth Marcell, a székesfehérvári Hübris Sörfőzde főzőmestere. – „2018 óta működik a főzdénk, évi 480 000 liter erjesztő kapacitással, és jelenleg 1000 liter víz megy óránként keresztül a BWT vízkezelő rendszerén. Ezzel az eljárással tisztítjuk a vizet, eltávolítjuk a klórt, és egyéb ásványi anyagokat, melyre nincs szükségünk, gazdagítjuk viszont a felhasználás célja szerint különböző ásványi anyagokkal, amelyek az aromajelleget erősítik fel a maláta- avagy komlóalapú söröknél.”

Tóth Marcell Hübris
Tóth Marcell a székesfehérvári Hübris Sörfőzde főzőmestere

További friss GASZTRO érdekességekért és hírekért kattints IDE.

Ez a sótartalom segít egyensúlyban tartani, hogy ne legyen savas, vagy lúgos a sörhöz felhasználandó víz. Egy liter sör előállításához 3-4 liter vízre van szükség, ráadásul a vízkő, és a „sörkő” elkerülése érdekében a tartályokat is ezzel a fordított ozmózissal szűrt, úgynevezett RO (Reverse Osmosis) vízzel tisztítják.

„Ez a folyamat azért jó, mert teljesen automatizálható és nem szükséges beleavatkozni a rendszerbe” – magyarázza Nagy Richárd, a BWT Hungária műszaki vezetője. –„A sörfőzdében alkalmazott fordított ozmózisos vízkezelési eljárás lényege, hogy nagynyomású szivattyúval a membránokon átpréseljük a vizet, a benne oldott sók fennmaradnak a szűrőn, és a sótalan, tisztított víz megy tovább a főzdébe. Először a víz előkészítésére van szükség. A víz elsőként egy aktív szénszűrőn halad keresztül, segítségével eltávolítjuk a vezetékes víz klórtartalmát. Erre azért van szükség, hogy a klór ne károsítsa a membránokat. Utána pedig a vízlágyítón gondoskodik róla, hogy lágyvíz kerüljön a membránokra. Az így előkészített, nyers víz már alkalmas arra, hogy a fordított ozmózisos technológiát használó berendezés kezelje. Ha a főzde bővül, a kapacitás igény szerint növelhető akár a duplájára is.”

Fontos tudni, hogy nem csak az italkészítéshez használják a szűrt vizet egy sörfőzdében, hanem a berendezések, sörfőző tartályok tisztításához is. Így megelőzhető a sörkő-vízkő képződése a tartályokban, ellenkező esetben a lerakódások kihatással lennének a készülő sör összetételére.

A BWT fordított ozmózisos berendezése rendszeres időközönként karbantartást igényel. Környezettudatos megoldásként, ma már van arra mód, a fordított ozmózis rendszer sajátosságából keletkező, magasabb só koncentrációjú, „hulladékvizet” egy másodlagos vízkezelő rendszer segítségével tovább szűrjék, amelyet így karbantartási, tisztítási célra fel lehet használni ezáltal csökkenthető a hulladékvíz mennyisége.

Az innovatív vízkezelés jelentette környezetvédelmi előnyök

A BWT fordított ozmózisos vízkezelő berendezésének hála, minden sörtípushoz helyben előállítható a kiváló minőségű, ízprofilban illeszkedő sörfőző víz. Az innováció jelentősége, hogy ezáltal a főzdék helyszínének megválasztásával csökkenthető a gyártás során a szállítás mértéke, így a széndioxid-kibocsátás is, valamint garantált a teljes folyamat során a higiénikus, biztonságos vízhasználat. Napjainkban számos magyarországi mikrosörfőzdében találhatjuk meg a BWT korszerű berendezéseit. Egy-egy különlegességet így nem kell külföldről szállítani: csak rajtunk múlik, hogy melyik 100 kilométeren belül, tehát gyakorlatilag helyben készített, különleges sört szeretnénk megkóstolni.

Hübris sörfőzde

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *