Divat lett a grillezés! Ma már nem kell hatalmas kert hozzá, akár az erkélyen is sütögethetünk – a biztonsági előírásokat betartva. Grillezünk barátokkal, családdal, munkatársakkal, de akár kettesben a párunkkal is. Ám vajon mi kerül a grillrácsra? A húsok vagy a zöldségek hódítanak jobban, esetleg a gyümölcsök és a halak? Egy országos felmérés most az ország kedvenc grill ételeit keresi.

Az étel nyílt lángon való sütése, azaz a grillezés ősibb, mint maga a modern ember. A Homo erectus azzal vált ki az állatok sorából, hogy képes volt tüzet gyújtani és azt ellenőrzött módon használni. A grillezés, a nyílt tűzön sütés, a világon mindenhol ismert és elterjedt konyhai technológia.

Új fejezettel folytatódik a Nagy Gasztrofelmérés

A magyaros kedvencek után a TOP10 hazai grillételt keresi a ’Mit eszik az ország? – A nagy grillfelmérés’ online kutatása.

„Ma már különböző típusú grillkészülékek is segítenek, hogy sikeres legyen a grillparti. Könnyedén profivá válhatunk a rács mellett, és megmutathatjuk, milyen finom egy fűszeres lazac, egy jól megpirított marhaszelet vagy egy kalóriaszegény zöldségcsomag”- véli Ratkai Krisztina gasztro főszerkesztő, a Mit eszik az ország? kutatás megálmodója és elindítója.

A július 31-ig zajló kutatás résztvevői 60 közkedvelt grill fogás közül választhatják ki 10 kedvencüket a www.miteszikazorszag.hu oldalon, ahol táplálkozási tanácsok, grill receptek és számos gasztro tipp is várja a grillezés, kerti sütögetés szerelmeseit. Sőt, a legjobb recepteket beküldők között értékes ajándékokat is kisorsolnak.

grillezés, grillfelmérést bemutató plakát


Húsleves, bableves, rántott hús a kedvenc

Tavasszal, az első “Mit eszik az ország?” felmérés résztvevői a hazai konyhakultúrában régóta megtalálható 100 magyaros fogás közül választhatták ki tíz kedvencüket, illetve tetszés szerint bővíthették is a gasztro toplistát. Az első helyre a húsleves került, a második helyezett a bableves lett, míg a rántott hús a harmadik helyen végzett az összesítésben. A tíz legkedvesebb étel között helyet kapott még a lecsó, a csirkepaprikás, a töltött káposzta, a brassói aprópecsenye, a halászlé és a gulyásleves is. A top 10-es listát pedig a palacsinta zárta. Nagy kérdés most az, hogy mik lesznek a kedvencek a grill fogások közül?

Ha kedved támadt egy kis grillezéshez, próbáld ki a Grillen készült pácolt tarja receptemet, vagy olvasd el a Hogyan grillezzünk zöldségeket? bejegyzésemet.

grill étel, grillezett camambert saláta ágyon
Fotók: miteszikazorszag.hu



Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.