A sajttorta sütés nélkül bármilyen alkalomra tökéletes desszert. A sütés nélküli verziónak meg van az az előnye, hogy néhány könnyen beszerezhető hozzávalóból elkészíthető és a sütő bekapcsolása nélkül is ínycsiklandó desszert varázsolható az asztalra. A húsvéti bőséges ebédek és vacsorák után kiváló választás ez a mini sajttorta, amihez tavaszi, friss gyümölcsöket kínálhatunk. Mentsd el ezt a receptet, hiszen a nyári hőségben is jól jön majd, ha valami gyors és könnyű, krémes és hűs édességre vágysz.
Mi kerül a sütés nélküli sajttortába?
A sütés nélküli sajttortát sokkal könnyebb elkészíteni, mint a sütőben sült változatát. Nem kerül bele tojás, nem kell neki vízfürdő, kevesebb vele a munka. Kezdők is bátran nekiállhatnak, mert gyakorlatilag elronthatatlan.
A sütés nélküli sajttorta egy ujjnyi vastag, roppanós, édes, vajas keksz alapból, és egy lágy, vaníliás könnyed, habos-krémes rétegből áll. Ha édes kekszet használunk, akkor az alaphoz nem szükséges plusz cukrot tenni, bár ez ízlés dolga. A krém két fő összetevője a tejszín, amit kemény habbá verünk és a natúr krémsajt. Én mascarponet használtam hozzá, de a sajttortához remek a Philadelphia natúr krémsajtja is. Jól nézzük meg a csomagolását, nehogy véletlenül ízesítettet, fűszereset vegyünk.
A sütés nélküli sajttorta önmagában is finom. Tovább fokozhatjuk a látványt és az ízélményt friss gyümölcsökkel, vagy lekvárokkal, édes öntetekkel (pl: karamell), tejszínhabbal, csokoládé forgáccsal, friss mentalevelekkel.
Hogyan tároljuk a mini sütés nélküli sajttortát?
A sütés nélküli sajttorta gyorsan elkészíthető, de fontos, hogy fogyasztásig hűtőben tároljuk. (nem kell azonban mélyhűtőbe tenni!) Összeállítása után minimum 5-6 órát, de akár egy egész éjszakát tegyük hűtőbe. Érdemes a muffin formával együtt hűteni. Én szilikon muffin formába helyeztem el a papír kapszlikat, ebbe tettem a keksz alapot és erre került a krémes réteg. A muffin papírra mindenképpen szükség lesz, különben nem lehet majd jól kivenni a tartóból és nem lesz szép a formája a desszertünknek.
Csak közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből és díszítsük ízlésünk szerint. Ha eleget volt hűtőben, akkor a szilikon formából óvatosan nyomjuk ki a papírkapszlit. Ha követjük a receptben leírtakat és elég sokáig hűtjük a mini sajttortákat, akkor a papír szépen leválik majd a töltelékről. Utána helyezzük át a sajttortákat a muffin tartóra.
Ha a kekszes alapot kellőképpen lenyomkodtuk és a krémes réteg megkapta a szükséges hűtési időt, akkor nem kell félnünk attól, hogy a mini sajttortáink szétesnek. Papírral együtt is kínálhatjuk, de gusztusosabb, ha tálalás előtt levesszük róla.
Hogyan szállítsuk a sütés nélküli sajttortát?
Ha a süteményt vendégségbe visszük, és azt szeretnénk, hogy az utaztatás közben se nyomódjanak össze, akkor szerezzünk be egy Muffin- és tortatartó dobozt. Ezzel a tárolóval szinte bármilyen süteményt könnyedén szállíthatunk. Praktikus és masszív, biztonságosan szállíthatók vele a sütemények. A sima, alsó tároló felületén pite, torta, vagy akár egy kuglóf is elfér, az emeleti részére pedig kerülhet muffin, cupcake, vagy például ez a mini sajttorta. Tehát egy tárolóban akár többféle süteményt is könnyedén szállíthatunk, vagy összesen 24 db muffin méretű süteményt. Az üreges kialakítás végett a belehelyezett kis méretű sütemények tartják a helyüket, nem borulnak fel, vagy nyomódnak össze.
Használd a: TCH22SPRING15 kedvezménykódot és vásárolj 15% kedvezménnyel!
Feltételek:
– érvényes 03.21. -05.29. között kizárólag a Tchibo.hu webáruházában
– 15% kedvezményt biztosít legalább 2 db használati cikk vásárlása esetén
– csak használati cikkekre és teljes árú kávéfőző gépekre érvényes
– kizárólag online használható fel
A muffin- és tortatartó doboz előnyei:
- A 2 muffin tartó betét összesen 24 muffinhoz – tálaláshoz is használható
- Extra magas tortabúrája végett réteges tortákhoz is használható
- Az alján szeletelést megkönnyítő kialakítású az egyforma méretű darabokért
- Biztonságos süti szállítás az oldalsó csatos záraknak köszönhetően
- Puha fogantyú révén kényelmesen fogható
- A felső muffin tartó betét talpai eltávolíthatók és alul tárolhatók
Hozzávalók (12 db-hoz)
A kekszes alaphoz:
200 g édes keksz (pl. édes zabkeksz)
100 g sótlan vaj
A krémhez:
180 ml habtejszín (30%-os)
250 g mascarpone (vagy más natúr krémsajt pl.: Philadelphia)
70 g porcukor
1 tasak Bourbon vaníliás cukor
1 bio citrom reszelt héja
1-2 tk. szűrt citromlé
1 tasak habfixáló (elhagyható)
Így készül a sütés nélküli sajttorta
- A kekszet egy késes aprító segítségével finomra őröljük. A vajat egy külön edényben felolvasztjuk. Majd az olvasztott vajat hozzáöntjük a darált kekszhez és alaposan összekeverjük.
- A szilikon muffin sütőformába helyezzük el a papír kapszlikat, majd egyenletesen osszuk el bennük a kekszes alapot. Fontos, hogy jól nyomkodjuk le, hogy tömör réteget kapjunk. Én ehhez a művelethez egy műanyag kávétömörítőt használtam, de egy kisebb méretű, lapos aljú pohár is tökéletesen megfelel. Az így elkészült kekszalapot a krém elkészültéig tegyük hűtőszekrénybe.
- A hideg tejszínt elektromos kézi habverővel addig verjük, amíg kemény habot nem kapunk. Ez nagyon fontos lépés, hiszen a kemény hab nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a sütés nélküli mini sajttortának legyen tartása és a papírból kivéve ne folyjon szét. Fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot, vaníliás cukrot és ha szükséges a habfixálót is.
- Egy másik edényben keverjük össze a mascarponét, a citrom reszelt héját és levét. Majd óvatosan keverjük össze a tejszínhabbal. Az így kapott krémet egyenlő mennyiségben oszlassuk el a hűtőből kivett kekszes alapon. Ehhez használjuk evőkanalat, de a krémet habzsákból is kinyomhatjuk. Simítsuk el a tetejét és tegyük hűtőszekrénybe minimum 5-6 órára, de akár egy éjszakán át is bent maradhat.
- Tálalás előtt tetszőlegesen díszítsük, például friss, szezonális gyümölcsökkel.
Jó étvágyat hozzá!
A BEJEGYZÉS A TCHIBO MAGYARORSZÁG TÁMOGATÁSÁVAL KÉSZÜLT.