Röviden a válasz: a hangulatuk miatt. Mert egy remek közös program a barátainkkal. Továbbá mert szeretjük a különleges ételeket, ízeket is. Ha ennél részletesebben érdekel, hogy miért is jó átélni és végig enni egy gasztro fesztivált, olvasd el élménybeszámolómat, aminek a végén azt is elárulom, hogy melyik 2 étel volt a kedvencem 4. Debrecziner Gourmet Fesztiválon.

Személy szerint azért szeretem a gasztro fesztiválokat, mert rajongok a gasztronómiáért és ezeken a fesztiválokon tobzódhatok az ízekben, illatokban és textúrákban. Imádom a különleges párosításokat, ami néha meghökkentő, de mégis egy újfajta harmóniát mutat be, ami jól működik egy tányéron belül is. Sok újdonságot elleshetek a workshopok és előadások alatt, tanulhatok például különleges tálalási módokat, megismerkedhetek eddig ismeretlen alapanyagokkal. Továbbá remek lehetőség, hogy rövid idő alatt kapjak egy átfogó képet Magyarország legjobb vidéki és fővárosi éttermeiről, ami nagy segítség nyújt, hogy a későbbiekben hová érdemes ellátogatnom egy finom ebédre vagy vacsorára. Segít dönteni, hogy a fesztiválon prezentált ételeik alapján kiket érdemes részletesebben is bemutatnom majd nektek. Néhány közvetlen szót mindig sikerül váltanom a séfekkel is. Jó érzés találkozni ismerősökkel, megismerni új embereket, együtt kiértékelni és átbeszélni, ki mit kóstolt, kinek melyik étel hogy ízlett, melyik volt a kedvence. Pozitívum még, hogy egy gasztro fesztiválon egyáltalán nem néznek ki a hozzám hasonló gasztro arcok, ha 48 képet csinálok egy ételről mielőtt eljutok a kóstolásáig. 😀

Debrecziner Fesztivál helyszíne a debreceni Békás-tó

4. Debrecziner Gourmet Fesztivál nekem leginkább hangulatában a Művészetek Völgyéhez volt hasonló. Bár Kapolcson nem az ételeken van a hangsúly (igaz ott is van számtalan remek hely ahol finomságokat ehetünk) mégis mindkét eseménynél elmondható, hogy utána elég erősen bennem volt a „de jó, hogy ezt is átélhettem” érzés.

Hortobágyon legeltetett kecskék és tehenek tejéből készült minőségi sajtok a Nárcisz sajttól
Hortobágyon legeltetett kecskék és tehenek tejéből készült minőségi sajtok a Nárcisz sajttól

Sztáréttermek az ország minden pontjáról

A Debrecziner Fesztivál helyszíne is teljesen elvarázsolt. A 80 éves Nagyerdőben, a barátságos Békás-tó partján külön élmény volt a hatalmas ős fák lombkoronái alatt hűsölve kóstolgatni a finomságokat. Lassan, nem rohanva, kiélvezve minden falat ételt, minden korty italt. Jó párszor körbejártam az egész területet, alaposan végig nézve melyik kiállító mivel készült az eseményre. A Stílusos Vidéki Éttermiség és Debrecen legjobb éttermei mellett vendégkiállítóként budapesti sztáréttermek is bemutatkoztak a Fesztiválon. Örülök, hogy megismerhettem néhány remek éttermet és cukrászdát a környékbeli minőségi gasztronómia képviselői közül is. Nagyon tetszett, hogy ennyire színes volt a kiállítói felhozatal. A korábbi évekhez képest idén nem volt meghatározott tematika, mindenki a saját személyiségét mutathatta meg az ételeken keresztül a közönségnek, ezáltal rendkívül színes és érdekes volt a kínálat.

Újdonság az ingyenes kóstoló, amihez a finomságok a tetétleni Kövér tanyáról érkeztek
A térség legjellemzőbb alapanyaga a mangalica, sokféle étel készült belőle a Fesztiválon is
A térség egyik legjellemzőbb alapanyaga a mangalica, sokféle étel készült belőle a Fesztiválon is
Adalék és tartósítószer-mentes, prémium minőségű reszelt torma különlegességek a Heit tormától
Adalék és tartósítószer-mentes, prémium minőségű reszelt torma különlegességek a Heit tormától

Aztán jöhetett a kóstolás. Mint általában, most sem sikerült mindent végigennem, amit terveztem. Szóval jó tanácsom nektek, hogy érdemes több napot, de legalább egy bő fél napot rászánni egy-egy ilyen eseményre, ha sok mindent szeretnétek megkóstolni. És igen, természetesen kóstoltam debrecenit is, létai tormával és házi mézes mustárral, nem főzve, hanem grillezve, a füst ízével és illatával megbolondítva, ahogy azt az IKON Debrecen készíti:

A fesztivál gasztro színpadának műsorvezetői Liptai Claudia és Bernáth József voltak, akik mellett a legjobb szakácsok mutatkoztak be látványos főzőshowk keretében. Sajnos ezekről most lemaradtam, mert teljesen belemerültem az új ételek felfedezésébe, észre se vettem, hogy milyen gyorsan elrepült az egész délután. Szombat este szerintem telt házas volt a Fesztivál, mégsem éreztem zsúfoltságot, vagy zavaróan nagy tömeget, mindenki megtalálta a helyét. 🙂  Vagy a faházak előtt ételt kóstolgatva, esetleg a kényelmes nyugágyak valamelyikében egy hűvös italt kortyolva beszélgettek az emberek. Mindehhez a kellemes aláfestő zenét Rakonczai Imre élő koncertje adta.

Csirkepaprikás ravioli, kápialekvár, tejfölhab ( Maszek, az utcabár)
Csirkepaprikás ravioli, kápialekvár, tejfölhab ( Maszek, az utcabár)
Meating Classic ( Meating Burger & More)
Meating Classic ( Meating Burger & More)

Akár fine dining étteremnél, akár egy bisztró, food truck vagy kistermelőnél kóstoltam, kiváló ízekkel találkoztam mindenütt. Az ételek mellett az italkínálat is remek volt. Ebben a hőségben igazán kellemes felfrissülést biztosított a Volt egyszer kókuszos jegeskávéja. De kóstoltam egy nagyon egyedi ízvilágú cseresznyés-bazsalikomos limonádét is a Maszek, az utcabárnál és a legnagyobb délutáni hőségben a Terminus igazán különleges ginjéből készült gin- tonicot kortyolgatva hűsöltem a tó partján üldögélve.

Személyes kedvenceim

A sok remek étel kreáció között volt két szubjektív kedvenc ételem, amit szeretnék külön is kiemelni nektek.

A sós ételek közül a budapesti Gléda Vendéglő mangalicasonkás kecskesajtos bruschettája volt a kedvencem, mert olyan remek ízei voltak, hogy csak pislogtam kóstolás közben. Megmutatták, hogy egy ilyen egyszerű és hétköznapi ételt is milyen fantasztikussá lehet varázsolni egy kis kreativitással és tudással karöltve. Egyik nagy favoritom, a zöld spárga is egy új oldaláról mutatkozott be, ugyanis kovászolt formában jelent meg a kis falatok tetején:

Az édes ételek közül pedig a rácalmási Jankovich Kúria Wellness Hotel ribizli, étcsokoládé, joghurt, tárkony desszerjte nyűgözött le a leginkább. Én ilyen finomat még nem kóstoltam! A fanyar és friss valamint a liofilizált ribizli, a keserű étcsokoládé hab ízével, huh, tényleg zseniális volt:

étcsokoládé, joghurt, tárkony desszert

Összességében nagyon szerethető ez a fesztivál, belopta magát a szívembe, örülök, hogy ott lehettem. Bízom benne, hogy az élménybeszámolómat olvasva Te is belekóstolhattál a Debrecziner Fesztivál hangulatába és ellátogatsz majd rá, hogy körbe kóstold és megízleled magad is. 🙂

Focaccia, érlelt sonka, burrata (Anyukám mondta)
MÁKVIRÁG POHÁRDESSZERT (MÁKVIRÁG CUKRÁSZDA

Köszönöm a VisitDebrecen és a Debrecen Turisztikai Ügynökség lelkes és kedves munkatársainak, hogy a helyszínen mindenben a segítségemre voltak.

Gourmet étel különlegesség a 2019-es Debrecziner Fesztiválon

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *