Izgalmas új és régi szereplők a Sziget Fesztivál gasztro palettáján. A napi akár 95.000 látogató változatos ételkínálatra számíthat a Szigeten. A vendéglátó egységeknél hazai és nemzetközi konyhák ízeivel is találkozhatunk. Igyekeztem minél több helyen enni, hogy sok finomságot megmutathassak nektek.
Találkoztam szuperhősökkel, balerinákkal, mesefigurákkal, sőt még egy csoport vidám, két lábon járó zöldség és gyümölcs is szembe jött velem a Sziget csütörtöki napján. Csillám, fényfüzér, tüll, igazi karnevál hangulat fogadott az idén 27. alkalommal megrendezett Sziget Fesztiválon, ahová több, mint 100 országból érkeznek a fesztiválozni vágyók. A sztárfellépők és szuper zenekaroknál, valamint az egy hétig itt bulizó több tízezer embernél talán csak a gasztronómiai kínálat ami sokszínűbb a Szigeten. Akár csak egy napra látogatsz ki, vagy kiköltözöl a Fesztivál teljes hetére, mindig nehéz döntés, hogy mit és hol együnk, mert olyan nincs, hogy a több órányi bulizás alatt egyszer sem éhezne meg az ember.
Fenntartható fesztiválozás
Az idei Sziget Fesztivál továbbra is különös figyelmet fordít a környezetvédelemre. A Sziget az elmúlt években is sokat tett azért, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után a fesztivál. A tavaly bevezetett re-poharak mellett ezúttal is minden tányér és evőeszköz lebomló anyagból készül, nem árulhatnak műanyagzacskót a vendéglátók, ha pedig valaki mindenképpen ragaszkodik ahhoz, hogy szívószálat tegyen az italába, papírból készült, 100%-ban újrahasznosítható szívószál képében egy környezetbarát alternatívát használhat.
Mint megtudtam, az idei sztárfelhozatal kívánság listáján az ételek közt sok a vegán- és vega étrend alapján leadott rendelés. A fesztiválozók is egyre több helyen találkozhatnak vega és vegán étkezéshez igazodó ételekkel is a Sziget egész területén.
Új gasztronómiai szereplők
KOTÁNYI BBQ Smokehouse foodtruck
A 19 országban jelen lévő Kotányi brand a külföldi vendégek számára sem ismeretlen. Idén először kóstolhatod meg a Szigeten az általuk kínált ételeket, amiket a Kotányi chefek titkos receptje alapján készítettek el. Lendvai Zoltán chef és Antal Gábor mesterszakács reggel 10 órától egészen hajnal 4-ig várja a megéhezett, finom falatokra vágyó fesztiválozókat. Már a Sziget első napján több, mint 500 pulled pork szendvicset szolgáltak fel, amihez a husi a food truck egyik különlegességében, a fixen beépített szmókerben készül. A Nagyszínpadhoz közel, a hullám pihenők mögött találod őket.
Egy elkerített, tágas chill részleggel kiegészülve, kényelmes padokon, vagy akár egy babzsákban belehuppanva fogyaszthatod el a náluk vásárolt ételeket. Az étlap kialakításában az egyik fő szempont az volt, hogy a fiatalok is megismerjék és ne féljenek otthon, a mindennapokban használni a különböző fűszereket, mint például a BBQ, vagy a Grill fűszerkeverékeket.
Pulled pork szendvics kapris sajtraguval és fűszeres steakburgonyával:
Vega thai tészta:
MERAKI
Eredeti görög recept alapján készülő fesztiválfinomságokat kóstolhattok náluk. A mediterrán ízek kedvelőinek különösen ajánlom. Mint megtudtam, az ételeik közül a fesztiválozók abszolút kedvence a gyros pitában, amit vega (haloumi sajttal) és vegán (szeitánnal) változatban is kérhetnek. Első körben nagyjából 460 kg hússal készültek a fesztiválra, szóval bátran menjetek hozzájuk enni, nem marad éhen senki.
Kövesd az Isteneket, ahogy a szlogenjük hirdeti, a Szigeten a nagyszínpadtól kivezető ledfolyosótól jobbra a főúton, a Marie Claire GameLandHub-bal szemben találjátok őket. 10 óra körül nyitnak, ha ekkor még nem is vágynál gyroszra, a Greek yogo mézzel és dióval akár egy gyors tízórainak is tökéletes. Hajnali 4-ig vannak nyitva.
Édesburgonya, tzatziki:
Akik már több éve etetik a szigetlakókat
PEK-SNACK
Éppen hogy vége a kedvenc koncertednek, de már kezdődik is egy újabb remek program, amire jó lenne időben odaérni? Ha éhes vagy, de nem szeretnél lemaradni a kedvenceidről, tankolj fel péksütivel, amit a koncert előtt, alatt és után is elmajszolhatsz. Könnyen tárolható és az sem baj, ha kihűl. Tavaly egy szuper (díjnyertes) konténerrel, idén pedig egy Food truckkal 0-24 várja a péksüteményre éhezőket az ismert látványpékség hálózat.
Az ellenállhatatlan fahéjas illat engem is ide vonzott. Az általános termékeken (kakaós és fahéjas roll, túrós táska, saját készítésű muffin, fánk, pogácsák…) laktózmentes és szénhidrát csökkentett finomságokkal is készültek a fesztiválra.
A legtöbb fesztiválozó az öt féle ízesítésben kapható pizzaszeletet részesíti előnyben. Nagyjából 1 tonnányi áru van náluk egyszerre készleten, a pékárukat 8 kemencében folyamatosan készítik, így mindig találhatsz éppen kisült, friss finomságokat náluk.
WAFFEL Land
A Szigetre látogatók számára nem lesz ismeretlen, hiszen idén negyedik éve ehetünk náluk édes és sós gofrikat. Teltházas napokon akár 500 gofrit is készítenek, ami nem meglepő, hiszen már nem csak a belga szigetlakók fogyasztják előszeretettel reggelire is ezt a kívül ropogós, belül puha finomságot.
A TOP fesztivál kedvenc a nutellás-epres-tejszínhabos kombináció, de sokan választják a Take away változatot is, amiben a gofrit kisebb kockákra vágják, csokoládé és vanília puding rétegekkel felváltva belekerül egy pohárba, a tetején jó sok tejszínhabbal. Én most egy sós, fűszeres tésztájú verziót kóstoltam: tejszínes tormakrém, feketeerdei sonka, koktélparadicsom, rukkola és parmezán. Kóstold meg, érdemes!
THE GRILLED PIGGY
Könnyen megakad a szemünk a The Grilled Piggy nagyon eredeti faszenes látvány sütőjén.
Na itt tényleg azt kapsz, amit látsz! Kb. 4-5 órán át készül a kellemesen fűszerezett, feltekert malac husi, mielőtt a szendvicsekben, aztán az éhes fesztiválozók pocakjában landol. A Food Truck Egyesület oszlopos tagja immár 4. éve van jelen a Szigeten. 2 egységük is van, egyik a Magic Mirror sátortól nem messze, a másik pedig a Nagyszínpadhoz közel.12-től éjjel 2-ig vannak nyitva és három szendvics variációval készültek a fesztiválra.
Én a Szekszárdi batyut kóstoltam, ami egy olyan fullos szendvics, hogy akár egy fél napra is jóllakhatsz tőle. Kenyércipó, savanyú uborka, nyárson sült röfi, sült bacon, mustáros-borsos szósz.
Ezt a sok finomságot bőven letáncoltam az este alatt. Csütörtökön lépett fel az egyik headliner, a The 1975, aki jól illeszkedik a Sziget Love Revolution kampányának üzenetéhez. Nemrég jelentettek meg egy “közös dalt” Greta Thunberg klímaváltozási aktivistával, a Fridays For Future életre hívójával. De ezen a napon a nagyszínpadon láthattam az egyik kedvenc magyar zenekaromat, a Quimbyt, igazi bulizós koncertet adott a Franz Ferdinand és fellépet Richard Ashroft, a The Verve frontembere is.
Szerintem szuper ötlet, hogy embernagyságú vízcseppekkel jelölik a friss vízlelő helyeket a Fesztivál területén, ezzel is arra bátorítva a látogatókat, hogy műanyag palackos víz helyett a csapból merítsenek ivóvizet.
Zárásként mutatok még néhány hangulatképet:
További gasztro programajánlókért KATTINTS IDE.