A száraz borokat kedvelik leginkább a magyar borfogyasztók, és a többség heti 1-2 alkalommal fogyaszt bort – derül ki abból a májusi online kutatásból, amelyet az I. Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor ünnep szervezői készítettek. A szakemberek tapasztalatai szerint megváltoztak a magyarok borfogyasztási szokásai a koronavírus-járvány következtében: nehezebben mozdulunk ki, bort is elsősorban online veszünk. Ezért fontos a fesztiválok, a személyes találkozás visszaépítése – amire tökéletes alkalmat ad a budapesti Szabadság téren egy hangulatos, szabadtéri borozás, pezsgőzés június 2. és 6. között, a legjobb hazai borászatok és pezsgő pincészetek részvételével.

A legtöbben hetente 1-2 alkalommal fogyasztanak bort, leginkább baráti beszélgetésekhez, esti kikapcsolódáshoz és fesztiválokon, naponta csupán a megkérdezettek 4 százaléka iszik – derül ki egy májusi online kutatásból, amelyet közel 500 fő részvételével valósított meg az I. Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál. A kutatás célja az volt, hogy felmérje a borfogyasztó közönség preferenciáit, véleményét a borhoz kapcsolódó témákban.

Boros palackok
Fotók: Pixabay

A száraz borok a legnépszerűbbek

Kiderült: a válaszadók 76 százaléka a fehér bort kedveli leginkább, de 46 százalék a rozét is szívesen fogyasztja. Egyértelműen a száraz borok a legnépszerűbbek. A vásárlók a kutatás eredményei szerint elsősorban az 1000-2000 és 2000-3000 forint közötti borokat keresik. 37 százalékuk a márkaismertség, illetve a név alapján dönt, 27 százalékuknak a borvidék a legfontosabb szempont a bor kiválasztásánál. A legkedveltebb borvidéknek Villány bizonyult a kutatás résztvevői között, hajszálnyival megelőzve Badacsonyt és Tokajt.

I. Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnep

Az I. Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnep tökéletes alkalom lesz arra, hogy a borkedvelők személyesen is véleményt cserélhessenek a legkiválóbb hazai borászatok és pezsgő pincészetek nedűiről. Az első alkalommal megrendezett fesztiválnak köszönhetően az érdeklődők hangulatos, szabadtéri borozással, pezsgőzéssel nyithatják meg a nyarat a pünkösdi hosszú hétvégén a budapesti Szabadság téren. A rendezvényre a belépés ingyenes, a fogyasztás üveg fesztiválpohár megvásárlásához kötött.

Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál
Fotó: Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál Facebook oldal

A fesztivál nagyon jó lehetőség arra, hogy találkozzunk a fogyasztóinkkal. Visszajelzést kaphatunk tőlük, hogy kinek melyik tétel hogyan és miért tetszik. A világjárvány miatt a borfogyasztó közönség kicsit el is felejtette már egy ilyen esemény élményfaktorát, ezért szerintem fontos, hogy fellendítsük és újraépítsük a boros fesztiválokat” – fogalmaz az esemény jelentőségéről Frittmann Péter soltvadkerti borász, a Junibor – Fiatal Borászok Egyesületének tagja.

Miklós Csaba szerint a koronavírus-járvány megváltoztatta a borfogyasztáshoz kapcsolódó szokásokat. „Sokkal több az online vásárlás, a turisták nehezebben mozdulnak ki vidékre. Jó lenne, ha az emberek újra bátrabban, szívesebben kirándulnának. A borfogyasztók ugyanakkor egyre tapasztaltabbak, egyre tudatosabbak, egyre jobban képben vannak borvidékekkel, fajtákkal, technológiákkal kapcsolatban, ilyen értelemben nagyon jó irányba haladunk” – vallja a móri borász, aki szintén ott lesz a Szabadság téri eseményen.

További friss GASZTRO HÍREKÉRT kattints IDE.

Bor és pezsgő fesztivál

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *